MÜSNED-İ HANBEL

TEVHİD

 

DEVAM: 6- Tevhid ehlinin ulaşacağı Mükafatlar; Müşriklerin Maruz Kalacağı Cezalar

 

84 (1) Suheyl b. el-Beyda der ki: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile bir yolculuktaydık, ben de bineğinin terkine binmiştim. Bir ara iki veya üç defa yüksek sesle bana: ''Ey Suheyl b. el-Beyda'' diye seslendi Her defasında da ona cevap verdim. Onun bana seslenmesini duyan Müslümanlar kendilerine seslendiğini düşündüler. Bundan dolayı arkadan gelenler yetişene kadar öndekiler durup bekledi. Herkes toplandığı zaman da şöyle buyurdu:

 

''Allah'tan başka ilah olmadığına şehadet edenlere Allah cehennemi haram, cenneti de vacip kılar.'' [Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 1/57 (29) rivayet etti. Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

85 (2) Said b. Ebi's-Salt'ın bildirdiğine göre Abduddar oğullarından olan Suheyl b. el-Beyda: "Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile bir yolculuktaydık ... " demiş ve bir önceki rivayet'in mana olarak aynısını zikretmiştir. [Sahih]

 

 

 

86 (3) Suheyl b. el-Beyda der ki: Yolculuk sırasında bir gece vakti Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) yüksek bir sesle birkaç defa bana seslendi. Ben de bineğinin terkine binmiştim. Onun bana seslenmesini hem önümüzdekiler, hem de arkamızdakiler işitti. Bir konuşma yapacağını anladıkları için de hepsi bir arada toplandı. Herkes toplanınca da Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Allah'tan başka ilah olmadığına şehadet eden kişiye Allah cenneti vacip kılarken, onu cehennemden uzak tutar'' buyurdu.

 

Tahric: Abd b. Humeyd (472) rivayet etti. İsnadı sahih li-ğayrihi'dir.

 

 

 

87 (4) Said b. Ebi's-Salt'ın bildirdiğine göre Abduddar oğullarından olan Suheyl b. el-Beyda: "Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile bir yolculuktaydık ... " demiş ve bir önceki rivayetin mana olarak aynısını zikretmiştir.

 

 

SONRAKİ