MÜSNED-İ HANBEL

İMAN VE İSLAM

 

DEVAM: 3- İman, islam ve Bunların Esaslarını Sormak Üzere Bazı Arapların Resulullah (s.a.v.)'e Gelmesi

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DEVAM: 1- Sa'd b. Bekr'in Temsilcisi Olarak Dimam b. Sa'lebe'nin Resulullah (s.a.v.)'e Gelmesi

 

3- Abdullah ibn-i Abbas (radiyallahu anh)

 

178 (1) Abdullah b. Abbas anlatıyor: Sa'd b. Bekr oğulları, Dimam b. Sa'lebe'yi temsilcileri olarak Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e gönderdiler. Dimam gelip devesini Mescid'in kapısında çöktürdü, orada bağladı ve Mescid'e girdi. Nebi (s.a.v.) ashabının arasında oturuyordu. Dimam sert biriydi ve saçlarında iki örgü vardı. Gelip ashabının arasında oturan Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in önünde durdu ve:

 

"Abdulmuttalib'in torunu hanginiz?" diye sordu. Allah Resulü (s.a.v.): "Abdulmuttalibin torunu benim'' karşılığını verdi. Dimam: "Muhammed sen misin?" diye sorunca, Allah Resulü (s.a.v.): ''Evet!'' karşılığını verdi. Dimam: "Ey Abdulmuttalib'in torunu! Sana bazı sorular soracağım. Ancak kaba olabilirim, şimdiden bana gücenme" deyince, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Gücenmem, istediğini sorabilirsin'' karşılığını verdi.

 

Dimam: "Senin, senden öncekilerin ve senden sonra geleceklerin ilahı olan Allah aşkına söyle! Seni bize elçi olarak Allah mı gönderdi?" diye sorunca, Allah Resulü (s.a.v.): "Allah şahid olsun ki evet, kendisi gönderdi'' karşılığını verdi.

 

Dimam: "Senin, senden öncekilerin ve senden sonra geleceklerin ilahı olan Allah aşkına söyle! Sadece Allah'a ibadet etmemizi, hiçbir şeyi ona ortak koşmamamızı, atalarımızın Allah'tan ğayri ibadet ettikleri putlardan uzak durmamızı sana Allah mı emretti?" diye sorunca, Nebi (s.a.v.): "Allah şahid olsun ki evet, kendisi emretti’’ karşılığını verdi.

 

Dimam: "Senin, senden öncekilerin ve senden sonra geleceklerin ilahı olan Allah aşkına söyle! Beş vakit namazı kılmamızı sana Allah mı emretti?" diye sorunca, Resulullah (s.a.v.): "Allah şahid olsun ki evet, kendisi emretti'' karşılığını verdi.

 

Sonrasında Dimam zekat, oruç, hac ve İslam şeriatındaki diğer farzları tek tek zikredip sordu. Her birini öncekiler gibi Allah adına sordu. Sorularını bitirince de:

 

"Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in de Allah'ın Resulü olduğuna şehadet ederim. Söylediğin farzları yerine getirecek, yasaklanan şeylerden de uzak duracağım. Ama bunlardan hiçbirini ne eksik, ne de fazla yaparım" dedi. Sonrasında binmek üzere devesine yöneldi. Dimam devesine yönelince Nebi (s.a.v.) oradakilere: ''Şu iki örgüsü olan adam dediğini yaparsa cennete girer'' buyurdu.

 

Dimam devesine gidip onu çözdü. Binip kabilesine döndü. Kabilesi yanında toplandıklarında ilk dediği şey: "Lat ve Uzza'ya yazıklar olsun!" oldu. Kabilesi: "Ey Dimam! Ne diyorsun? Alaca hastalığına tutulmaktan, cüzama yakalanmaktan ve delirmekten kork!" diye çıkışınca, Dimam:

 

"Size de yazıklar olsun! Vallahi onların kimseye ne bir zararı, ne de yararı dokunur. Allah bir elçi gönderdi. Sizi içinde bulunduğunuz bu durumdan kurtarmak için de ona bir Kitab indirdi. Allah'tan başka ilah olmadığına, tek ve ortaksız olduğuna, Muhammed'in de Allah'ın Resulü olduğuna şehadet ederim. Yanımda sizler için emirler ve yasaklar ile geldim" dedi.

 

O gün akşam olduğunda da kabilesinden Müslüman olmayan tek bir erkek ve kadın kalmamıştı. Bundan dolayı gelen kabile temsilcileri arasında Dimam b. Sa'lebe'den daha hayırlısını duymuş değiliz. [Hasen]

 

Diğer tahric: Daha kısa bir metinle İbn Hişam, Sire'de (943, 944), Ebu Davud (487) ve İbn Sa'd 1/2/43, 44)

 

 

 

179 (2) Başka bir kanalla bir öncekinin aynısı daha kısa bir metinle rivayet edilmiştir. [Hasen]

 

 

 

180 (3) Abdullah b. Abbas bildiriyor: Sa'd b. Ebi Bekr oğullarına mensub biri olan Dimam b. Sa'lebe Müslüman olduğunda namaz ve benzeri farz ibadetleri Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e sormuştu. Nebi (s.a.v.) de namaz konusunda sadece beş vakit namazı söylemiştir.

 

Sonra zekat, sonra oruç, sonra da hac ibadetini kendisine bildirmiştir. Daha sonra Allah'ın haram kıldığı şeyleri de ona bildirince Dimam:

 

"Allah'tan başka ilah olmadığına, senin de Allah'ın Resulü olduğuna şehadet ederim. Bana emrettiğin şeyleri yapacağım, ama ne eksik, ne de fazlasını yaparım" dedi ve çekip gitti. Resulullah (s.a.v.)'de arkasından:

 

''Şu iki örgüsü olan adam dediğini yaparsa cennet'e girer'' buyurdu. [Sahih]

 

Diğer tahric: Uzun metinle İbn Hişam, Sire'de (943, 944) rivayet etti. İbn Hacer de et-Tehzib'de (9/504) hadisi Ebu Davud'un rivayet ettiğini zikretmiştir.

 

 

SONRAKİ