MÜSNED-İ HANBEL

İMAN VE İSLAM

 

DEVAM: 3- İman, islam ve Bunların Esaslarını Sormak Üzere Bazı Arapların Resulullah (s.a.v.)'e Gelmesi

---------------------------------------------------------------------------------------------------

DEVAM: 6- Bedevilerden Bazı Adamların Resulullah (s.a.v.)'e Gelmesi

 

2. Cerir b. Abdillah (radiyallahu anh)

 

202 (1) Cerir b. Abdillah anlatıyor: Birgün Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile yola çıktık. Medine'den ayrılınca bir bineklinin hızla bize doğru geldiğini gördük. Allah Resulü (s.a.v.): ''Bu binekli sanki bize doğru geliyor'' buyurdu. Adam bize yetiştiğinde selam verdi. Selamına karşılık verdikten sonra Nebi (s.a.v.) ona: ''Nereden geliyorsun?'' diye sordu. Adam: "Ailem, çocuklarım ve kabilemin yanından geliyorum" dedi. Resulullah (s.a.v.): ''Nereye gidiyorsun?'' diye sorunca, Adam: "Resulullah (s.a.v.)'in yanına gidiyorum" dedi. Nebi (s.a.v.): ''Tam da yanına geldin'' buyurunca, adam:

 

"Ey Allah'ın Resulü! İmanın ne olduğunu bana öğret" dedi. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''İman, Allah'tan başka hiçbir ilah olmadığına, Muhammed'in de Allah'ın elçisi olduğuna şehadet etmen, namazı kılman, zekatı vermen, Ramazan orucunu tutman ve Kabe'ye gelip haccı ifa etmendir'' buyurunca, adam: "Kabul ettim" dedi.

 

Sonra bineğinin ön ayağı, yerde açılmış olan bir fare deliğine girip düşünce, adam da kafasının üzerine düşüp öldü. Resulullah (s.a.v.):

 

''Adamı yanıma getirin! buyurunca Ammar b. Yasir ile Huzeyfe bineklerinden yere atlayarak adamı oturttular ve: "Ey Allah'ın Resulü! Adam ölmüş!" dediler. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) önce ikisinden yüz çevirdi sonra şöyle buyurdu:

 

''Şu iki adamdan nasıl yüz çevirdiğimi görmediniz mi? Zira hurilerin bu kişinin ağzına cennet meyvelerinden bir şeyler koyduklarını gördüm ve onun aç olarak öldüğünü anladım. Vallahi bu adam Allah'ın, haklarında:

 

''İman edenler ve imanlarına zulüm karıştırmayanlara gelince: İşte güvenlik ve hidayete ermiş olanlar onlardır'' [En'am 82] buyurduğu kişilerdendir.''

 

Sonra Allah Resulü (s.a.v.): ''Arkadaşınızla ilgilenin'' buyurdu.

 

Bunun üzerine oradakiler adamı suya taşıyıp yıkadılar. Kokular sürüp kefenlediler ve mezara getirdiler. Ardından Resulullah (s.a.v.) gelip mezarın kenarında oturdu ve:

 

''Mezarına lahit yapın, çukur şeklinde açmayın. Zira lahitli mezar bizim, çukur ise başkalarınındır'' buyurdu. [Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Nuayrn Hilye (4/203) rivayet etti. Heysemi (116) der ki: "Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde geçen Ebu Cenab, müdellistir ve rivayeti "an-ane" siğasıyla nakletmiştir. Doğrusunu en iyi Allah bilir."

 

21928 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

203 (2) Cerir b. Abdillah el-Beceli der ki: "Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile birlikte Medine'den çıktık. Yolda giderken uzaktan bir adamın bize doğru geldiğini gördük ... "

 

Sonrasında Cerir bir önceki hadisi zikreder. Ancak farklı olarak: "Adamın bineğinin ayağı farelerin açtığı deliklerden birine girdi" lafzı ile Resulullah (s.a.v.)'in:

 

''Bu adam az amel edip çok sevap alan kişilerdendir'' buyurduğunu zikreder. [Hasen]

 

 

 

204 (3) Cerir b. Abdillah el-Beceli der ki: Adamın biri gelip Müslüman oldu. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) yolculuk sırasında adama İslam dinini öğretiyordu. Ancak adamın bineğinin ayağı bir Arap tavşanının deliğine girince deve adamı üzerinden attı. Adam da düşüp öldü. Resulullah (s.a.v.) adamın mezarının başına geldi ve üç defa:

 

''Bu adam az amel edip çok sevap alan kişilerdendir'' buyurdu. Sonra: "Lahitli mezar bize, çukur ise başkalarına aittir'' buyurdu. [Hasen] 

 

Diğer tahric: Taberani (2330) rivayet etti. Son cümleyi başka kanallarla Buhari, cihad (4/24), Müslim 3/1509 (1900) ve Tirmizi 3/345 (1045) rivayet ettiler.

 

 

 

205 (4) Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir. [Sahih]

 

 

SONRAKİ