musannef

Abdurrezzak

KİTABU’L-CAMİ Ma’mer b. Raşid el-Ezdi

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Dilenmek, Başkalarından Bir Şey istemek

 

20008- Kinane el-Adevı anlatıyor: Kabısa b. Muharik'in yanında otururken kabilesinden birkaç kişi geldi ve aynı kabileden birinin evliliği konusunda ondan maddi yardım istediler. Kabısa bu konuda yardım olarak onlara bir şey vermeyi kabul etmedi. Onlar bırakıp gidince Kabısa'ya: "Sen ki efendilerinden birisin ve yardımcı olman için sana gelmişler. Oysa sen onlara bir şey vermedin" dedim. Kabısa şöyle karşılık verdi:

Böylesi bir konuda onlara yardım etmem. Bunun da sebebini sana anlatayım. Kabilemden birine kefil olmuştum. Zor durumda kalınca Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldim ve: "Ya Resülallah! Kabilemden birine kefil oldum. Bu konuda bana yardımcı olman için yanına geldim" dedim. Allah Resulü: "Ey Kabisa! Kefil olduğun meblağı senin adına onlara zekat mallarından biz veririz" buyurdu ve şöyle devam etti: "Ey Kabisa! Dilenmek ancak üç kişi için helal olur. Felakete maruz kaILp malı telef olan kişi geçimini sağlayacak kadar dilenebilir. Bunu sağladığı zaman da dilenmeyi keser. Yine fakir duruma düşüp kavminden aklı başında üç kişinin dilen me hakkının olduğuna dair şahitlik ettiği kişi, geçimini sağlayacak kadar dilenebilir. Bunu sağladığı zaman da dilenmeyi keser. Aynı şekilde birilerine kefil olup zor durumda kalan kişi, kefil olduğu miktarı ödeyene kadar dilenebilir. Sonra da dilenmeyi keser. işte bu durumlar dışında dilenmek suretiyle elde edilen kazanç haramdır. Dilenen de haram yemiş olur. ''

 

Tahric: Müslim (1/334), Hammad b. Zeyd kanalıyla Harun b. Risab'dan rivayet etti.

 

 

 

20009- Ebu'I-Aliye bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kimseden bir şey isteyemeceğine dair bana güvence veren kişiye ben de cennete gireceği ne dair güvence veririm" buyurunca, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azatlısı Sevban: "Ben güvence veririm" dedi. Bundan dolayı Sevban hiç kimseden bir şey istememekle bilinirdi. 

 

Ma'mer der ki: Bana bildirilene göre Hz. Aişe: "Sevban'ı sık sık ziyaret edin, zira o hiç kimseden bir şey istemez" derdi. Bazen Sevban'ın sopası veya kamçısı düşerdi, ancak kendisi bineğinden inip onu alır ve kimseden onu vermesini istemezdi. 

 

Tahric: Ebu Davud (1643) rivayet etti. Nesai; İbn Mace ve Ebu Davud rivayet ettiler.

 

 

 

20010- Hişam b. Urve'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişinin bir ip alıp da topladığı odunları sırtında taşıyıp satması. verip vermeyeceği belli olmayan birine el açmasından daha hayırlıdır. ''

 

Tahric: Farklı kanallarla Buhari rivayet etti.

 

 

 

20011- Zeyd b. Eslem'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yanında bir ukiyye gümüş veya aynı değerde bir mal (para) olduğu halde başkalarına el açan kişi, yüzsüzlük yapmış demektir" buyurmuştur.

 

Tahric: Farklı kanallarla Ebu Davud (s. 229, 230) rivayet etti.

 

 

 

20012- Hamza b. Abdillah b. Ömer'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişi dilen ip durur da kıyamet günü geldiğinde yüzünde bakmaya bir parça et dahi bulunmaz. ''

 

Tahric: Buhari (2/153), Hamza kanalıyla ve farklı kanallarla Müslim (1(333) rivayet ettiler.

 

 

 

20013- İbn Tavus'un, babasından (Tavus'tan) bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişinin bir ip alıp da topladığı odunları sırtında taşıyıp satması, verip vermeyeceği belli olmayan birine el açmasından daha hayırlıdır. ihtiyacı yokken dilenen kişi kıyamet gününde yüzü tirmalanmış bir şekilde huzura çıkar. ''

 

Tahric: Müslim, Ebu Hureyre kanalıyla ve Buhari, Zübeyr'den rivayet ettiler. Tirmizi, Hubşi b. Cünade' den aynısını ve Ebu Davud Semure' den rivayet ettiler.

 

 

 

20014- Ebu Said el-Hudri der ki: Ensar'dan bazıları Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip bir şeyler isteyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) istediklerini verdi. Yanına gelip de ondan bir şeyler isteyen herkese bir şeyler verdi. Yanında verebileceği bir şey kalmayınca da şöyle buyurdu: "Yanımızda bulunan bir malı saklayıp da sizden esirgeyecek değiliz. Ancak iffetli olmak isteyeni (el avuç açmayanı) Yüce Allah i[[etli kılar. Yüce Allah kendisinden yardım isteyene yardım eder, sabır isteyene de sabır verir. Size verilenler içinde sabırdan daha hayırlı ve bereketli bir şey de bulamazsınız. ''

 

Tahric: Buhari (2/151), İbn Şihab kanalıyla; farklı kanallarla Müslim (1/337) ve Ebu Davud, Malik kanalıyla Zühri' den rivayet ettiler.

 

 

 

20015- Zeyd b. Eslem bildiriyor: Adamın biri Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şeyler istedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona verince, ashab: "Ya Resulallah! Bu adam varlıklı biri" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman aldığı (cehennemdeki) ateş parçasından başka bir şey değildir!" buyurdu. Ashab: "Ya Resulallah! Bildiğin halde bize ateş mi veriyorsun?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim için Yüce Allah'ın (ver) emrine karşı gelmekten daha iyidir" karşılığını verdi.

 

 

 

20016- Hasan(-ı BasrI): "ihtiyacı olmayan kişinin dilenmesi, kıyamet gününde yüzünde bir leke gibi duracaktır" demiştir.

 

Tahric: Mecmau'z-Zevaid'de (3/96) geçtiği üzere Ahmed ve Bezzar, İmran b. Husayn'dan merfu olarak rivayet ettiler.

 

 

 

20017- Zeyd b. Eslem'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "At üzerinde gelmiş olsa dahi size el açana bir şeyler verin" buyurmuştur.

 

Tahric: Ebu Davud (s. 235), Hüseyn b. Ali'den başka bir lafızla merfu olarak ve Mecmau'z-Zevaid'de (3/101) geçtiği üzere Taberanı, Hirmas b. Ziyad' dan rivayet ettiler.

 

 

 

20018- Behz b. Hakim, babasından, o da dedesinden bildirir: "Ya Resulallah! Biz kendi kabilemiz içinde birbirimizden istiyoruz" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet sıkıntılı zamanlarda kişi kendi yakınlarından isteyebilir. Ancak ihtiyacı kalmayınca veya sıkıntısını giderince istemeyi keser" buyurdu.

 

Tahric: Mecmau'z-Zevaid'de (3/100) geçtiği üzere Ahmed rivayet etti.

 

 

 

20019- Zeyd b. Eslem, Ensar'dan bir adamdan bildirir: Annem kendisinden bir şey isteyeni hiçbir zaman boş çevirmez, kendi yiyeceği olan kavutu veya ne varsa verirdi. Bir defasında ona: "Sende kalmayacaksa neden elindekini başkalarına veriyorsun?" dediğimde şu karşılığı verdi: "Çünkü Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanmış bir paça verecek olsanız dahi sizden bir şey isteyeni geri çevirmeyin'' buyurduğunu işittim."

 

Tahric: Ebu Davud (s. 235), Ümmü Buceyd'den başka bir lafızla merru olarak ve Nesai (5/81), Malik kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

20020- Muttalib b. Abdillah b. Hantab'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yanmış bir paça verecek olsanız dahi sizden bir şey isteyeni geri çevirmeyin" buyurmuştur.

 

 

 

20021- Ma'mer der ki: Bana bildirilene göre adamın biri Ebu Zer'e gelip bir şeyler istedi. Ebu Zer de adama bir şeyler verdi. Ebu Zer'e: "Adamın ihtiyacı yok!" denilince, Ebu Zer şu karşılığı verdi: "Adam bir şeyler istedi ki isteyene vermek gerekir. Ancak dediğiniz gibiyse kıyamet gününde bunu almak yerine ateşle dağlanmış olmayı temenni edecektir."

 

 

 

20022- Meymun b. Mihran der ki: Şahit olan birinin bana bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab'a kadının biri gelip bir şeyler istedi. Hz. Ömer: "Şayet yanında bir ukiyye değerinde mal varsa sadaka sana helal olmaz" deyince, kadın: "Şu devem bir ükiyyeden daha değerlidir" karşılığını verdi. Sonrasında Hz. Ömer'in ona bir şey verip vemediğini bilmiyorum.

 

 

 

20023- ikrime: "Bir dilenci gelip de ona bir ekmek parçası vermek istersen, ancak sen vermeden dilenci gitmiş olursa o ekmek parçasını bir kenara ayır ve sadaka olarak başkasına ver" dedi.

Ma'mer der ki: "Bildiğim kadarıyla İbn Tavus da aynı şeyi babasından (Tavus'tan) bana bildirdi."

 

 

 

20024- Katade der ki: Kays b. Asım, çocuklarına şöyle bir vasiyette bulundu: "Bu malları bir arada tutup işletin. Zira mal (para), cömert kişiyi daha da değerli kılarken rezil kişilere muhtaç olmaktan kurtarır. Ben ölürsem en yaşlınız olanı başınıza geçirin. Bir topluluk en yaşlı olanı başa geçirdiği zaman atalarının yolunu sürdürmüş olur. En küçüklerini başa geçirdikleri zaman ise küçük düşerler. Dilenmekten de sakının! Zira dilenmek, kişinin en son başvuracağı kazanç yoludur. ölürsem mezarımı Bekr b. vail oğullarına göstermeyin. Zira onlarla aramda Cahiliye'den kalma bir husumet bulunuyor."

 

Tahric: Ahmed rivayet etti.

 

 

 

20025- Huleyd el-Asarı der ki: "Mümin kişinin iffetli davranıp kimseden bir şey istemediğini, mütevazı ve aziz olduğunu, insanlara en güzel şekilde yardım ettiğini ve geçim olarak az bir şeyle yetindiğini görürsün."

 

 

 

20026- Hasan( -I BasrI) bildiriyor: Kadının biri Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve bir şeyler istedi. Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yanımızda sana verebilecek bir şeyimiz yok" karşılığını verdi. Kadın: "Ya Resülallah! Daha sonra bana vereceğine dair söz ver" deyince, Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "SÖZ vermek borç demektir" buyurdu. 

 

Tahric: Ebu Davud, Merasil'de (553), Hasan kanalıyla "kısa bir metinle" rivayet etti.

 

 

 

20027- Zühri der ki: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Miskin (yoksul) kişi, bir iki hurma veya bir iki lokma için başkalarına el açan kişi değildir. Aksine miskin, başkasına el açmayan ve kim olduğu bilinmediği için kendisine sadaka verilemeyen kişidir" buyurdu.

Zühri: "Mahrüm denilen kişi de böylesi bir kişidir" diye ekledi. 

 

Tahric: Farklı kanallarla Ebu Davud (s. 230) rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Servet Sahipleri