MÜSNED-İ HANBEL

İMAN VE İSLAM

 

DEVAM: 3- İman, islam ve Bunların Esaslarını Sormak Üzere Bazı Arapların Resulullah (s.a.v.)'e Gelmesi

---------------------------------------------------------------------------------------------------

6- Bedevilerden Bazı Adamların Resulullah (s.a.v.)'e Gelmesi

 

1. Amr b. Abese (r.a.)

 

200 (1) Amr b. Abese bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! İslam nedir?" diye sorunca, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Allah'a gönülden bağlanman, diğer Müslümanların da senin dilinden ve elinden yana selamette olmalarıdır'' buyurdu.

 

Adam: "En iyi İslami amel nedir?" diye sorunca, Nebi (s.a.v.): ''İmandır'' karşılığını verdi.

 

Adam: "İman nedir?" diye sorunca, Resulullah (s.a.v.): "Allah'a, meleklerine, kitaplarına, elçilerine ve ölümden sonra tekrar dirilmeye iman etmektir'' karşılığını verdi.

 

Adam: "En iyi imani amel nedir?" diye sorunca, Allah Resulü (s.a.v.): ''Hicrettir'' karşılığını verdi.

 

Adam: "Hicret nedir?" diye sorunca, Allah Resulü (s.a.v.): ''Kötülükten uzaklaşmandır'' karşılığını verdi.

 

Adam: "En üstün hicret nedir?" diye sorunca, Allah Resulü (s.a.v.): ''Cihaddır'' karşılığını verdi.

 

Adam: "Cihad nedir?" diye sorunca, Allah Resulü (s.a.v.): ''Kafirlerle karşılaştığın zaman onlarla savaşmandır'' karşılığını verdi.

 

Adam: "En üstün cihad hangisidir?" diye sorunca, Allah Resulü (s.a.v.): ''Kişinin bineğinin öldürüldüğü, kendisinin de kanının akıtıldığı cihaddır'' karşılığını verdi ve şöyle devam etti: ''İki amel vardır ki diğer ameller içinde kişinin yapabileceği en üstün amellerdir. Bunlar da kabul görmüş hac ile umredir.''[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak 11/127 (20107) rivayet etti. Heysemi Mecma'da (5262) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Ravileri Sahih rical'dir:"

 

 

 

201 (2) Amr b. Abese der ki: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Sana ilk kimler tabi oldu?" diye sordum. Allah Resulü (s.a.v.): ''Bir köle ile bir hür'' karşılığını verdi. Ona: "İslam nedir?" diye sorduğumda, Allah Resulü (s.a.v.):

 

''Güzel sözler söyleyip yemek ikramında bulunmandır'' karşılığını verdi. Ona: "İman nedir?" diye sorduğumda, Allah Resulü (s.a.v.):

 

''Sabır ve hoşgörüdür'' karşılığını verdi. Ona: "En üstün İslami amel hangisidir?" diye sorduğumda, Allah Resulü (s.a.v.):

 

''Müslümanların, kişinin dilinden ve elinden yana selamette olmalarıdır'' karşılığını verdi. Ona: "En üstün imani amel hangisidir?" diye sorduğumda, Allah Resulü (s.a.v.):

 

''Güzel bir ahlaktır'' karşılığını verdi. Ona: "En üstün namaz hangisidir?" diye sorduğumda, Resulullah (s.a.v.):

 

''Kıyam'ı en uzun olan namazdır'' karşılığını verdi. Ona: "En üstün hicret hangisidir?" diye sorduğumda, Nebi (s.a.v.):

 

''Rabbinin sevmediği şeyleri terketmendir'' karşılığını verdi. Ona: "En üstün cihad hangisidir?" diye sorduğumda, Allah Resulü (s.a.v.):

 

"Kişinin bineğinin öldürüldüğü, kendisinin de kanının akıtıldığı cihaddır'' karşılığını verdi.

 

Ona: "En faziletli anlar hangisidir?" diye sorduğumda da Allah Resulü (s.a.v.) şöyle buyurdu:

 

''Gecenin ikinci yarısıdır. Sonrasında şafak sökene kadar kılacağın namazlar hesabına yazılır ve bu namazda melekler hazır bulunurlar. Şafak söktüğü zaman sabah namazının iki rekatlık sünnetinden başka nafile namaz kılınmaz. Sabah namazının farzını kıldıktan sonra güneş doğana kadar namaz kılma. Güneş doğduğu zaman şeytanın iki boynuzu arasında doğar. Kafirler güneşin bu şekilde doğuşunda ibadet ederler. Bundan dolayı güneş iyice yükselene kadar nafile namaz kılma. Güneş iyice yükselince, bir şeyin gölgesi bir mızrak boyu olana kadar kılacağın namazlar hesabına yazılır ve bu namazda melekler hazır bulunurlar. Her şeyin gölgesi bir mızrak boyu olduğu zaman, Güneş tepe noktasını aşıncaya kadar nafile namaz kılmayı bırak. Güneş tepe noktasını aştıktan sonra da batana kadar kılacağın namazlar hesabına yazılır ve bu namazda melekler hazır bulunurlar. Güneş batarken de namaz kılmayı bırak. Zira şeytanın iki boynuzu arasında batar. Kafirler güneşin bu şekilde batışında ibadet ederler.''[zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2794) rivayet etti.

 

3238 (4)'te tekrar edecektir. Metnin farklı bölümlerinin şahidi olan rivayetler mevcuttur.

 

 

SONRAKİ