MÜSNED-İ HANBEL

İMAN VE İSLAM

 

DEVAM: 3- İman, islam ve Bunların Esaslarını Sormak Üzere Bazı Arapların Resulullah (s.a.v.)'e Gelmesi

---------------------------------------------------------------------------------------------------

DEVAM: 6- Bedevilerden Bazı Adamların Resulullah (s.a.v.)'e Gelmesi

 

3. Amir Oğullarından Bir Adam

 

206 Rib'i b. Hiraş, Amir oğullarından bir adam'dan bildirir: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanına: "Gireyim mi?" diyerek girmek için izin istedim. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) hizmetçisine: ''Bu adamın yanına çık. Nasıl izin alınması gerektiğini bilmiyor. ''es-Selamu Aleykum! Girebilir miyim?'' demesini söyle'' buyurdu. Resulullah (s.a.v.)'in, hizmetçisine bu şekilde dediğini işittiğim için: "es-Selamu Aleykum! Girebilir miyim?" dedim. İzin verilince de içeriye girdim ve:

 

"Bize ne getirdin?" dedim. Allah Resulü (s.a.v.) şöyle karşılık verdi: ''Size hayırdan başka bir şey getirmedim. Tek ve ortaksız olan Allah'a ibadet etmenizi, Lat ve Uzza'dan uzak durmanızı, gece ve gündüzde olmak üzere günde beş vakit namaz kılmanızı, yılda bir ay boyunca oruç tutmanızı, Kabe'de haccı ifa etmenizi ve zenginlerinizin mallarından alıp fakirlere dağItmanızı emreden bir risaletle geldim.''

 

Ona: "İlimden bilmediğin bir şey kaldı mı?" diye sorduğumda şöyle buyurdu: ''Allah bana hayırlı şeyler öğretti. Ancak bazı şeyleri sadece Allah bilir ki bunlar da:

 

''Kıyamet saatini bilmek ancak Allah'a mahsustur. Yağmuru O indirir, rahimlerde bulunanı O bilir, kimse yarın ne kazanacağını bilmez ve hiç kimse nerede öleceğini bilemez. Allah şüphesiz bilendir, her şeyden haberdardır,,[Lokman 34] ayetinde belirtilmiştir.''[Sahih]

 

Heysemi (1/42, 43) ravilerinin güvenilir hadis imamlan olduğunu söylemiştir.

 

 

 

4. Ebu Hureyre (radiyallahu anh)

 

207 Ebu Hureyre bildiriyor: Bedevinin biri Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bana yapmam halinde cennete girebileceğim bir amel söyle" dedi. Resulullah (s.a.v.): ''Allah'a kulluk eder, O'na hiçbir şeyi ortak koşmazsın. Farz namazları kılar, sana farz kılınan zekatı verir ve Ramazan orucunu tutarsın'' buyurdu. Bunun üzerine bedevi:

 

"Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki bunlardan ne fazlasını, ne de eksiğini yaparım!" dedi. Bedevi gidince Resulullah (s.a.v.) arkasından:

 

''Cennet ahalisinden bir adamı görmek isteyen kişi bu bedeviye baksın'' buyurdu. [Sahih]

 

Müsned'i tertip eden der ki: "Allah'ın Haklarını Gözetme" başlığında geçmişti. Söz konusu bedevinin adının İbnu'l-Muntefik olduğu söylenir.

 

24 (1)'de tekrar etmiştir.

 

Diğer tahric: Buhari (1397) ve Müslim (14) rivayet etti.

 

 

 

5. Feyruz ed-Deylemi

 

208 (1) Abdullah b. Feyruz ed-Deylemi bildirir: Kabilemizden Müslüman olanlardan biri de babamdı. Kabilemiz Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e bir heyet gönderip Müslüman olup biat ettiklerini bildirdiler. Heyettekiler:

 

"Ey Allah'ın Resulü! Kim olduğumuzu ve nereden geldiğimizi biliyorsun. Müslüman olduğumuzu da öğrendin. Velimiz kim?" dediklerinde, Allah Resulü (s.a.v.):

 

''Veliniz Allah ve Resulüdür'' karşılığını verdi. Onlar da: "Onlar bize yeterlidir ve buna razı olduk" dediler. [Sahih]

 

Heysemi (9/406) der ki: "Hadisi Ahmed, Ebu Ya'la ve Taberani rivayet ettiler. Abdullah b. Feyruz dışında Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir. Abdullah da güvenilir biridir."

 

 

 

209 (2) Abdullah b. Feyruz, babasından bildirir: Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem)'e:

 

"Ey Allah'ın Resulü! Kim olduğumuzu ve nereden geldiğimizi biliyorsun. Velimiz kim?" dediğimde, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Veliniz Allah ve Resulüdür'' karşılığını verdi. [Sahih]

 

 

SONRAKİ