MÜSNED-İ HANBEL

KADER

 

DEVAM: 6- Kader Varken Amelin Anlamı

 

4. Ali b. Ebi Talib (radiyallahu anh)

 

501 (1) Hz. Ali der ki: Bir gün Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) elinde bir değnekle oturmuş düşünceli bir şekilde yeri eşeliyordu. Bir ara başını kaldırdı ve: ''İçinizden hiç kimse yoktur ki cennetteki veya cehennemdeki yeri takdir edilmiş olmasın'' buyurdu. Oradakiler:

 

"Ey Allah'ın Resulü! O zaman neden amelde bulunalım?" dediklerinde, Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) : ''Sizler amellere devam edin. Her bir kişi ne için yaratılmışsa o yol kendisine kolaylaştırılacaktır'' buyurdu ve: "Artık kim verir ve sakınırsa, en güzeli de tasdik ederse, biz onu en kolay olan'a kolayca iletiriz. Kim cimrilik eder, kendini müstağni sayar ve en güzeli de yalanlarsa, biz de onu en zor olana kolayca iletiriz"[Leyl 5-10] ayetlerini okudu. [Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4946, 4949, 6217), Müslim (2647), Tirmizi (2136) ve İbn Mace (78)

 

 

 

502 (2) Hz. Ali anlatıyor: Bakiu'l-Garkad'da bir cenazedeydik. Bir ara Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) yanımıza gelip oturdu. Biz de etrafında oturduk. Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'in elinde bir değnek vardı ve düşünceli bir şekilde yeri eşeliyordu. Bir ara başını kaldırdı ve:

 

''İçinizden hiç kimse yoktur ki cennetteki veya cehennemdeki yeri takdir edilmiş, cennetlik mi, cehennemlik mi olacağı yazılmış olmasın'' buyurdu. Oradakiler:

 

"Ey Allah'ın Resulü! O halde neden bize yazılmış olana güvenip ameli bırakmayalım? Saadet (cennet) ahalisinden olan kişi sonunda buna erişecek, şekavet (cehennem) ahalisinden olan kişi de buna maruz kalacaktır" dediklerinde, Resulullah:

 

''Sizler amellere devam edin. Her bir kişi ne için yaratılmışsa o yol kendisine kolaylaştırılacaktır. Şekavet (cehennem) ahalisinden olan kişiye onların amelleri kolaylaştırılırken, saadet (cennet) ahalisinden olan kişiye de onların amelleri kolaylaştırılır'' buyurdu ve: "Artık kim verir ve sakınırsa, en güzeli de tasdik ederse, biz onu en kolay olana kolayca iletiriz. Kim cimrilik eder, kendini müstağni sayar ve en güzeli de yalanlarsa, biz de onu en zor olana kolayca iletiriz''[Leyl 5-10] ayetlerini okudu. [Sahih]

 

 

 

503 (3) Hz. Ali der ki: "Bakıu'l-Garkad'da bir cenazedeydik..."

 

Sonrasında Hz. Ali bir öncekinin aynısını zikreder. [Sahih]

 

 

 

504 (4) Hz, Ali der ki: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile birlikte Bakıu'l-Garkad'da bir cenazede oturuyorduk. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bir süre (düşünceli bir şekilde elindeki sopayla) yeri eşeledikten sonra başını kaldırdı ve:

 

''İçinizden her bir kişinin en baştan cennetteki veya cehennemdeki yeri takdir edilip yazılmıştır'' buyurdu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü!, O zaman (ameli bırakıp) bu takdire boyun eğelim mi?" dediğimizde, Hz. Peygamber (s.a.v.):

 

''Sizler amellere devam edin. Amelle herkese kendisi için takdir olan şey kolaylaştırılır'' buyurdu ve: "Artık kim verir ve sakınırsa, en güzeli de tasdik ederse, biz onu en kolay olana kolayca iletiriz. Kim cimrilik eder, kendini müstağni sayar ve en güzeli de yalanlarsa, biz de onu en zor olana kolayca iletiriz" [Leyl 5-10] ayetlerini okudu. [Sahih]

 

 

 

505 (5) Hz. Ali bildiriyor: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bir cenazedeyken elinde bir değnekle oturmuş düşünceli bir şekilde yeri eşeliyordu. Sonra:

 

''İçinizden hiç kimse yoktur ki cehennemdeki veya cennetteki yeri takdir edilmiş olmasın’’ buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! O zaman (ameli bırakıp) bu takdire boyun eğsek olur mu?" deyince, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Sizler amellere devam edin. Amelle herkese kendisi için takdir olan şey kolaylaştırılır'' buyurdu ve: "Artık kim verir ve sakınırsa, en güzeli de tasdik ederse, biz onu en kolayolana kolayca iletiriz. Kim cimrilik eder, kendini müstağni sayar ve en güzeli de yalanlarsa, biz de onu en zor olana kolayca iletiriz,,[Leyl 5-10] ayetlerini okudu. [Sahih]

 

Şu'be der ki: "Aynı hadisi Mansur b. el-Mu'temir aktardı ki Süleyman'ın bu rivayetine muvafık bir rivayettir."

 

 

 

506 (6) Ebu Abdirrahman es-Sülemi bildiriyor: Hz. Ali elimden tuttu ve birlikte yürümeye başladık. Fırat'ın kenarına gelip oturduğumuzda Ali şöyle dedi: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Dünyaya gelen her bir canın önceden saadet (cennet) veya şekavet (cehennem) ahalisinden olduğu Allah tarafından takdir edilmiştir’’ buyurdu. Adamın biri kalkıp:

 

"Ey Allah'ın Resulü! O zaman ne diye amel ediyoruz?" diye sorunca, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Sizler amellere devam edin. Amelle herkese kendisi için takdir olan şey kolaylaştırılır'' buyurdu ve: "Artık kim verir ve sakınırsa, en güzeli de tasdik ederse, biz onu en kolayolana kolayca iletiriz. Kim cimrilik eder, kendini müstağni sayar ve en güzeli de yalanlarsa, biz de onu en zor olana kolayca iletiriz"[Leyl 5-10] ayetlerini okudu. [Sahih]

 

 

SONRAKİ