MÜSNED-İ HANBEL

KADER

 

DEVAM: 6- Kader Varken Amelin Anlamı

 

5. Abdullah b. Amr (radiyallahu anh)

 

507 Abdullah b. Amr bildiriyor: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) elinde iki tane kitapla yanımıza çıktı ve: ''Bu iki kitabın ne olduğunu biliyor musunuz?'' diye sordu. "Hayır! Ancak bize söylersen bilebiliriz" dedik. Bunun üzerine Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) sağ elindeki kitabı göstererek:

 

''Bu, alemlerin Rabbinin katından bir kitaptır. İçinde de cennetlik olanların isimleri, babalarının ve kabilelerinin de isimleri bulunmaktadır. Cennetlikler ilk kişiden son kişiye kadar hepsi yazılmış olup, bunlar asla ne artacak, ne de eksileceklerdir'' buyurdu. Sonra sol elindeki kitabı göstererek: ''Bu da alemlerin Rabbinin katından olan bir kitaptır. İçinde de cehennemlik olanların isimleri, babalarının ve kabilelerinin de isimleri bulunmaktadır. Cehennemlik olanlar ilk kişiden son kişiye kadar hepsi yazılmış olup, bunlar asla ne artacak, ne de eksileceklerdir'' buyurdu.

 

Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Madem her şey yazılıp bitmiş peki neden amel yapıyoruz?" diye sorunca Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

 

''Dosdoğru olun ve amellerinizi arttırın! Çünkü cennetlik olan kişinin ameli; hangi ameli yaparsa yapsın cennetlik olan kişilerin ameliyle son bulacaktır. Cehennemlik olanın ameli de, hangi ameli yaparsa yapsın en sonunda cehennemlik olanların ameli ile son bulacaktır.'' Sonra Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ellerini geri çekti ve: ''Rabbiniz kullarından yana işini bitirmiştir. Kimisi cennette, kimisi de cehennemdedir'' buyurdu.[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3/199, 200), Ebu Nuaym, Hilye'de (5/168, 169) ve Taberi, Tefsir'de (2517)

 

 

6. Abdurrahman b. Katade (r.a.)

 

508 Abdurrahman b. Katade der ki: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Allah, Adem'i yarattıktan sonra belinden tüm zürriyetine aldı ve:

 

«Bunları yaptıklarına bakılmadan cennetlik, şunlar da yaptıklarına bakılmadan cehennemliktir» buyurdu.'' Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! O zaman neden amel ediyoruz?" diye sorunca, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Bu kaderi gerçekleştirmek için'' karşılığını verdi. [Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd, Tabakatta 1 (1/9) rivayet etti. Hakim (1/31) Buhari ile Müslim'in şartlarına göre sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

SONRAKİ