musannef

Abdurrezzak

Diyetler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Affetmek

 

18187- Katade bildiriyor: Ömer b. el-Hattab zamanında, bir adamı öldüren birisi huzuruna getirildi. Maktulün velileri geldiler ve içlerinden biri katili affetti. Bunun üzerine Ömer, yanında olan İbn Mes'ud'a: "Bu konuda ne dersin?" diye sorunca, İbn Mes'ud: "Katil kısastan (öldürülmekten) kurtuldu, derim" cevabını verdi. Ömer, İbn Mes'ud'un omuzuna vurup: "ilimle dolu bir kap" dedi.

 

 

18188- Zeyd b. Vehb bildiriyor: Ömer b. el-Hattab'a, bir adamı öldüren bir kişi getirilince, maktulün velileri, katilin öldürülmesini istediler. Maktulün, katilin hanımı olan kız kardeşi: "Ben, kocam lehine kısas hakkımdan vazgeçtim" deyince, Ömer: "Adam öldürülmekten kurtuldu" dedi.

 

 

18189- ibrahım(-i NehaI) ve Ata: "Maktulün velilerinden her birinin affetmesi geçerlidir" dediler.

 

 

18190- Zeyd b. Vehb'in bildirdiğine göre bir kadının kocası öldürüldü.

Bu adamın kardeşleri vardı ve bir kısmı katili affettiler. Bunun üzerine Hz. Ömer, diğerlerine diyet ödenmesini emretti.

 

 

18191- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Bir adam, kasıtlı olarak iki kişiyi öldürdü. Maktulün birinin ailesi katili affetti, diğerinin ailesi ise affetmediler. Bu durumda ne yapılır?" diye sorunca: "Adam öldürülmez. Ancak, affetmeyen kişilere diyetin yarısı ödenir" cevabını verdi.

 

 

 

18192- Hasan da Ata (b. Ebi Rebah)'ın dediği gibi söylemiştir.

 

 

 

18193- İbn Cüreyc der ki: Talha'ya, Ata'nın, bir kişinin bir adamı kasıtlı olarak öldürmesi, maktulün oğullarından birinin katili affetmesi, diğer oğlunun affetmemesiyle ilgili olarak ne dediğini sorunca: "Affetmeyene diyetin yarısını verir" cevabını verdi.

 

 

 

18194- Katade der ki: "Velilerden birisi affederse, o zaman, affedenin hissesi kadar diyetten düşülüp kalan kısmı ödenir."

 

 

 

18195- Zühri der ki: Ömer b. Abdilaziz de bu konuda: "Maktulün velilerinden birisi katili affedecek olursa diyet ödenir" diye yazmıştır.

 

 

 

18196- Ömer b. el-Hattab der ki: "idareci, maktulün, katili affetmesine veya diyeti kabul etmesine, ya da kısas istiyorsa katilin öldürülmesine engel olamaz."

 

 

 

18197- Zühri der ki: "Affetmek velilere aittir. Kadının affetme yetkisi yoktur."

 

 

 

18198- Katade: "Kısası gerektiren şeylerde kadının affetme yetkisi yoktur: Diyet ödenecek olursa kadın hissesini alır" demiştir.

 

 

 

18199- İbn Şübrüme, kadının had ve öldürmede affetme yetkisinin olmadığı, diyet ve kısasta ise affetme yetkisinin olduğu görüşündedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Diyeti Aldıktan Sonra Öldürmek