MÜSNED-İ HANBEL

KADER

 

DEVAM: 7- Kaderi Yalanlayanlardan Uzak Durma ve Onlara Sert Bir Şekilde Karşı Çıkma

 

4. Abdullah b. Amr (r.a.)

 

522 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildirir: Bir gün insanlar kader konusunda aralarında tartışıyorken Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) yanlarına çıktı. Kızgınlığından dolayı yüzü nar gibi kızarmıştı. Çıktığında onlara:

 

''Neden Allah'ın Kitabının bazı ayetlerini bazı ayetlerle karşı karşıya getiriyorsunuz? Sizden öncekiler bu yüzden helak olmuşlardı'' buyurdu. Bu çıkışından dolayı Resulullah (s.a.v.)'in de içlerinde bulunduğu bu mecliste bulunmamış olmayı daha önce hiç istemediğim kadar istedim. [Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (875)

 

 

 

523 (2) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildirir: Kardeşimle bir mecliste bulunduk ki kırmızı develer verilecek olsa dahi orada bulunmayı istemezdim. Kardeşimle birlikte Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in kapılarından birinin önünde oturan ashabdan yaşlı bir grubun yanına geldik. Aralarını açmayı istemediğimiz için bir kenarda oturduk. O sırada Kur'an'dan bir ayeti zikrettiler ve ayet hakkında tartışmaya başladılar. Sesleri yükselince Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) kızgın bir şekilde yanlarına çıktı. Öfkeden yüzü kızarmıştı. Çıkınca üzerlerine toprak atarak şöyle buyurdu:

 

''Ey topluluk! Yavaş olun! Sizden öncekiler bundan dolayı helak oldular. Zira peygamberleriyle tartışıp kitaplarının ayetlerini karşı karşıya getiriyorlardı. Kur'an, bazı ayetleri diğer ayetlerini yalanlayacak şekilde değil, birbirini doğrulayacak şekilde indi. Bundan dolayı hakkında bilginiz olan ayetlerle amel edin, hakkında bilginiz olmayan ayetleri de bilenlere bırakın.''[Sahih]

 

 

 

524 (3) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ashabından ayetler konusunda tartışan birilerini işitince şöyle buyurdu:

 

''Sizden öncekiler bundan dolayı helak oldular. Zira kitaplarının ayetlerini karşı karşıya getiriyorlardı. Kur'an ayetleri birbirini doğrulayacak şekilde indi. Sizler bazı ayetleri başka ayetlerle yalanlamaya kalkışmayın! Hakkında bilginiz olan ayetlerle amel edin, hakkında bilginiz olmayan ayetleri de bilenlere bırakın''[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Halku ef’ali'l-ibad'da (s. 78)

 

 

 

525 (4) Abdullah b. Amr bildiriyor: Bir gün erkenden Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanına gittim. Yanında otururken iki adam tartışmaya başladı. Sesleri yükselince de Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Sizden öncekiler kitapları hakkında ihtilafa düşmelerinden dolayı helak oldular'' buyurdu. [Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2666)

 

 

 

526 (5) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Ashab'dan bir grup Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in kapısının önünde oturuyordu. İçlerinden bazıları:

 

"Allah şöyle şöyle buyurmuyor mu?" derken, başkaları da onlara: "Peki, Allah şöyle şöyle buyurmuyor mu?" şeklinde karşılık veriyordu. Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) bunu işitince dışarıya çıktı. Öfkeden dolayı yüzü nar gibi kızarmıştı. Çıktıktan sonra da şöyle buyurdu:

 

''Sizden yapmanız istenen, size emredilen şey bu mu? Allah'ın Kitabının bazı ayetlerini bazılarıyla karşı karşıya getirmek mi? Sizden öncekiler böylesi bir şeyden dolayı helak oldular. Bu tür şeyleri tartışmanızın size bir faydası yok. Siz, size emredilen şeylere bakın ve onları yerine getirin. Size yasaklanan şeylerden de uzak durun.''[Hasen]

 

 

 

527 (6) Amr b. Şuayb , babasından, o da dedesinden bildirir: "Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) yanlarına çıktığında ashabı kader konusunda tartışıyor, birileri bir ayeti okurken diğerleri başka bir ayetle karşılık veriyordu ... "

 

Sonrasında ravi bir önceki hadisi zikreder. [Hasen]

 

 

SONRAKİ