MÜSNED-İ HANBEL

İMAN VE İSLAM

 

3- İman, islam ve Bunların Esaslarını Sormak Üzere Bazı Arapların Resulullah (s.a.v.)'e Gelmesi

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1- Sa'd b. Bekr'in Temsilcisi Olarak Dimam b. Sa'lebe'nin Resulullah (s.a.v.)'e Gelmesi

 

1. Enes bin Malik (radiyallahu anh)

 

173 (1) Enes b. Malik anlatıyor: (Maide 101 ayetiyle) Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e bir şey sormamız yasaklanmıştı. Bundan dolayı şehir dışından akıllı birilerinin gelip de Resulullah (s.a.v.)'e soru sormasını ve onları dinlemeyi çok isterdik. Bir defasında şehir dışından bir adam geldi ve:

 

"Ey Muhammed! Gönderdiğin elçinin bize anlattığına göre Allah tarafından gönderildiğini söylüyormuşsun" dedi. Nebi (s.a.v.): ''Doğru söylemiş'' karşılığını verdi. Adam: "Semayı kim yarattı?" diye sorunca, Resulullah (s.a.v.): ''Allah yarattı'' karşılığını verdi. Adam: ''Yeryüzünü kim yarattı?" diye sorunca, Allah Resulü (s.a.v.): ''Allah yarattı'' karşılığını verdi. Adam: "Yeryüzüne şu dağları kim dikti? Dağlardaki faydalı şeyleri kim yarattı?" diye sorunca, Nebi (s.a.v.): ''Allah'' karşılığını verdi.

 

Adam: "Yeri ile semayı yaratan, yeryüzüne dağları diken Allah adına söyle! Seni Allah mı gönderdi?" diye sorunca, Resulullah (s.a.v.): ''Evet!'' karşılığını verdi.

 

Sonra adam: "Yine bize gönderdiğin elçinin dediğine göre gece ve gündüz olmak üzere günde beş defa namaz kılmamız gerekiyormuş" dedi. Allah Resulü (s.a.v.): ''Doğru söylemiş'' karşılığını verdi. Adam: "Seni gönderenin aşkına söyle! Sana bunu Allah mı emretti?" diye sorunca, Nebi (s.a.v.): ''Evet!'' karşılığını verdi.

 

Adam: "Bize gönderdiğin elçinin dediğine göre mallarımızın da zekatı varmış" deyince, Allah Resulü (s.a.v.): ''Doğru söylemiş'' karşılığını verdi. Adam: "Seni gönderenin aşkına söyle! Sana bunu Allah mı emretti?" diye sorunca, Resulullah (s.a.v.): ''Evet!'' karşılığını verdi.

 

Adam: "Bize gönderdiğin elçinin dediğine göre her yıl Ramazan ayı boyunca oruç tutmamız gerekiyormuş" dedi. Nebi (s.a.v.): ''Doğru söylemiş'' karşılığını verdi. Adam: "Seni gönderenin aşkına söyle! Sana bunu Allah mı emretti?" diye sorunca, Allah Resulü (s.a.v.): ''Evet!'' karşılığını verdi.

 

Adam: "Bize gönderdiğin elçinin dediğine göre imkanı olanlarımızın hacca gitmesi gerekiyormuş" deyince, Resulullah (s.a.v.): ''Doğru söylemiş'' karşılığını verdi.

 

Adam çekip giderken: "Seni hakla gönderene yemin olsun ki bunları ne eksik, ne de fazla yaparım" dedi. Dönüp gidince de Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ardından: ''Şayet dediğini aynen yaparsa cennete girer'' buyurdu.[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, iman 1/41 (12) ve Nesai 4/121 (2091)

 

 

 

174 (2) Enes b. Malik anlatıyor: Mescid'de otururken adamın biri devesi üzerinde geldi. Mescid'de onu çöktürdü ve inip bağladı. Sonra bize dönüp: "Muhammed hanginiz?" diye sordu. Resulullah (s.a.v.) ön taraflarda bir yere yaslanmıştı. Adam'a: "Şurada yaslanmış olan beyaz giysili kişi" dedik. Bunun üzerine yanına gitti ve:

 

"Ey Abdulmuttalib'in torunu!" diye seslendi. Allah Resulü (s.a.v.): ''Buyurl dinliyorum'' karşılığını verince, Adam: "Ey Muhammed! Sana bazı sorular soracağım. Ancak kaba olabilirim, şimdiden bana gücenme" dedi. Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem): ''İstediğini sorabilirsin'' karşılığını verdi.

 

Adam: "Senin ve senden öncekilerin Rabbi adına söyle! Seni tüm insanlara Allah mı peygamber olarak gönderdi?" diye sorunca, Allah Resulü (s.a.v.): ''Allah şahid olsun ki evet, kendisi gönderdi'' karşılığını verdi. Adam: "Allah adına söyle! Gece ve gündüz olmak üzere günde beş vakit namaz kılmamızı sana Allah mı emretti?" diye sorunca, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Allah şahid olsun ki evet, kendisi emrettti karşılığını verdi. Adam: "Allah adına söyle! Yılın bu (Ramazan) ayını oruçlu geçirmemizi sana Allah mı emretti?" diye sorunca, Resulullah (s.a.v.): ''Allah şahid olsun ki evet, kendisi emretti'' karşılığını verdi. Adam: "Allah adına söyle! Zenginlerimizden zekatın alınıp fakirlerimize dağıtılmasını sana Allah mı emretti?" diye sorunca, Allah Resulü (s.a.v.): ''Allah şahid olsun ki evet, kendisi emrettti'' karşılığını verdi. Bunun üzerine adam:

 

"Getirdiğin dine iman ettim! Kabilemin temsilcisi olarak buraya geldim. Ben Sa'd b. Bekr oğullarının kardeşlerinden biri olan Dimam b. Sa'lebe'yim" dedi. [Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, ilim (1/25), Ebu Davud (486), Nesai, savm 4/122 (2091) ve İbn Mace, ikamu's-salat 1/449 (1402)

 

 

 

175 (3) Enes anlatıyor: Kur'an ayetiyle (Maide 101) Peygamberimiz'e (s.a.v.) bazı şeyleri sormamız yasaklandığı için, şehir dışından aklı başında olan kişilerin ona soru sormasını çok ister, bundan memnun kalırdık. Bir defasında şehir dışından bir adam geldi ve:

 

"Ey Muhammed! Yolladığın elçinin bize anlattığına göre Allah tarafından gönderildiğini söylüyormuşsun" dedi. Nebi (s.a.v.): "Doğru söylemiş'' karşılığını verdi.

 

Adam: "Göğü kim yarattı?" diye sorunca, Allah Resulü (s.a.v.): ''Allah yarattı'' karşılığını verdi. Adam: "Yeryüzünü kim yarattı?" diye sorunca, Resulullah (s.a.v.): ''Allah yarattı'' karşılığını verdi. Adam: "Yeryüzüne şu dağları kim dikti?" diye sorunca, Allah Resulü (s.a.v.): ''Allah dikti'' karşılığını verdi.

 

Adam: "Yeri ile göğü yaratan, yeryüzüne dağları diken Allah adına söyle! Seni Allah mı gönderdi?" diye sorunca, Nebi (s.a.v.): ''Evet'' karşılığını verdi.

 

Sonra adam: "Yine bize gönderdiğin elçinin dediğine göre gece ve gündüz olmak üzere günde beş defa namaz kılmamız gerekiyormuş" dedi. Allah Resulü (s.a.v.): ''Doğru söylemiş'' karşılığını verdi. Adam: "Seni gönderenin aşkına söyle! Sana bunu Allah mı emretti?" diye sorunca, Resulullah (s.a.v.): ''Evet'' karşılığını verdi.

 

Adam: "Bize gönderdiğin elçinin dediğine göre mallarımızın da zekatı varmış" deyince, Nebi (s.a.v.): ''Doğru söylemiş'' karşılığını verdi. Adam: "Seni gönderenin aşkına söyle! Sana bunu Allah mı emretti?" diye sorunca, Allah Resulü (s.a.v.): ''Evet!'' karşılığını verdi.

 

Adam: "Bize gönderdiğin elçinin dediğine göre her yıl Ramazan ayı boyunca oruç tutmamız gerekiyormuş" dedi. Resulullah (s.a.v.): ''Doğru söylemiş'' karşılığını verdi. Adam: "Seni gönderenin aşkına söyle! Sana bunu Allah mı emretti?" diye sorunca, Nebi (s.a.v.): ''Evet'' karşılığını verdi.

 

Adam: "Bize gönderdiğin elçinin dediğine göre imkanı olanlarımızın hacca gitmesi gerekiyormuş" deyince, Allah Resulü (s.a.v.): "Doğru söylemiş'' karşılığını verdi. Adam: "Seni gönderenin aşkına söyle! Sana bunu Allah mı emretti?" diye sorunca, Resulullah (s.a.v.): "EvetI" karşılığını verdi. Bunun üzerine adam dönüp giderken:

 

"Seni hak ile gönderene yemin olsun ki bunları ne eksik, ne de fazla yaparım" dedi. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) de ardından: ''Şayet dediğini aynen yaparsa cennete girer'' buyurdu. [Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (s. 12:10), Tirmizi (619) ve Nesai (4/121)

 

 

 

176 (4) Enes der ki: Adamın biri Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'ın bana ne kadar namazı farz kıldığını söyle" dedi. Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

"Allah kullarına beş vakit namazı farz kıldı’’ buyurdu. Adam: "Bunların öncesinde veya sonrasında başka namazların kılınması gerekiyor mu?" diye sorunca, Allah Resulü (s.a.v.):

 

"Allah kullarına beş vakit namazı farz kıldı’’ buyurdu. Adam aynı şeyi üç defa sorunca aynı şekilde cevap aldı. Bunun üzerine adam:

 

"Seni hak ile gönderene yemin olsun ki bunları ne eksik, ne de fazla yaparım" dedi. Resulullah da (s.a.v.): ''Şayet dediğini aynen yaparsa cennete girer'' buyurdu. [Sahih]  

 

Diğer tahric: Nesai (1/228), İbn Hibban (1447, 2416) ve Hakim (1/201) rivayet ettiler.

 

2669 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

2.Talha b. Ubeydullah (radiyallahu anh)

 

177 Talha b. Ubeydullah anlatıyor: Bedevinin biri Resulullah (s.a.v.)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! İslam nedir?" diye sordu. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Günde beş vakit namaz kılmandır'' karşılığını verdi. Bedevi: "Kılmam gereken başka namaz var mı?" diye sorunca, Allah Resulü (s.a.v.): ''Hayır'' karşılığını verdi.

 

Bedevi tutması gereken orucu da sorunca, Nebi (s.a.v.): ''Ramazan orucunu tutman gerekir'' buyurdu. Adam: "Tutmam gereken başka oruç var mı?" diye sorunca, Resulullah (s.a.v.): ''Hayır'' karşılığını verdi.

 

Bedevi zekatı da sorunca Allah Resulü (s.a.v.) vermesi gereken zekatı ona söyledi. Adam: "Vermem gereken başka bir şey var mı?" diye sorunca, Nebi (s.a.v.): ''Hayır'' karşılığını verdi.

 

Bedevi: "ValIahi bunların ne fazlasını, ne de eksiğini yaparım" deyince, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Şayet dediğini aynen yaparsa kurtuluşa erer'' buyurdu. [Sahih]

 

Diğer tahric: Muvatta (1/188, 189), Buhari (46, 2678), Müslim (s. 11:8), Ebu Davud (391) ve Nesai (1/226)

 

 

SONRAKİ