MÜSNED-İ HANBEL

KADER

 

DEVAM: 6- Kader Varken Amelin Anlamı

 

5. Ömer b. el-Hattab (r.a.)

 

528 Ömer b. el-Hattab'ın bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Kaderiyye'den olanlarla oturmayın ve onlarla sohbet etmeyin'' buyurmuştur.[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/365)

 

Ebu Abdirrahman bunu rivayet ederken bir defasında Ömer'den naklen: "Resulullah (s.a.v.)'in şöyle buyurduğunu işittim ... " lafzını kullanır.

 

 

6. Abdullah b. Abbas (r.a.)

 

529 (1) Muhammed b. Ubeyd el-Mekki bildiriyor: Abdullah b. Abbas'a: "Yanımıza kaderi yalanlayan bir adam geldi" denilince, İbn Abbas: "Beni yanına götürün!" karşılığını verdi. Zira o zamanlar gözlerini kaybetmişti. Ona: "Ey Ebu Abbas! Ona ne yapacaksın?" diye sorduklarında da şöyle dedi: "Canım elinde olana yemin olsun ki şayet onu yakalarsam burnunu ısırıp koparacağım. Elime düşerse boynunu kıracağım. Zira Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim:

 

''Fihr oğullarının kadınlarının müşrik olup Hazrec'teki putun etrafında kalçaları birbirine değecek şekilde tavaf ettiklerini şimdiden görür gibiyim. Ümmetimin ilk olarak şirke bulaşması bununla olur. Canım elinde olana yemin olsun ki yanlış düşünceleri onları, Allah'ın hiçbir hayrı takdir etmediğini, aynı şekilde hiçbir şerri de takdir etmediğini iddiaya götürecektir.''[zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (7/204) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel iki ayrı tarikten rivayet etmiş olup ravilerinden Muhammed b. Ubeyd el-Mekki'yi İbn Hibban güvenilir kabul ederken Ebü Hatim zayıf görmüştür. Yine isnadlarından birinde ismi zikredilmeyen bir ravi, diğerinde Ala b. Haccac ismiyle zikredilmiştir ki, bu da Ezdi tarafından zayıf görülmüştür. Müsned'de İbn Hanbel der ki: "Muhammed b. Ubeyd, İbn Abbas'dan hadis işitmiştir".

 

 

 

530 (2) Muhammed b. Ubeyd el-Mekki, İbn Abbas'tan aynısını rivayet etmiştir. [Hasen]

 

Ravi Evzai der ki: "Ala b. el-Haccac'a: "Muhammed b. Ubeyd el-Mekki, İbn Abbas'a yetişti mi?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi."

 

 

7. İbn Avn (r.a.)

 

531-Z İbn Avn der ki: "Kaderiyye (kaderi inkar edenler)den biri olan Ğaylan (b. Ebi Ğaylan)'ı Dimaşk kapısında asılı olduğunu bizzat gördüm."

 

Diğer tahric: Ahmed, Kitabu's-Sünne'de (s. 127) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ