MÜSNED-İ HANBEL

KIBLE

 

DEVAM: 8- Namaz Kılan Kişinin Kendi Önüne Sütre Koyması; Sütre Olarak Kullamlabilecek şeyler ve Sütrenin Konulacağı yer

 

4. Ebu Cuhayfe

 

4281 (1) Avn b. Ebi Cuhayfe, babasından bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Batha'da sütre olarak önüne diktiği bir sopaya karşı öğle namazını iki, ikindi namazını da iki rekat olarak kıldı. Süt re ötesinden de kadınlar ve merkepler geçiyordu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, vudu 1/294 (817), 1/577 (495), Müslim, salat 1/361 (503), Ebu Davud, salat 1/183 (688) ve Nesai1/235 (470) rivayet ettiler.

 

 

 

2482 (2)- Ebu Cuhayfe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Batha'dayken öğle sıcağında çadırından çıkıp öğle namazını iki rekat olarak kıldırdı. İkindi namazını da iki rekat olarak kıldndı. Önünde de sütre olarak bir sopa dikilmişti. Abdest aldığında oradakiler abdestinden artan suyu almaya çalıştılar." Avn'ın rivayetinde ise: "Sopa ötesinden kadınlar ve merkepler geçiyordu" ifadesi yer alır.

 

939 (4)'te geçti.

 

 

 

4283 (3)- A vn b. Ebi Cuhayfe, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Abtah'ta bize öğle ile ikindi namazlarını ikişer rekat olarak kıldırdı. Önünde de sütre olarak bir sopa dikilmişti. Sopa ötesinden insanlar, merkepler ve kadınlar geçiyordu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4284 (4)- A vn b. Ebi Cuhayfe, babasından bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Batha'da bize öğle ile ikindi namazlarını ikişer rekat olarak kıldırdı. Önünde de sütre olarak bir sopa dikilmişti. Sopa ötesinden merkepler ve kadınlar geçiyordu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4285 (5)- A vn, babasından bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Batha'da kırmızı bir cübbeyle çıktı. Önüne sütre olarak bir sopa dikti ve ona doğru namazını kıldı. Sopa ötesinden de köpek, merkep ve kadınlar geçiyordu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4286 (6)- Ebu Cuhayfe Vehb b. Abdullah es-Suvai der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Abtah'ta ikindi namazını iki rekat olarak kıldığını gördüm. Namazda insanların geçtiği yol ile arasına sütre olarak bir Sopa dikti. Alt dudağının altındaki kılların da ağarmış olduğunu gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (22/314, 317) ve ikinci bölümünü Buhari (3545) rivayet ettiler.

 

 

 

4287 (7)- Ebu Cuhayfe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle sıcağında çıkıp abdest aldı. Ashab ondan artan abdest suyunu alıp üstlerine sürmeye başladılar. Daha sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını kıldı. Önünde de sütre olarak bir Sopa vardı."

 

[-Sahihtir-]

 

936 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

4288 (8)- Vehb Ebu Cuhayfe der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da bize iki rekat namaz kıldırdı. Önüne de sütre olarak sopasını dikti.,,

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (22/315) rivayet etti.

 

 

 

4289 (9)- Avn b. Ebi Cuhayfe, babasından bildiriyor: "Bilal'ı ezan okurken gördüm. Parmakları kulaklarında sağa sola dönüp ezanı okuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de kırmızı renkte, sanırım deriden olan çadırındaydı. Ezanı bitirdikten sonra Bilal sütre niyetine bir sopayı getirip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) için yere sapladı. Abdurrezzak der ki: Süfyan'ın bunu Mekke'de rivayet ederken olayın Batha'da geçtiğini söylediğini işittim. - Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını kılarken önünden köpek, merkep ve kadınlar da geçiyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerinde kırmızı bir cübbe vardı ve baldırlarının beyazlığını şu an hala görür gibiyim." Süfyan der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cübbesinin de hibere türü bir cübbe olduğunu düşünüyoruz."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (634) ve Müslim (503) rivayet ettiler.

 

3482 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

4290 (10)- A vn b. Ebi Cuhayfe, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kırmızı deriden olan çadırını gördüm. Bir ara Bilal çadırdan çıktı. Elinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in abdestinden artan su vardı ve onu dökecekti. Dışardaki insanlar hemen atıldılar. Kimisi sudan alıp üzerine sürüyor, suya yetişemeyen ise üzerine sürenin parmaklarındaki ıslaklıktan alıyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de hibere türü kırmızı bir örtüyle çıktığını gördüm. Örtü dizlerine kadar geliyordu. Bilal'ın da elinde bir sopayla çıktığını gördüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütre olarak önüne dikilen bu sopaya doğru namazını kıldı. İnsanlar ve hayvanlar bu Sopanın ötesinden geçiyorlardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (376, 5786, 5859) ve Müslim (503:250) rivayet ettiler.

 

937 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

4291 (11)- Avn b. Ebi Cuhayfe, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütre olarak bir Sopa veya benzeri bir şeye karşı namaz kıldı. Yol ise bu sütrenin ötesinden geçiyordu."

 

[-Sahihtir-]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadislerden bazıları "Abdestte Kullanılan Suyun Temizliği" başlığı altında zikredilmişti.

 

 

SONRAKİ