MÜSNED-İ HANBEL

KIBLE

 

DEVAM: 3- Yolculukta Binek Üzerinde, Bineğin Döndüğü Tarafa Doğru Nafile Namaz Kılmanın Caiz Olması

 

4. Cabir b. Abdillah  (r.a.)

 

4195 (1) Cabir b. Abdillah (r.a.) der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nafile namazlarını bineği üzerinde her yöne doğru kıldığını gördüm. Bu namazları imayla kılıyor ve secde için rükudan daha fazla eğiliyordu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (4521), Şafii (1/65-66), İbnu'l-Carud (228) ve İbn Hibban (2524) rivayet ettiler.

 

 

 

4196 (2)- Cabir b. Abdillah (r.a.) der ki: "Enmar gazvesi sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı bineği üzerinde doğu tarafına doğru kıldığını gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (4140) rivayet etti.

 

 

 

4197 (3)- Cabir b. Abdillah (r.a.) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineği üzerinde nafile namazları doğu tarafına doğru kılardı. Farz namazı kılacağı zaman ise bineğinden iner, kıbleye dönüp öyle kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4198 (4)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mustalik oğullarına giderken bir iş için beni bir yere gönderdi. Geri döndüğümde devesinin üzerinde namaz kılıyordu. Onunla konuştum, ancak eliyle işaret ederek karşılık verdi. Bir daha konuştuğumda yine eliyle işaret etti. Ancak Kur'an okuduğunu duyuyor, başını hareket ettirdiğini görüyordum. Bitirince de bana: ''Gönderdiğim işi ne yaptın? Namaz kıldığım için sana cevap veremedim'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (540) ve Ebu Davud (926) rivayet ettiler.

 

 

 

4199 (5)- Cabir b. Abdillah (r.a.) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineği üzerinde nafile namazları doğu tarafına doğru kılardı. Farz namazı kılacağı zaman ise bineğinden iner, kıbleye dönüp öyle kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4200 (6)- Cabir der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bir iş için bir yere gönderdi. Döndüğümde bineği üzerinde, yönü doğu ya doğru namaz kılıyordu. Namazı imayla kılıyor, secdelerde rükudan daha fazla eğiliyordu. Geldiğimde ona selam verdim. Namazı bitince:

''Gönderdiğim işi ne yaptın? Ben namaz kılıyorum'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4201 (7)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bir iş için bir yere gönderdi. Daha sonra yanına gelip selam verdiğimde işaretle cevap verdi. (Namazını) bitirince de: ''Demin bana selam verdinı ama namaz kılıyordum'' buyurdu. Namazda da doğu tarafına dönmüştü.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4202 (8)- Cabir b. Abdullah der ki: Resi'ılullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bir iş için bir yere gönderdi. Bu işi halledip Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geri döndüm ve selam verdim. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selamıma cevap vermedi. Cevap vermeyince içime kurt düştü. "Sanırım gönderdiği işte yavaş davrandım, bundan dolayı bana gücendi. Selam verince de selamı almadı" diye düşününce bu kez içime bir öncekinden daha büyük bir kurt düştü. Daha sonra selam verdiğiınde selamımı aldı ve: ''Namaz kıldığımdan dolayı selamma karşılık veremedim'' buymdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bineğinin üzerinde kılmıştı ve kıbleden başka bir yöne dönmüştü.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (540) rivayet etti.

 

 

 

4203 (9)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir iş için beni bir yere gönderdi. Geri döndüğümde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğinin üzerindeydi. Selam verdiğimde selamıma karşılık vermedi. Ancak onun bineğinin üzerinde rükuya gidip secde ettiğini gördüm. Bunun üzerine kenara çekildim. Bitirince bana: ''Gönderdiğim işi ne yaptın?'' diye sordu. "Şöyle şöyle yaptım" dediğimde, Allah Resıdü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Namaz kıldığım için selamına karşılık veremedim'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4204 (10)- Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cabir b, Abdillah el-Ensiri'yi bir iş için bir yere gönderdi. Cabir döndüğünde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğinin üzerinde namaz kılıyordu. Cabir selam verdi, ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cevap vermedi. Cabir bir daha selam verdi, ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine cevap vermedi. Cabir bir daha selam verdi ki bu durum üç kez tekarlandı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını bitirince de:

"Namaz kıldığım için selamına karşılık veremedim'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bineği hangi yöne dönmüşse o tarafa doğru namazını kılıyordu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4205 (11)- Cabir b. Abdullah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineği üzerinde nafile namazları hayvanın yöneldiği tarafa doğru kılardı. Farz namazı kılacağı zaman ise bineğinden iner, kıbleye dönüp öyle kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4206 (12)- Cabir der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bir iş için bir yere gönderdi. Döndügümde bineği üzerinde yol alıyordu. Doğru tarafına yönelmişti ve imayla namazı kılıyordu. Onunla konuştuğumda bana cevap vermedi, Namazını bitirince de: ''Namaz kılıyordum'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4207 (13)- Cabir b. Abdullah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, nafile namazları bineği üzerindeyken değişik yönlere doğru kıldığını gördüm. Ancak namazı imayla ve secdelerde rükudan daha fazla eğilerek kılıyordu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4208 (14)- Cabir b. Abdillah (r.a.) der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir iş için beni bir yere gönderdi. Geri dönüp selam verdiğimde bana cevap vermedi. Bitirince: "Ey Allah'ın Resulü! Sana selam verdim, ama bana cevap vermedin" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Namaz kılıyordum'' buyurdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğinin üzerindeydi ve kıbleden başka bir yöne doğru dönmüştü.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4209 (15)- Cabir der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bir iş için bir yere gönderdi. Döndüğümde bineği üzerinde doğuya doğru dönmüş bir şekilde namaz kılıyordu. Namazı ima ile ve secdelerde rüku'dan daha fazla eğilerek kılıyordu. Selam verdiğimde selamıma karşılık vermedi. Namazını bitirince de bana: ''Gönderdiğim filan işi ne yaptın? Ben namaz kılıyordum'' buyurdu.

 

5510 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4210 (16)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mustalik oğullarına giderken bir iş için beni bir yere gönderdi. Geri döndüğümde devesinin üzerinde namaz kılıyordu. Onunla konuştum, ancak eliyle işaret ederek karşılık verdi. Bir daha konuştuğumda yine eliyle işaret etti. Ancak Kur'an okuduğunu duyuyor, başını hareket ettirdiğini görüyordum. Bitirince de bana: ''Gönderdiğim IşI ne yaptın? Namaz kıldığım için sana cevap veremedim'' buyurdu.

 

5509 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4211 (17)- Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in binek üzerinde namaz kılarken gördün mü?" diye sorduğumda: "Evet, gördüm" dedi ve şöyle devam etti: "Bir defasında adamın biri yeni satın aldığı devesine dua etmek için onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile konuştu, ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona cevap vermedi. Namazı bitirip selam verince de deve için dua etti.

 

[Hasen]

 

 

 

5. Hirmas

 

4212 Hirmas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i devesinin üzerinde şam tarafına dönmüş bir şekilde namaz kıldığını gördüm."

 

[Hasen]

 

Heysemi (2985) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Abdullah b. Vakıd el-Harranl'yi Ahmed b. Hanbel ve bir rivayete göre İbn Main güvenilir kabul etmiştir. Buhan ise: "Alimler kendisini terk etmişlerdir" derken, bir grup da kendisini zayıf olarak değerlendirmiştir."

 

 

 

6. ResuIullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Azatlısı Şukran

 

4213 Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Şukran der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, merkebinin üzerinde Hayber'e doğru dönmüş bir şekilde imayla namaz kıldığını gördüm."

 

[Hasen]

 

Heysemi (2988) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir ve elMu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Müslim b. Halid ez-Zend'yi Ahmed b. Hanbel ve başkaları zayıf görürlerken, Şafii, İbn Hibban ve Ebu Ahmed b. Adiy güvenilir kabul etmişlerdir."

 

 

 

7. Ebu Musa

 

4214 Ebu Musa'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Yolculttk sırasında binek üzerinde namaz şu, şu, şu, şu (bütün) yönlere doğru kılınır.'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (2/162) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-Evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Yunus b. el-Haris'i Ahmed b. Hanbel ve başkalan zayıf görürlerken, İbn Hibban, Ebu Ahmed b. Adı ve bir rivayete göre İbn Maın güvenilir kabul etmiştir."

 

 

SONRAKİ