MÜSNED-İ HANBEL

TEVHİD

 

DEVAM: 6- Tevhid ehlinin ulaşacağı Mükafatlar; Müşriklerin Maruz Kalacağı Cezalar

 

88 (1) Ebu Bekr b. Ebi Musa, babasından bildiriyor: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Sevinin ve diğer insanları da sevindirin! Her kim samimi bir şekilde ''Allah'tan başka ilah yoktur'' derse cennete girer'' buyurdu. Bu müjdeyi vermek için dışarıya çıkanlar Ömer'le karşılaştılar ve bu müjdeyi verdiler. Ancak Ömer onları geri çevirdi. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Sizleri kim geri çevirdi?" diye sorunca, onlar: "Ömer" dediler. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem), Ömer'e: ''Onları neden geri çevirdin?" diye sorunca, Ömer:

 

"Ey Allah'ın Resulü! Bu durumda (ameli bırakıp) buna bel bağlarlar" dedi. [Sahih]

 

 

 

89 (2) Ebu Bekr bin Ebi Musa, babasından bildirir: Kabilemden birkaç kişiyle Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanına gelmiştik. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Sevinin ve geride bıraktıklarınıza samimi bir şekilde Allah'tan başka ilah olmadığına şehadet eden kişinin cennete gireceği müjdesini verin'' buyurdu. Bu müjdeyi diğer insanlara vermek üzere Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanından çıktığımızda Ömer b. el-Hattab'la karşılaştık. Bizi alıp Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e geri götürdü ve:

 

"Ey Allah'ın Resulü! Bu durumda insanlar (ameli bırakıp) buna tevekkül ederler" dedi. Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) Ömer'in bu sözü üzerine susup bir şey demedi. [Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (1892) rivayet etti. Heysemi de (10/83) Ahmed ve Taberaniye dayandırarak rivayet etmiş ve: ''Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

SONRAKİ