MÜSNED-İ HANBEL

KIBLE

 

4- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kabe'nin içinde Nafile Namaz Kılması

 

1. İbn Ömer (r.a.)

 

4215 (1) İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Fadl b. Abbas, Usame b. Zeyd, Osman b. Talha ve Bilal ile birlikte Kabe'nin içine girdi. Girdikten sonra Bilal'a emrederek kapı yı içerden kapattı. İçerde bir süre kaldıktan sonra da dışarıya çıktı. İçlerinden ilk karşılaştığım kişi de Bilal oldu. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içeride nerede namaz kıldı?" diye sorduğumda, Bilal: "şurada, iki sütun arasında" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik (1/398), Buhari (468,504,505,2988,4400), Müslim (1329), Ebu Davud (2023, 2025), İbn Mace (3036) ve Nesai (2/63) rivayet ettiler.

 

 

 

4216 (2)- İbn Ömer der ki: Mekke'nin fethinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Usame b. Zeyd'e ait olan bir deveyle Mekke'ye girdi. Deveyi Kabe'nin önünde çöktürdü. Sonra Osman b. Talha'ya Kabe'nin anahtarını getirmesini söyledi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirilen anahtarla Kabe'nin kapısını açıp içeriye girdi. Yanında Usame, Bilal ve Osman b. Talha da içeriye girdi. Girdikten sonra içerden kapıyı kapattılar. Bir süre kaldıktan sonra da çıktılar. Herkesten önce ileriye atıldığımda Bilal ile karşılaştım. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içeride nerede namaz kıldı?" diye sorduğumda, Bilal: "Öndeki iki sütun arasında" dedi. Kaç rekat kıldığını sormayı unuttum.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4217 (3)- Simak el-Hanefİ bildiriyor: İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde namaz kıldı" dedi ve İbn Abbas'ı kastederek şöyle devam etti: "Ancak Kabe'nin içinde namazı yasaklayan kişilere gelecek onların bu yöndeki sözlerini dinleyeceksiniz." Ravi İbn Cafer der ki: "İbn Ömer bunu derken İbn Abbas da ona yakın bir yerde oturuyordu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Hibban (3200) rivayet etti.

 

 

 

4218 (4)- Abdullah b. Ebi Muleyke bildiriyor: Muaviye, Mekke'ye geldiği zaman Kabe'nin içine girdi. Sonra İbn Ömer'e haber göndererek Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kabe içinde nerede namaz kıldığını sordu. İbn Ömer: "Kapının karşısındaki iki sütun arasında kıldı" cevabını verdi. Sonrasında İbnu'z-Zübeyr geldi ve sert bir şekilde çaldı. Kapı açılınca, Muaviye'ye: "İbn Ömer'in bildiği şeyi benim de bildiğimi biliyorsun! Ama sen beni çekemiyorsun!" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (S7S1)der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ridlidir."

 

 

 

4219 (5)- Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bilal, Usame b. Zeyd ve Osman b. Talha ile birlikte Kabe'nin içine girdi. Girdikten sonra içerden kapıyı kapattılar. İçerde bir süre kaldıktan sonra da dışarıya çıktılar. Kapı açıldığında içeriye giren ilk kişi ben oldum. Bilal' a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içerde nerede namaz kıldı?" diye sorduğumda, Bilal: "Ön taraftaki iki sütun arasında" dedi. Kaç rekat namaz kıldığını sormayı unuttum.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4220 (6)- Simak bildiriyor: İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde namaz kıldı" dedi ve İbn Abbas'ı kastederek şöyle devam etti: "Ancak Kabe'nin içinde namazı yasaklayan kişiler gelecek ve onların bu yöndeki sözlerini dinleyeceksiniz." İbn Abbas da ona yakın bir yerde oturuyordu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4221 (7)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Osman b. Talha, Usame b. Zeyd ve Bilal ile birlikte Kabe'nin içine girdi. Girdikten sonra da kapıyı içerden kapattılar. Çıktıktan sonra Bilal'a:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içerde ne yaptı?" diye sordum. Bilal: "Sağında iki, solunda bir, arkasında üç sütun kalacak ve kıble duvarıyla arasında üç arşınlık bir mesafe olacak şekilde durup namaz kıldı" dedi.

İshak der ki: "O günlerde Kabe'nin altı sütunu vardı. Kıble duvarı ile namaz kıldığı yer arasında kaç sütun olduğunu ise zikretmemiştir."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta'da (1/354) ve Muhammed b. el-Hasan (228) rivayet ettiler.

 

 

 

4222 (8)- Salim, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Usame b. Zeyd, Bilal ve Osman b. Talha el-HacEbi ile Kabe'ye girdi ve kapı yı içerden kapattılar. Kapıyı geri açtıklarında içeriye giren ilk kişi ben oldum. Bilal'la karşılaştığımda ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içeride namaz kıldı mı?" diye sordum. Bilal: "Evet, sağ taraftaki iki sütun arasında namaz kıldı" dedi. Haşim bunu rivayet ederken sadece: "İki sütun arasında" ifadesini kullanır.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (1598), Müslim (1329:393) ve Nesai (2/33) rivayet ettiler.

 

 

 

4223 (9)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Usame b. Zeyd, Bilal ve Osman b. Talha el-Hacebi ile birlikte Kabe'nin içine girdi. İçerde de bir süre kaldı. Çıktıktan sonra Bilal'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içerde ne yaptı?" diye sordum. Bilal: "Solunda bir, sağında iki, arkasında üç sütun kalacak ve kıble duvarıyla arasında üç arşınlık bir mesafe olacak şekilde durup namaz kıldı" dedi. O günlerde Kabe'nin altı sütunu vardı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4224 (10)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde namaz kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (5700) rivayet etti.

 

 

 

4225 (11)- Usame b. Zeyd'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde namaz kılmıştır.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4226 (12)- Ebu'ş-şe'sa der ki: Hac için gittiğimde Kabe'nin içine girdim. İki sütunun arasına geldiğimde duvara yapışana kadar ilerledim. O sırada İbn Ömer gelip yanımda durdu ve dört rekat namaz kıldı. Namazını bitirince ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde nerede namaz kıldı?" diye sordum. İbn Ömer: "Usame b. Zeyd'in bana bildirdiğine göre burada (iki sütun arasında) namaz kıldı" dedi. Ona: "Kaç rekat kıldı?" diye sorduğumda, İbn Ömer: "Bu konuda ben de kendimi kınıyorum. Zira Usame ile bir ömür birlikte yaşadım, ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kaç rekat kıldığını sormadım" dedi. İkinci yıl yine hac için gittiğimde Kabe'nin içinde İbn Ömer'in söylediği yerde namaz kılmak için durdum. Ancak İbnu'z-Zübeyr gelip yanımda durdu. Beni de ite ite sonunda iki sütun arasından çıkardı ve kendisi orada dört rekat kıldı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4227 (13)- Usame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde namaz kılmıştır.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4228 (14)- Abdurrahman b. Safvan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'yi fethettiği zaman: "Giysilerimi giyeceğim ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i bekleyip neler yapacağına bakacağım" dedim. Evim de geçeceği yola yakın bir yerdeydi. Giyinip çıktım. Yetiştiğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'den çıkıyordu. Ashabı da Kabe'nin kapısı ile Hatim'i selamlıyor, yüzlerini Kabe'ye sürüyorlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de aralarında duruyordu. Ömer'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye girince ne yaptı?" diye sorduğumda: "İki rekat namaz kıldı" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

4229 (15)- Ebu'ş-şe'sa der ki: Hac için gittiğimde Kabe'nin içine girdim. İki sütunun arasına geldiğimde duvara yapışana kadar ilerledim. O sırada İbn Ömer gelip yanımda durdu ve dört rekat namaz kıldı. Namazını bitirince ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde nerede namaz kıldı?" diye sordum. İbn Ömer: "Usame b. Zeyd'in bana bildirdiğine göre burada (iki sütun arasında) namaz kıldı" dedi. Ona: "Kaç rekat kıldı?" diye sorduğumda, İbn Ömer: "Bu konuda ben de kendimi kınıyorum. Zira Usame ile bir ömür birlikte yaşadım, ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kaç rekat kıldığını sormadım" dedi. İkinci yıl yine hac için gittiğimde Kabe'nin içinde İbn Ömer'in söylediği yerde namaz kılmak için durdum. Ancak İbnu'z-Zübeyr gelip yanımda durdu. Beni de ite ite sonunda iki sütun arasından çıkardı ve kendisi orada dört rekat kıldı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4230 (16)- İbn Ebi Müleyke bildiriyor: Muaviye hac için geldiğinde, Kabe'nin kapısını açması için şeybe b. Osman'a haber gönderdi. Sonra:

"Bana Abdullah b. Ömer'i getirin" dedi. İbn Ömer geldiğinde, Muaviye: "ResuluIlahlın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe içinde namaz kıldığı sana ulaştı mı?" diye sordu. İbn Ömer şöyle dedi: "Evet, kıldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye girince çıkmada gecikti. Ben de bir iş için oradan ayrıldım. İşimi bitirip aceleyle geri geldiğimde ResuluIlahlın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içerden çıktığını gördüm. Bilal b. Rebah'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde namaz kıldı mı?" diye sorulduğunda: ''Evet, iki sütun arasında, iki rekat namaz kıldı.'' dedi''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Buhari, salat 1/550 (97), Müslim, hac 2/966 (329), Ebu Davud, hac 2/213 (2023), Tirmizi, hac 3/214 (874, "hasen sahih"), Nesai, hac 2/33 (692), İbn Mace, hac 2/1018 (3063), Humeydi 1/82 (149), 2/304 (692) ve Abd b. Humeyd (s. 141, no: 360) rivayet ettiler.

 

 

 

4231 (17)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Osman b. Talha, Usame b. Zeyd ve B ila i ile birlikte Kabe'nin içine girdi. Girdikten sonra Bilal kapı yı içerden kapattı. Çıktıktan sonra Bilal' a:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içeride ne yaptı?" diye sordum. Bilal: "Sağında iki, solunda bir, arkasında üç sütun kalacak ve kıble duvarıyla arasında üç arşınlık bir mesafe olacak şekilde durup namaz kıldı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4232 (18)- İbn Ömer bildiriyor: Mekke fethedildiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile ashabı Kabe'de tavaflarını, Safa ile Merve arasında da sa'ylarını yaptılar. Sonrasında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içine girdi. İçeriye girdiğini görmedim. Sonradan fark ettiğimde insanların arasından kapıya doğru gittim ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nasıl namaz kıldığını görmek için aceleyle içeriye girmeye çalıştım. Ancak onunla kapıda çıkarken karşılaştım. Müezzin olan Bilal' a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye girdiğinde ne yaptı?" diye sorduğumda, Bilal: "Girdiği yöne doğru iki rekat namaz kıldı. Allah'a dua etti ve öyle çıktı" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (1036) rivayet etti.

 

 

 

4233 (19)- İbn Ömer der ki: Bilal b. Rebah'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye girdiği zaman nerede namazı kıldı?" diye sorduğumda: "İki sütun arasında kıldı" dedi." İbn Bekr bunu rivayet ederken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in iki rekat namaz kıldığını zikreder."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4234 (20)- İbn Ömer der ki: Bilal'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye girdiği zaman nerede namazı kıldı?" diye sorduğumda: "Namaza durduğu yer ile kıble duvarı arasında üç arşınlık bir mesafe vardı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4235 (21)- İbn Ömer bildiriyor: Bilal'e (Resulullah (s.a.v.)'in Kabe içinde nerede namaz kıldığını) sorduğumda: "Kabe sütununu sağına alıp az ilerledi, Makam'a da sırtını verip iki rekat namaz kıldı" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (1030, 1031) rivayet etti.

 

 

 

4236 (22)- İbn Ömer der ki: "Bilal'ın bana bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde iki rekat namaz kılmıştır."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (1032) rivayet etti.

 

 

 

4237 (23)- Mücahid der ki: İbn Ömer'in evine gidildi ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içine girdi mi?" diye soruldu. İbn Ömer şu karşılığı verdi: O günü ben de Kabe'ye girmek istediğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çıktığını, Bilal'ın ise kapıda durduğunu gördüm. "Ey Bilal! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde namaz kıldı mı?" diye sorduğumda: "Evet, şu iki sütun arasında iki rekat namaz kıldı" dedi ve içeri girdiğinde sol tarafında gördüğün iki sütunu işaret etti. Sonra: "Daha sonra çıktı ve Kabe'ye doğru dönüp iki rekat daha kıldı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (397, 1167) ve Nesai (5/217) rivayet etti.

 

 

 

4238 (24)- İshak b. Said b. Amr b. Said b. eı-As, babası Said'den bildiriyor: Muaviye umreye gittiğinde Kabe'nin içine girdi. Sonra İbn Ömer'e gelmesi için haber gönderdi ve içeride oturup onu beklemeye koyuldu. Geldiğinde ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye girdiğinde nerede namaz kıldı?" diye sordu. İbn Ömer şöyle cevap verdi: "Girdiğinde yanında değildim. Ancak çıkmak üzereyken içeriye girdiğimde Bilal ile karşılaştım. Ona: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nerede namaz kıldı?'' diye sorduğumda iki sütun arasında namaz kıldığını söyledi." Bunun üzerine Muaviye kalkıp iki sütun arasında namaz kıldı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4239 (25)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içine girdi. Bilal da peşinden girdi. Ben de o zamanlar henüz gençtim ve girmek istediğimde kapıda Bilal ile karşılaştım. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içerde ne yaptı?" diye sorduğumda eliyle "iki rekat namaz kıldı" anlamında işaret etti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4240 (26)- İbn Ömer bildiriyor: Mekke fethedildiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Usame b. Zeyd'e ait bir deveyle geldi. Kabe'nin avlusunda deveyi çökertip Osman b. Talha'ya Kabe'nin anahtarını getirmesini söyledi. Osman annesine gidip anahtarı istedi, ama annesi vermek istemedi. Osman: "Ya anahtarı verirsin ya da şu kılıç belimden çıkacak!" deyince, annesi ona anahtarı verdi. Sonrasında Osman gelip Kabe'nin kapısını açtı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içeriye Bilal, Osman ve Usame ile birlikte girdi ve bir süre içeriden kapıyı kapalı tuttular. Ben de o zamanlar genç ve güçlü biriydim. İnsanların içinden ileriye atılıp ben de girmek istedim. Ancak Bilal'la kapıda karşılaştım. Ona:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nerede namaz kıldı?" diye sorduğumda:

"Ön taraftaki iki sütun arasında" dedi. Kaç rekat namaz kıldığını sormayı unuttum.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (468) ve Müslim (1329) rivayet ettiler.

 

25410 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4241 (27)- Osman b. Talha bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde iki rekat namaz kıldı." Hasan bunu rivayet ederken Osman'ın: "Kapıdan girer girmez önüne çıkan iki sütun arasında kıldı" dediğini zikreder.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (8392) rivayet etti.

 

 

 

4242 (28)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde iki rekat namaz kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4243 (29)- Simak el-Hanefi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde namaz kıldı. Ancak sizi böylesi bir namazdan alıkoyanları da göreceksiniz" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4244 (30)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde iki rekat namaz kıldı."

 

 

 

4245 (31)- İbn Ömer der ki: "Bilaj'ın bildirdiğine göre Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} Kabe'nin içinde namaz kılmıştır." (Amr) der ki: "İbn Abbas ise içinde namaz kılmadığını, dört bir tarafında tekbirler getirdiğini söylemiştir."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ