MÜSNED-İ HANBEL

KADER

 

6- Kader Varken Amelin Anlamı

 

1. Hz. Ebu Bekr (radiyallahu anh)

 

494 Hz. Ebu Bekr bildiriyor: "Ey Allah'ın Resulü! (Bizim için) takdir edilip bitmiş bir şey için mi amel ediyoruz, yoksa daha sonra ortaya çıkacak bir şey için mi?" diye sorduğumda, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

'Takdir edilip bitmiş bir şey için" buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! O zaman ne diye amel ediyoruz?" diye sorduğumda, Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Amelle herkese kendisi için yaratılmış (takdir edilmiş) olan şeye ulaşması kolaylaştırılır'' buyurdu. [zayıf]

 

Heysemi, Mecma'da (11815) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel, Bezzar ve Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Attaf b. Halid, İbn Main ve bir grup bilgin tarafından güvenilir kabul edilse de zayıftır. Diğer ravileri ise güvenilirdirler. Fakat Ahmed b. Hanbel'in ravileri arasında ismi zikredilmemiş mübhem bir ravi yer almıştır."

 

 

2. Abdullah b. Ömer ve Ömer b. el-Hattab (radiyallahu anhuma)

 

495 (1) Salim b. AbdiIlah, babasından (İbn Ömer'den) bildirir: hz. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Henüz olmamış ve sonradan ortaya çıkacak bir şey için mi amel ediyoruz? Yoksa takdir edilip bitmiş olan bir şey için mi?" diye sorunca, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

 

''Takdir edilip bitmiş bir şey için. Ey İbnu'l-Hattab! Sen amellerini arttır. Zira amelle herkese kendisi için takdir olan şey kolaylaştırılır. Kişi cennet (saadet) ahalisinden ise o yönde amellerde bulunur. Cehennem (şekavet) ahalisinden ise de o yönde amellerde bulunur.''[zayıf]

 

 

 

496 (2) Salim b. AbdiIlah, İbn Ömer'den bildirir: Hz. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Bu yaptığımız şeyleri daha önce takdir edilen bir şey için mi yapıyoruz, yoksa henüz olmamış ve sonradan gerçekleşecek bir şey için mi?" diye sorunca, Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

 

''Takdir edilip bitmiş bir şey için. Ey İbnu'l-Hattab! Sen amellerini arttır. Zira amelle herkese kendisi için takdir olan şey kolaylaştırılır. Kişi cennet (saadet) ahalisindense o yönde amellerde bulunur. Cehennem (şekavet) ahalisindense de o yönde amellerde bulunur.''[zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2135)

 

 

 

497 (3) İbn Ömer bildiriyor: Hz. Ömer, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e: "Bu yaptığımız şeyleri daha önce takdir edilen bir şey için mi yapıyoruz, yoksa henüz olmamış ve sonradan olacak bir şey için mi?" diye sorunca, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) :

 

''Takdir edilip bitmiş bir şey için'' buyurdu. Ömer: "O zaman bu takdire bel bağlayalım mı?" deyince, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) :

 

"Ey İbnu'l-Hattab! Sen amellerini arttır. Zira amelle herkese kendisi için takdir olan şey kolaylaştırılır. Kişi cennet (saadet) ahalisindense o yönde amellerde bulunur. Cehennem (şekavet) ahalisindense de o yönde amellerde bulunur.''[zayıf]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Başka kanallardan ve daha uzun metinlerle "İman, İslam ve İhsan" başlığı altında yer almıştır.

 

 

3. Cabir b. Abdullah (radiyallahu anh)

 

498 (1) Cabir bildiriyor: Suraka b. Malik: "Ey Allah'ın Resulü! Ne için amel ediyoruz? Takdir edilip bitmiş bir şey için mi, yoksa sonradan ortaya çıkacak bir şey için mi?" diye sorunca, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Takdir edilip bitmiş bir şey için'' buyurdu. Suraka: "O zaman ne diye amel ediyoruz?" diye sorunca, Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Sizler amel edin! Zira amelle herkese kendisi için takdir olan şey kolaylaştırılır'' buyurdu. [Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb (8/59), Müslim, kader 4/2040 (2647) ve Tirmizı, kader 4/388 (2136, "hasen sahih")

 

 

 

499 (2) Cabir bildiriyor: "Ey Allah'ın Resulü! Ne için amel ediyoruz? Takdir edilip bitmiş bir şey için mi yoksa sonradan ortaya çıkacak bir şey için mi?" diye sorunca, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) :

 

''Takdir edilip bitmiş bir şey için'' buyurdu. Suraka: "O zaman ne diye amel ediyoruz?" diye sorunca, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Amelle herkese kendisi için takdir olan şey kolaylaştırılır'' buyurdu. [Sahih]

 

 

 

500 (3) Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: "Cabir b. Abdullah şöyle dedi..." Ebu'z-Zübeyr söz konusu hadisi zikrettikten sonra Cabir'den naklen şöyle devam eder:

 

Suraka b. Malik b. Cu'şum geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Sanki yeni doğmuşuz gibi bize dinimizi anlat. Bu umremiz sadece bu yıl için mi geçerli, yoksa sonsuza kadar böyle mi olacak?" diye sordu. Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Bu sonsuza kadar öyledir!'' buyurdu. Suraka: Ey Allah'ın Resulü! Sanki yeni doğmuşuz gibi bize dinimizi anlat. Şu an ne diye amel ediyoruz? Yazılıp biten ve takdir edilen bir son için mi yoksa henüz ilerde ortaya çıkacak olan bir şey için mi?" diye sorunca, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Yazılıp biten ve takdir edilen bir son için'' karşılığını verdi. Sonra Suraka: "(Sonuç belliyse) o zaman neden amel edelim?" diye sordu.

 

Ravi Ebu'n-Nadr rivayetinde der ki: Ebu'z-Zübeyr'den işiten birinin bana bildirdiğine göre burada Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Amellerinizi yapın! Amelle herkese kendisi için takdir olan şey kolaylaştırılır'' buyurmuştur. Ravİ Hasan, Züheyr'den naklen der ki: "Rivayetin bu kısmında Ebu'z-Zübeyr anlayamadığım bir şeyler söyledi. Yasin'e: "Hadisin burasında Ebu'z-Zübeyr ne dedi?" diye sorduğumda, Yasin: "Burada Ebu'z-Zübeyr, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'İn:

 

''Amellerinizi yapın! Amelle herkese kendisi için takdir olan şey kolaylaştırılır'' buyurduğunu söyledi" dedi. [Sahih]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Başka kanallarla "Kır'an Haccı" bölümünde zikredilecektir.

 

Diğer tahric: Müslim, hac 2/882 (1213), Nesai, menasİk 5/246 (2992) ve İbn Mace, menasİk 2/993 (2983)

 

11834 (6)'da tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ