MÜSNED-İ HANBEL

KADER

 

5- Kader'e iman

 

1. İbn Ömer (radiyallahu anh)

 

483 (1) Yahya b. Ya'mer bildiriyor: İbn Ömer'e: "Yanımızda bazı kişiler her şeyin kendi iradelerine bağlı olduğunu (kaderin olmadığını), bir şeyi ancak istemeleri halinde yapıp yapmayacaklarını söylüyorlar" dediğimde, İbn Ömer: "Onlara benim onlardan uzak olduğumu, onların da benden uzak olduğunu bildir" karşılığını verdi ve şöyle devam etti:

 

Cebrail, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e geldi ve: "Ey Muhammed! İslam nedir?" diye sordu. Allah Resulü (s.a.v.):

 

''İslam, Allah'a ibadet edip O'na hiçbir şeyi ortak koşmaman, namazı kılman, zekatı vermen, Ramazan orucunu tutman ve Kabe'ye hac için gitmendir'' karşılığını verdi. Cebrail: "Bunu yapmam halinde müslüman biri olur muyum?" diye sorunca, Nebi (s.a.v.): ''Bunu yapman halinde Müslüman biri olursun'' karşılığını verdi. Cebrail: "Doğru söyledin" dedi ve:

 

"İhsan nedir?" diye sordu. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''İhsan, Allah'ı görüyormuşçasına O'ndan korkmandır. Her ne kadar sen O'nu göremesen de O seni görür'' karşılığını verdi. Cebrail:

 

"Bunu yapmam halinde muhsin (ihsan sahibi) biri olur muyum?" diye sorunca, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Bunları yapman halinde muhsin biri olursun'' karşılığını verdi. Cebrail: "Doğru söyledin" dedi ve:

 

"İman nedir?" diye sordu. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''İman, Allah'a, meleklerine, kitaplarına, elçilerine, ölümden sonra tekrar dirilmeye, cennete, cehenneme ve tümüyle (hayrı ile şerriyle) kadere iman etmendir'' karşılığını verdi. Cebrail: "Bunları yapmam halinde mu'min biri olur muyum?" diye sorunca, Nebi (s.a.v.):

 

''Bunları yapman halinde mu'min biri olursun'' karşılığını verdi. Cebrail: "Doğru söyledin" dedi. [Sahih]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Başka kanallarla "İman, İslam ve İhsan" başlığı altında zikredildi .

 

 

 

484 (2) Başka bir kanalla İbn Ömer'den bir önceki hadisin aynısı zikredildi. Ancak sonunda İbn Ömer: "Cebrail, Nebimiz (s.a.v.)'in yanına Dihye'nin suretinde gelirdi" dedi. [Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd, Tabakat'ta 4 (1/184) ve İbn Hacer, el-İsabe'de (2/161, 162, Dihye'nin biyografisinde) zikrettiler.

 

 

SONRAKİ