MÜSNED-İ HANBEL

ABDEST

 

DEVAM: 33- Mezi, Vedi ve Hayız Kanından Dolayı Abdest Almak

 

2. Hz. Aişe (r.anha)

 

2009 (1) Hz. Aişe der ki: Fatıma binti Ebi Hubeyş, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ben özür kanı (istihaze) görüyorum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayızlı olduğun günlerde namazı bırak. (Hayız günleri bittikten) sonra guslet ve özür kanı hasır üzerine damlasa bile her namaz için abdest al'' buyurdu.

 

2589 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

2010 (2) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

''Özür kanı (istihaze) gören kadın, kan hasır üzerine damlasa bile namaz kılar'' buyurmuştur.

 

2615 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

2011 (3) Hz. Aişe bildiriyor: Fatıma binti Ebi Hubeyş, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem)'e gelip: "Benden özür kanı gelmektedir ve temizlenemiyorum. Namazı bırakayım mı?" diye sordu.

 

Veki'den gelen rivayete göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır bırakma ... ''buyurmuştur.

Yahya'dan gelen rivayete göre ise Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, hayız değildir. Bu, bir damar akıntısıdır. Hayız olduğun zaman namazı bırak. Ancak hayız günlerin bittiği zaman üzerindeki kanı yıka ve namaz kır buyurmuştur.

 

Yahya der ki: Hişam'a: "Sadece bir defa gusül edip her vakit için mi abdest alacak?" dediğimde: "Evet" karşılığını verdi.[-Sahihtir-]

 

2590 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

2012 (4) Hz. Aişe der ki: Fatıma binti Ebi Hubeyş, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem)'e gelip: "Ben, özür kanı (istihaze) gören bir kadınım ve temizlenemiyorum. Namazı bırakayım mı?" diye sordu. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ‘‘Hayır'' sadece hayızlı günlerinde namazdan uzak dur. (Hayız günlerin bittikten) sonra guslet. Her namaz için abdest al ve özür kanı hasır üzerine damlasa bile namaz kıl'' buyurdu.

 

Veki'den gelen başka bir rivayete göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Normal hayız müddetin bitene kadar bekle, sonra da guslet'' buyurmuştur.

 

2591 (3)'de tekrar edecektir.

 

 

 

2013 (5) Hz. Aişe der ki: Fatıma binti Ebi Hubeyş, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben özür kanı (istihaze) görmekteyim" dedi. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Sadece hayızlı günlerinde namazı bırak. (Hayız günlerin bittikten) sonra guslet. Her namaz için abdest al ve özür kanı hasır üzerine damlasa bile namaz kıl'' buyurdu.

 

2592 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ