MÜSNED-İ HANBEL

KADER

 

DEVAM: 6- Kader Varken Amelin Anlamı

 

7. İmran b. Husayn (r.a.)

 

509 (1) İmran b. Husayn bildiriyor: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e : "Cennetlikler ile cehennemliklerin kimler olduğu şimdiden belli mi?" diye sorulunca: ''Evet'' buyurdu. "O zaman neden amel ediliyor?" diye sorulunca, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Herkes kendisi için yaratıldığı veya kolaylaştırılan şeye göre amel ediyor'' karşılığını verdi. [Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 2649

 

 

 

510 (2) İmran b. Husayn bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Cennetlikler ile cehennemliklerin kimler olduğu şimdiden belli mi?" diye sorunca:

 

''Evet'' buyurdu. "O zaman neden amel ediliyor?" diye sorunca, Hz, Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Amellerinize devam edin! Zira amelle herkese kendisi için takdir olan şey kolaylaştırılır'' karşılığını verdi. [Sahih]

 

 

 

511 (3) Ebu'l-Esved ed-Dili bildiriyor: Bir gün İmran b. Husayn'ın yanına gittim. Bana şöyle dedi: "Ey Ebu'l-Esved ... "

 

Sonrasında ravi İmran'dan naklen hadisi şöyle zikreder: Muzeyne veya Cuheyne kabilesinden bir adam Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e geldi ve:

 

"Ey Allah'ın Resulü! Bu gün insanlar, amel edip yaptıkları şeyleri daha önce kendileri için belirlenip takdir edildiği için mi yapıyorlar, yoksa bunları peygamberleri onlara (Allah tarafından) getirdiği ve bunlardan sorumlu tutulacakları için mi yapmaktadırlar?" diye sordu. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

"Aksine bu onlar için daha önce belirlenip takdir edildiği için yapmaktadırlar'' karşılığını verdi. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! (Takdir yapılmışsa) o zaman neden amel ediyorlar?" diye sorunca, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

 

"Allah kişiyi (cennet ve cehennem olmak üzere) iki yerden hangisi için yaratmışsa o yerin amellerine yönlendirir. Allah'ın Kitabındaki: «Nefse ve ona birtakım kabiliyetler verene. sonra da ona iyilik ve kötülükleri ilham edene yemin ederim ki» [Şems 7, 8] buyruğu da bunu doğrulamaktadır.''[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2650)

 

 

8. Zu'I-Lihye el-Kilabi (r.a.)

 

 

512 (1)-z Zu'l-Lihye el-Kilabi der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Sonradan belli olacak bir şey için mi amel ediyoruz, yoksa takdir edilip bitmiş bir şey için mi?" diye sorduğumda, Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

‘‘Takdir edilip bitmiş bir şey için'' karşılığını verdi. Ona: "O zaman ne diye amel ediyoruz?" diye sorduğumda, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

"Sizler amellere devam edin. Her bir kişi ne için yaratılmışsa o yol kendisine kolaylaştırılacaktır'' buyurdu. [Sahih]

 

Heysemi (7/194) der ki: "Abdullah b. Ahmed ile Taberani rivayet ettiler, ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

513 (2)-z Zu'l-Lihye el-Kilabi der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Sonradan belli olacak bir şey için mi amel ediyoruz, yoksa takdir edilip bitmiş bir şey için mi?" diye sorduğumda, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Takdir edilip bitmiş bir şey için'' karşılığını verdi. Ona: "O zaman ne diye amel ediyoruz?" diye sorduğumda, Nebi (s.a.v.):

 

"Sizler amellere devam edin. Her bir kişi ne için yaratılmışsa o yol kendisine kolaylaştırılacaktır'' karşılığını verdi. [Sahih]

 

 

 

9. Ebu'd-Derda (r.a.)

 

514 Ebu'd-Derda bildiriyor: Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Takdir edilip bitmiş bir şey için mi amel ediyoruz, yoksa sonradan belli olacak bir şey için mi?" diye sorunca, Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Takdir edilip bitmiş bir şey için'' karşılığını verdi. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! O zaman ne diye amel ediyoruz?" denilince, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) :

 

"Her bir kişi, ne için yaratılmışsa onun amellerine yönlendirilir'' karşılığını verdi. [Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (2138, "hasen") ve Hakim (2/462, "sahih", fakat Zehebi onaylamamıştır)

 

 

SONRAKİ