MÜSNED-İ HANBEL

İMAN VE İSLAM

 

DEVAM: 3- İman, islam ve Bunların Esaslarını Sormak Üzere Bazı Arapların Resulullah (s.a.v.)'e Gelmesi

--------------------------------------------------------------------------------------------------

4- Abdulkays Oğulları Temsilcisinin Resulullah (s.a.v.)'e Gelmesi

 

Abdullah İbn-i Abbas (radiyallahu anh)

 

186 (1) Ebu Cemre, İbn Abbas'tan bildirir: Abdulkays oğullarının heyeti, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e geldiğinde Allah Resulü (s.a.v.): ''Bu heyet kimlerden? veya: "Bu topluluk kimlerden? diye sordu. Onlar: "Rabia kabilesinden" deyince, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

"Heyet hoş gelmiş'' veya: "Topluluk hoş gelmiş. Mahcup ve pişman olmayacaksınız'' diyerek onları karşıladı. Onlar: "Ey Allah'ın Resulü! Uzak bir yerden yanına geliyoruz. Seninle aramızda da kafir Mudar kabilesi bulunduğu için ancak haram aylarda yanına gelebiliyoruz. Bize bir şeyler söyle ki onunla amel ettiğimiz zaman cennete girebilelim ve geride bıraktıklarımıza da bunu bildirelim" dediler. İçecekler konusunu da ona sordular. Allah Resulü (s.a.v.) onlara dört şeyi emretti, dört şeyden de uzak durmalarını söyledi. Onlara tek ve ortaksız olan Allah'a imanı emretti ve:

 

"Allah'a iman ne demektir biliyor musunuz? diye sordu. Onlar: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dediklerinde, Resulullah (s.a.v.) şöyle devam etti:

 

''Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in de Allah'ın Resulü olduğuna şehadet etmektir. Bunun yanında namazı kılmak, zekatı vermek, Ramazan ayını oruçlu geçirmek ve ganimetten elde ettiğinizin beşte birini (humus) vermenizdir.'' Allah Resulü (s.a.v.) kabak, testi ve içi oyulmuş fıçılar içinde yapılan şıradan içmelerini de yasakladı ve onlara:

 

"Bunları iyice aklınızda tutun ve geride kalan kabilenize de bildirin'' buyurdu.

Şu'be der ki: "Ebu Cemre, şırası yasaklanan kapları zikrederken içi oyulmuş fıçı yerine içi ziftlenmiş küp demiş olabilir." [Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (53, 87, 523, 1398, 3095... ), Müslim (s. 17:23, 24, 25) Ebu Davud (3692, 4677) Tirmizi (1599, 2611) ve Nesai (8/120)

 

 

 

187 (2) İbn Abbas der ki: Abdulkays oğullarının heyeti Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e geldi. İçlerinde Asar oğullarına mensub el-Eşec de vardı. Geldiklerinde:

 

"Ey Allah'ın Resulü! Rabia kabilesinden bir topluluğuz. Seninle aramızda da kafir Mudar kabilesi bulunduğu için ancak haram aylarda yanına gelebiliyoruz. Bize bir şeyler söyle ki onunla amel ettiğimiz zaman cennete girebilelim ve geride bıraktığımız ahalimizi de buna davet edelim" dediler. Allah Resulü (s.a.v.) onlara dört şeyi emretti, dört şeyden de uzak durmalarını söyledi.

 

Onlara Allah'a ibadet etmelerini, O'na ortak koşmamalarını, Ramazan orucunu tutmalarını, Kabe'ye hacca gelmelerini, ganimet mallarından beşte biri vermelerini emretti. Testi, kabak, içi oyulmuş fıçı, içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şıradan içmelerini de yasakladı. Onlar:

 

"Ey Allah'ın Resulü! O zaman hangi kaplar içinde yapılanları içelim?" diye sorunca: ''Ağzı bağlanabilen deri kaplar içinde yapılanından için'' buyurdu. [Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3694) ve Nesai, es-Sünenü'I-Kübra'da (6833-4)

 

 

 

188 (3) İbn Abbas der ki: "Abdulkays oğullarının heyeti Resulullah (s.a.v.)'e geldi. İçlerinde Asar oğullarına mensub el-Eşec de vardı..."

 

Sonrasında İbn Abbas bir öncekinin aynısını zikretti. [Sahih]

 

 

 

189 (4) Abdurrahman b. Ebi Bekre'nin bildirdiğine göre Eşec b. Asar şöyle demiştir: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bana: ''Sende Allah'ın sevdiği iki haslet var'' buyurdu. Ona: "Hangileri?" diye sorduğumda:

 

''Hilm (yumuşak davranma) ve haya'' buyurdu. Ona: "Bunlar bende eskiden beri mi vardı, yoksa yeni mi meydana geldiler?" diye sorduğumda: ''Eskiden beri vardı’’ buyurdu. Bunun üzerine: "Kişiliğimi sevdiği iki hasletle karan Allah'a hamdolsun" dedim. [Sahih]

 

Diğer tahric: Daha uzun bir metinle İbn Ebi Şeybe 8/334 (5394), Nesai, es-Sünenü'I-Kübra'da (8306), İbn Ebi Asım Sünne 1/84 (190) ve İbn Sa'd (5/407)

 

 

 

190 (5) Ebu'l-Kamus Zeyd b. Ali der ki: Abdulkays oğullarından Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e gelen heyet içinde bulunan biri bana şöyle anlattı:

 

Nebi'e (s.a.v.) bir deri çantası veya bir kırba siyah ve tatlı hurmadan veya berni cinsi hurmadan hediye ettik. Allah Resulü (s.a.v.): ''Bu ne? diye sorunca: "Hediye" dedik. Sanırım Resulullah (s.a.v.) içinden bir hurma alıp baktıktan sonra geri yerine koydu ve:

 

"Bunu Muhammed'in ailesine götürün'' buyurdu. Heyettekiler Resulullah (s.a.v.)'e birçok şeyi sordular. Hatta içecekler konusunu da sordular. Allah Resulü (s.a.v.):

 

"Kabak testi, içi oyulmuş fıçı ve içi ziftlenmiş küp içinde yapılan şıradan içmeyin. Size helal olan kaplar içinde yapılan şıradan için'' buyurdu. Heyetteki sözcümüz:

 

"Ey Allah'ın Resulü! Kabak, testi, içi oyulmuş fıçı ve içi ziftlenmiş küpleri nereden biliyorsun?" dediğimizde, Allah Resulü (s.a.v.):

 

''Bilmiyorum! Hecer ahalisinin çok değer verdiği pazar hangisi?'' diye sordu. Biz: "Muşakkar pazarı" dediğimizde: Vallahi bu pazara girdim. Hatta deve için oradan bir burun halkası da aldım'' buyurdu.

 

Heyetteki adam'ın bana anlattıklarından bir kısmını unutmuştum ki Ubeydullah b. Ebi Cerve bana hatırlattı. Adam şunları da anlatmıştı:

 

Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Orada Aynu'z-Zarel de de durmuştum'' buyurduktan sonra şöyle devam etti: ''Allahım! Şayet zorla veya mahcubiyetten veya sıkıntıdan değil de gönül rızasıyla Müslüman olmuşlarsa Abdulkays oğullarını bağışla. Zira toplumumuzdan bazıları mahcup olmadan ve sıkıntıya düşmeden Müslüman olmazlar.'' Yüzünü kıbleye doğru çevirip dua ettikten sonra da: ''Doğu bölgesinin en hayırlıları Abdulkays oğullarıdır'' buyurdu. [Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3695) ve Beyhaki (8/302)

 

 

 

191 (6) Ebu'l-Kamus: "Abdulkays oğullarından Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e gelen heyet içinde bulunan biri -Avf der ki: Ebu'l-Kamus şayet bu adamın adının Kays b. en-Nu'man olduğunu söylemediyse adını unutmuşumdur- bana şöyle anlattı. .. " Sonrasında Ebu'l-Kamus bir önceki hadisi zikredip ekledi:

 

"Resulullah (s.a.v.) kıblenin sağ tarafına çevirip Abdulkays oğullarına dua ettiği yüzünü kıble tarafına çevirdi ve: ‘’Doğu bölgesinin en hayırlıları Abdulkays oğullarıdır'' buyurdu. [Sahih]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Başka kanallarla Ebu Said'den ve Abdulkays heyetinden "Yasaklanmış Kaplar" başlığı altında zikredilecektir,

 

 

SONRAKİ