MÜSNED-İ HANBEL

İMAN VE İSLAM

 

DEVAM: 3- İman, islam ve Bunların Esaslarını Sormak Üzere Bazı Arapların Resulullah (s.a.v.)'e Gelmesi

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

2- Muaviye bin Hayde'nin Temsilci Olarak Resulullah (s.a.v.)'e Gelmesi

 

181 (1) Behz b. Hakim, babasından, o da dedesinden bildirir: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanına vardığım zaman ona: "Yanına geldim, ama şunların sayısı kadar -ravi Behz sayıyı belirtmek için parmaklarını gösterdi- yanına gelmeyeceğime ve dinine girmeyeceğime dair yeminler etmiştim. Allah'ın ve Resulünün öğrettikleri dışında herhangi bir bilgim olmadan yanına geldim.

 

Allah aşkına sana soruyorum! Allah seni bize ne ile gönderdi?" dedim. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''İslam'la gönderdi'' karşılığını verdi. "Kişinin Müslüman olduğunun göstergeleri nedir?" diye sorduğumda da şöyle buyurdu:

 

''Allah'a yöneldim ve O'ndan ğayri her şeyden yüz çevirdim'' demen, namazı kılıp zekatı vermendir. Bilin ki müslümanın diğer müslüman'a zarar vermesi haramdır. Bir Müslüman diğer müslüman'a yardım eden bir kardeş olmalıdır. Allah, Müslüman olduktan sonra şirke bulaşan veya müşriklerin içinden çıkıp Müslümanlara katılmayan kişiden hiçbir ameli kabul etmez. Neden kemerlerinizden tutup sizleri cehennem ateşinden uzaklaştırmak istiyorum? Çünkü Allah beni huzuruna çağıracak ve:

 

''Kullarıma buyruklarımı tebliğ ettin mi?'' diye soracak. Ben de: ''Rabbim! Buyruklarını onlara tebliğ ettim'' diyeceğim. Burada bulunanlar bunları burada bulunmayanlara ulaştırsın. Siz de ağızlarınız bağlanmış bir şekilde huzura çıkarılacaksınız. Huzurda, yaptıklarınızı dile getirecek olan da uyluğunuz ile ellerinizdir.'' Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Dinimiz bu mudur?" diye sorduğumda, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Dininiz budur! Bunları nerede yaparsanız geçerli olur'' karşılığını verdi. [Hasen]

 

 

 

182 (2) Behz, babasından, o da dedesinden bildirir: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanına vardğım zaman ona: "Yanına geldim, ama şunların sayısı kadar -ravi Behz sayıyı belirtmek için ellerini birbirine vurdu - yanına gelmeyeceğime ve dinine girmeyeceğime dair yeminler etmiştim. Allah'ın ve Resulünün öğrettikleri dışında herhangi bir bilgim olmadan yanına geldim.

 

Allah aşkına sana soruyorum! Rabbimiz seni bize ne ile gönderdi?" dedim. Allah Resulü (s.a.v.): ''İslam'la gönderdi'' karşılığını verdi.

 

"Ey Allah'ın Resulü! Kişinin Müslüman olduğunun göstergeleri nedir?" diye sorduğumda da şöyle buyurdu: ''Allah'a yöneldim ve O'ndan ğayri her şeyden yüz çevirdim'' demen, namazı kılıp zekatı vermendir. Bilin ki müslümanın diğer müslüman'a zarar vermesi haramdır. Bir Müslüman diğer müslümana yardım eden bir kardeş olmalıdır. Allahı Müslüman olduktan sonra şirk'e bulaşan veya müşriklerin içinden çıkıp Müslümanlara katılmayan kişiden hiçbir ameli kabul etmez. Neden kemerlerinizden tutup sizleri cehennem ateşinden uzaklaştırmak istiyorum? Çünkü Allah beni huzuruna çağıracak ve:

 

''Kullarıma buyruklarımı tebliğ ettin mi?'' diye soracak. Ben de: ''Rabbim! Buyruklarını onlara tebliğ ettim'' diyeceğim. Burada bulunanlar bunları burada bulunmayanlara ulaştırsın. Siz de ağızlarınız bağlanmış bir şekilde huzura çıkarılacaksınız.''

 

Devamında Allah Resulü (s.a.v.): ''Huzurda, yaptıklarınızı dile getirecek olan da'' buyurdu ve eliyle uyluğunu işaret etti. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Dinimiz bu mudur?" diye sorduğumda, Allah Resıdü (s.a.v.): ''Dininiz budur! Bunları nerede yaparsanız geçerli olur'' karşılığını verdi. [Hasen]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (20115), İbn Mace (234, 2536) ve Nesai (5/4-5)

 

 

 

183 (3) Hakim b. Muaviye, babasından bildirir: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanına vardım ve: "Gelmeden önce parmaklarım sayısınca yanına gelmeyeceğime dair yeminler etmiştirn" dedim. -Ravi Affan elini açıp kapatarak on sayısını göstermiştir.-

 

Sonra: "Seni hakla gönderen aşkına söyle! Ne ile gönderildin?" diye sordum. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''İslam'la gönderildim'' karşılığını verdi. Ona: "İslam nedir?" diye sorduğumda, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Kalbinle Allah'a bağlanman, Allah'a yönelmen, farz namazı kılman, sana düşen zekatı vermen ve diğer Müslümanları kardeş görüp onlarla yardımlaşmandır. Bil ki Allahı Müslüman olduktan sonra şirke bulaşan kişiden hiçbir ameli kabul etmez.'' karşılığını verdi. Ona:

 

"Eşlerimizin bizim üzerimizdeki hakları nedir?" diye sorduğumda: ''Yediğin zaman ona yedirmen, kendine giysi aldığın zaman ona alman, yüzüne vurmaman, çirkin olduğunu söylememen ve ev dışında ondan ayrı durmamandır'' karşılığını verdi. Sonra eliyle Şam taraflarını göstererek şöyle devam etti: ''Kiminiz binekli kiminiz de yüzüstü sürünerek şu tarafta haşredileceksiniz. Allah'ın huzuruna ağızlarınız bağlanmış bir şekilde çıkarılacaksınız. Huzurda, yaptiklarınızı ilk dile getirecek olan da uyluğunuz olacaktır.''[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (160)

 

 

 

184 (4) Hakim b. Muaviye el-Behzi, babasından bildirir: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e: "Allah'ın seni ne ile gönderdiğini bana söylemen için şu kadar yemin etmiştirn" dedim. -Hakim'in babası burada sayıyı göstermek için parmaklarını açmıştır. - Allah Resulü (s.a.v.):

 

''Allah beni İslam'la gönderdi'' karşılığını verdi. Ben: "İslam nedir?" diye sorduğumda, Allah Resulü (s.a.v.):

 

''Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in O'nun kulu ve Resulü olduğuna şehadet etmen, namazı kılman ve diğer Müslümanları kardeş görüp onlarla yardımlaşmandır. Bil ki Allah, Müslüman olduktan sonra şirke bulaşan kişiden hiçbir ameli kabul etmez'' karşılığını verdi. Ona: "Eşlerimizin bizim üzerimizdeki hakları nedir?" diye sorduğumda:

 

''Yediğin zaman ona yedirmen, kendine giysi aldığın zaman ona almanı yüzüne vurmamanı çirkin olduğunu söylememen ve ev dışında ondan ayrı durmamandır'' karşılığını verdi. Sonra şöyle buyurdu: ''Kiminiz binekli, kiminiz yaya, kiminiz de yüzüstü sürünerek şu tarafta haşredileceksiniz. Şu tarafta haşredileceksiniz! Şu tarafta haşredileceksiniz. İnsanlar kıyamet gününde yetmiş ümmet olarak huzura çıkacaklardır. Son gelen ümmet olmanıza rağmen Allah katında en değerli ümmet sizler olacaksınız. Allah'ın huzuruna ağızlarınız bağlanmış bir şekilde çıkarılacaksınız. Huzurda, yaptıklarınızı ilk dile getirecek olan da uyluğunuz olacaktır.''

 

Ravi İbn Ebi Bukeyr der ki: "Resulullah (s.a.v.): "Şu tarafta haşredileceksiniz'' buyururken eliyle Şam tarafını işaret etmiştir." [Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (9180, 11431)

 

27692 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ