musannef

Abdurrezzak

Diyetler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Efendisinin Emriyle Kölenin Birini Öldürmesi

 

17881- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kişinin, kölesine birisini öldürmesini emretmesi durumunda sorumlu kim olur?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Öldürme emrini veren kişi sorumlu olur. Ebü Hureyre'nin: ''Böylesi bir durumda öldüren köle değil, öldürme emrini veren kişi kısasla öldürülür. Zira kişi köleyle birine bir hediye gönderdiği zaman bu hediyeyi veren kim olur?'' dediğini işittim." Ona: "Kişinin, işçisine birini öldürmesini emretmesi durumunda sorumlu kim olur?" diye sorduğumda, Ata: "Böylesi bir durumda işçisini de kölesi gibi görürüm" dedi. Ona: "Kişinin sahibi olmadığı bir köleye veya yanında çalıştırmadığı bir işçiye birini öldürmesi emrini vermesi durumunda sorumlu kimdir?" diye sorduğumda: "Şayet kendi kölesi veya işçisi değillerse bu durumda emri veren kişi değil, bu emri yerine getiren kişi bundan sorumlu olur" cevabını verdi. Daha sonra Ata:

"Kişi hür olan birine birini öldürmesini emrettiği zaman burada sorumlu olan kişi, emri yerine getiren kişidir" dedi ve kişinin, başkasının kölesi veya işçisine böylesi bir emri vermesi durumunda sorumluluğun kimde olacağı konusunda kendisine ulaşan herhangi bir bilginin olmadığını ifade etti.

 

 

 

17882- İbn Cüreyc bildiriyor: Hür olan kişinin birinin emriyle birini öldürmesi konusunda Ata (b. Ebi Rebah): "Böylesi bir durumda katil kişi öldürülür. Emri veren kişinin bunda bir sorumluluğu olmaz" dedi.

 

 

 

17883- Süleyman b. Müsa der ki: "Kişi kölesine birini öldürmesini emredip de köle o kişiyi öldürdüğü zaman buna karşılık sadece köle öldürülür. Bu emri veren öldürülmez, ancak diyeti öder, cezalandırılır ve hapsedilir. Bu emri hür birine verdiği zaman, hür olan kişinin bu emri yerine getirip getirmemesi kendi isteğine bağlı olduğu için yine emri veren kişi (kısas olarak) öldürülmez."

 

 

 

17884- Cabir bildiriyor: Efendisinin emriyle kölenin birini öldürmesi konusunda Şa'bi: "Köle kısas olarak öldürülürken emri veren efendisi cezalandırılır" dedi.

 

 

 

17885- Cabir bildiriyor: Efendisinin emriyle kölenin birini öldürmesi konusunda Şa'bi: "Köle kısas olarak öldürülürken emri veren efendisine ceza verilmez" dedi.

Süfyan der ki: "Bize göre ise böylesi bir durumda emri veren efendiye tazir cezası verilir."

 

 

 

17886- Süfyan der ki: "Kişinin, birinin kölesine: ''Efendini öldür!'' demesi, kölenin de efendisini öldürmesi durumunda bunu emreden kişiye kısas uygulanmaz; ancak tazir cezası verilir. Fakat başka birinin kölesine:

"Filan kişiyi öldür!" der de köle o kişiyi öldürürse buna karşılık köle öldürülür ve emri veren kişi kölenin efendisine onu bedelini öder."

 

 

 

17887- Süfyan der ki: "Kişi, birinin kölesine: "Filan kişiyi hatayla öldür!" der de köle o kişiyi öldürürse emri veren kişi cezalandırılmaz."

 

 

 

17888- İbn Cüreyc bildiriyor: Kişinin, kölesine birisini öldürmesini emretmesi konusunda Ata (b. Ebi Rebah) şöyle dedi: "Eba Hureyre'nin: ''Böylesi bir durumda öldüren köle değil, öldürme emrini veren hür kişi kısasla öldürülür. Zira kişi, köleyle birine bir hediye gönderdiği zaman bu hediyeyi veren kim olur?'' dediğini işittim."

 

 

 

17889- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Adamın biri sahibi olmadığı, ama büluğ çağına ermiş bir köleye atını koşturmasını istedi. Köle atı koştururken ölürse ne olur?" diye sorduğumda: "Bunun cezasını emri veren kişinin çekeceğini söylediler" dedi.

 

 

 

17890- Abdurrezzak bildiriyor: Ebu Hanıfe'ye, kişinin, atını koşturması için efendilerinin izni olmadan bir köleyi alması ve kölenin atı koştururken ölmesi konusu sorulunca: "At sahibi bundan sorumludur" dedi.

 

 

 

17891- Sevr! der ki: "Kişi bir çocuğa birini öldürmesini emrettiği zaman maktulün diyeti çocuğun malından ödenir. Emri veren kişi de çocuğun ödediği diyeti çocuğa ödemekle sorumlu tutulur."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişiyi Birinin Tutup Diğerinin Öldürmesi