MÜSNED-İ HANBEL

KIBLE

 

DEVAM: 8- Namaz Kılan Kişinin Kendi Önüne Sütre Koyması; Sütre Olarak Kullamlabilecek şeyler ve Sütrenin Konulacağı yer

 

3. İbn Ömer (r.a.)

 

4270 (1) İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğini sütre yaparak ona doğru namaz kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (430), Müslim (502), Ebu Davud (692) ve Tirmizi (352) rivayet ettiler.

 

 

 

4271 (2)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütre olarak önüne mızrağı diker ve ona doğru namazı kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4272 (3)- )- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütre olarak önüne mızrağı dikip ona doğru namazı kılmıştır.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4273 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğine doğru (onu sütre yaparak) namazı kılmıştır.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4274 (5)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayramlara denk gelen yolculuklarında yanında sopa taşınırdı. Namaz kılacağı zaman bu sopa önüne dikilir, ona doğru namazı kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4275 (6)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre bayramlarda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önüne bir sopa dikilir, namazı onlara doğru kıldırırdı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4276 (7)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesine doğru (onu sütre yaparak) namazı kılmıştır.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4277 (8)- Nafi', İbn Ömer'den bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütre olarak devesini kıble ile arasına koyar ve bu şekilde namazı kılardı." Ubeydullah b. Ömer der ki: Nafi'ye: "Develer gittiği zaman İbn Ömer nasıl yapardı?" diye sorduğumda: "Semerin arka tahtasını kıbleyle arasına koyardı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1/479) uzun bir metinle rivayet etti.

 

 

 

4278 (9)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazına çıktığı zaman önüne bir sopa dikilmesini emreder ve sütre olarak ona doğru namazı kılar, Müslümanlar da arkasında saf tutardı. Yolculuklarında da bunu yapardı. Daha sonraki yöneticiler de böyle yapmaya başladılar."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1/473) ve Müslim (1/142) rivayet ettiler.

 

 

 

4279 (10)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban ve Ramazan bayramlarında namaza sopa ile çıkardı. Sopayı önüne sütre olarak diker, ona doğru namazı kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (5108) rivayet etti.

 

 

 

4280 (11)- İbn Ömer der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan bayramlarında namaza sopa ile çıkardı. Sopayı önüne sütre olarak diker, ona doğru namazı kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ