MÜSNED-İ HANBEL

KIBLE

 

5- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kabe içinde Namaz Kılmadığı, Çıktığında da Kıbleyi Gösterdiği Yönünde Rivayetler

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

4246 (1) İbn Abbas bildiriyor: "Fadl b. Abbas'ın bana bildirdiğine göre kendisi Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem} ile birlikte Kabe'nin içine girmiştir. Ancak Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem} içeride namaz kılmamış, çıktıktan sonra Kabe kapısının yanında iki rekat namaz kılmıştır."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (9057) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (18/743) rivayet ettiler.

 

 

 

4247 (2)- İbn Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye girip dört bir tarafında dua etmiş, sonra çıkıp iki rekat namaz kılmıştır."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4248 (3)- İbn Abbas, Fadl b. Abbas'tan bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde durup tesbih etti, tekbir getirdi, dualar etti ve bağışlanma diledi. Ancak ne rüku, ne de secde etti."

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevtıid'de (3/293): "Ahmed ve Taberani, M. el-Kebir'de rivayet ettiler. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

4249 (4)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Kabe'ye giren Fadl b. Abbas'ın bana bildirdiğine göre Allah .Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde namaz kılmamış, ancak iki sütun arasında secdeye gitmiş ve sonra oturup dua etmiştir.,,

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/293) zikretmiş ve şöyle demiştir: "Ahmed rivayet etti. Ravileri güvenilirdir."

 

 

 

4250 (5)- İbn Abbas, Fadl b. Abbas'tan bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde durup tesbih etti, tekbir getirdi, dualar etti ve bağışlanma diledi. Ancak ne rüku, ne de secde etti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

nn OıVh) .~ 4251 (6)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içine girdi. Kabe'nin içinde altı tane sütun vardı. Her sütunun yanında durup dua etti, ancak namaz kılmadı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (398) ile Müslim (1331) rivayet ettiler.

 

 

 

4252 (7)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içine girdi. Kabe'nin içinde altı tane sütun vardı. Her sütunun yanında durup dua etti, ancak namaz kılmadı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4253 (8)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'ye geldiği zaman içinde putlar olduğu için Kabe'ye girmedi. Emredince putlar içinden çıkarıldı. Çıkarılanlar arasında Hz. İbrahim ile İsmail'in ellerinde fal okları olan resimleri de vardı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah onların canını alsın! Oysa kendileri de biliyor ki onlar fal oklarını asla kullanmamışlardır!'' buyurdu. Sonra Kabe'ye girdi, dört bir yerinde tekbir getirdi ve içinde namaz kılmadan çıktı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (1601, 4288) ve Ebu Davud (2027) rivayet ettiler.

 

25411 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4254 (9)- İbn Cüreyc der ki: "Ata (b. Ebi Rebah)'a sordum: "İbn Abbas'ın şöyle dediğini işittin mi ... " Abdurrezzak der ki: Ata cevap olarak bir olayı anlattıktan sonra şöyle dedi: "Ama İbn Abbas'ın, Usame b. Zeyd'den naklen şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye girdiği zaman dört bir tarafında dua etti. Çıkana kadar da içeride namaz kılmadL Çıktıktan sonra Kabe'yi karşısına alıp iki rekat namaz kıldı ve: ''Kıbleniz budur!'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, salat (1/110), Müslim 2/968 (1330) ve Abdurrezzak 5/78 (9056) rivayet ettiler.

 

 

 

4255 (10)- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "İbn Abbas'ın: ''Sizlere emredilen Kabe'yi tavaftır, içine girmek değil'' dediğini işittin mi?'' diye sorduğumda, Ata şu karşılığı verdi: "İbn Abbas, Kabe'ye girmeyi yasaklamazdı. Ancak Usame b. Zeyd'den naklen şöyle dediğini işittim: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye girdiği zaman dört bir tarafında dua etti. Çıkana kadar da içeride namaz kılmadı. Çıktıktan sonra Kabe'yi karşısına alıp iki rekat namaz kıldı." Abdurrezzak rivayet ederken, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazdan sonra: "Kıbleniz budur! '' buyurduğunu ilave eder.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4256 (11)- Ata (b. Ebi Rebah)'ın bildirdiğine göre Usame b. Zeyd şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kabe'den çıktıktan sonra yüzünü Kabe kapısına doğru dönüp: ''Kıble burasıdır! Kıble burasıdır!'' buyurduğunu gördüm.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4257 (12)- Usame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Kabe'ye girdim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içinde oturup Allah'a hamdu senalar etti, tekbir getirdi, tehlil etti. Sonra kalkıpönündeki duvara göğsünü, yüzünü ve ellerini dayadı. Orada da tekbir getirdi, tehlil etti ve dualarda bulundu. Kabe'nin her bir köşesinde aynı şeyi yaptıktan sonra dışarıya çıktı. Kabe kapısını önüne aldı ve iki veya üç defa: ''Kıble budur'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (5/220) ve Diyau'l-Makdisi (1332) rivayet ettiler.

 

 

 

4258 (13)- Usame b. Zeyd anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber Kabe'ye girdik. BilHa da kapıyı kapatmasını emretti. Kabe o zaman altı sütun üzerinde duruyordu. Kabe kapısından sonra gelen iki sütun arasına geldiği zaman oturdu. Allah'a hamdu senada bulundu. Dileklerde bulunup bağışlanma istedi. Sonra kalktı, Kabe'nin arkasına gitti. Oraya yüzünü ve bedenini dayadı, Allah'a hamdu senada bulundu. Dileklerde bulunup bağışlanma istedi. Sonra Kabe'nin her bir köşesine gidip tekbir, tehlil, tesbihler etti, Allah'a senada bulundu, yalvarıp bağışlanma diledi. Sonra dışarıya çıktı. Kabe'ye doğru dönerek iki rekat namaz kıldı ve: "Kıble burasıdır! Kıble burasıdır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4259 (14)- Muhammed b. Abdillah b. es-Saib bildiriyor: Gözlerini kaybettiği zamanlarda Abdullah b. Abbas'a kılavuzluk ediyordum. Bir defasında onu alıp kapıdan sonra gelen üçüncü bölüme (Mültezem'e) götürdüm. İbn Abbas bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) burada durup namazı kılardı değil mi?" diye sorunca, ben: "Evet!" derdim. İbn Abbas da orada namazını kılardı.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, menasik 2/181 (1900) ve Nesai, hac 5/221 (2918) rivayet ettiler.

 

 

 

4260 (15)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde namaz kılmadı, ancak her köşesinde durdu."

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ