musannef

Abdurrezzak

Diyetler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kişiyi Birinin Tutup Diğerinin Öldürmesi

 

17892- ismail b. Umeyye'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Böylesi bir durumda) öldüren kişi öldürülürken tutan kişi de (ölene kadar) tutuklu (hapis) kalır" buyurmuştur. 

 

Tahric: İbn Ömer hadisinden Beyhaki (8/50) rivayet etti.

 

 

 

17893- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kişiyi birinin tutması, diğerinin ise onu öldürmesi konusunda ne dersin?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Hz. Ali böylesi durumlar için: ''Katil öldürülür, maktülü tutan kişi de ölene kadar hapis tutulur'' demiştir" cevabını verdi. Ona: "Adam ölmese de yaralansa?" diye sorduğumda: "Ona saldıran kişiye kısas uygulanır, tutan kişi de cezalandırılır" dedi. Ona: "Biri tutup diğeri adamı döverek öldürse?" diye sorduğumda: "Yine tutan kişi öldürülmez" dedi. Ona: "Katilin yanındaki kişi maktülü tutmamış, yerini göstermemiş olsa, ancak katille birlikte gidip karşı tarafla tartışsa, katilin vurulmasına engel olmaya çalışsa?" diye sorduğumda şu cevabı verdi: "Saldırıp eliyle onu öldüren kişi hemen öldürülmez. O da ölene kadar dövülür."

 

 

17894- Katade der ki: "Hz. Ali, böylesi durumlarda katilin öldürülmesine, tutanın ise ölene kadar hapsedilmesine hükmetti."

 

 

17895- ismail b. Umeyye'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "(Böylesi bir durumda) tutan kişi de ölene kadar tutuklu (hapis) kalır. öldüren kişi de öldürülür" buyurmuştur.

 

 

 

Kişinin Köleden veya Hür Birinden Yardım Alması

 

17896- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah): "Kişi aklı başında olan hür bir kişiden yardım alırken bu kişinin ölmesi durumunda bunun sorumluluğunu taşımaz" dedi. Amr da aynı şeyi söyledi. Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Yardım alınan kişinin yaşı ne olmalıdır?" diye sorduğumda: "Büluğ çağına ermiş aklı başında biri olmalıdır" dedi.

 

 

 

17897- Hammad (b. Ebi Süleyman) der ki: "Efendilerinden veya ailesinden izinsiz bir şekilde bir köleden veya çocuktan yardım alan kişi onlara gelecek zarardan sorumlu tutulur."

 

 

 

17898- Başka bir kanalla Ata (b. Ebi Rebah)'dan aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

17899- Hammad (b. Ebi Süleyman) der ki: "Kişi iki çocuğun güreşmelerini isteyip de çocuklardan biri diğerini yaraladığı zaman diyeti yaralayan kişi öder. Ancak verilen diyetin aynısını güreşmelerini isteyen kişi yaralayan çocuğa vermelidir."

 

 

 

17900- ibrahım(-i NehaI) der ki: "Kişi, efendilerinin izni olmadan bir köleden yardım aldığı zaman ona gelecek zarardan sorumlu tutulur."

 

 

 

17901- ibrahım(-i NehaI) der ki: "Kişi, efendilerinin izni olmadan bir köleden yardım aldığı zaman ona gelecek zarardan sorumlu tutulur. Ailesinin izni olmadan kendisinden yardım alınan çocuk konusunda da aynı durum geçerlidir."

 

 

 

17902- Ma'mer bildiriyor: Zühri'ye, kişinin bir topluluktan bahçe duvarı için yardım istemesi, yardım ederlerken içlerinden birinin ölmesi konusu sorulunca şöyle dedi: "Böylesi bir durumda onlardan yardım isteyen kişinin bir sorumluluğu yoktur. Ölen kişinin sorumluluğu, duvar altında kalmaktan kurtulup hayatta kalanların üzerinedir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

işçi Olarak Tutulan Hür veya Köle Kişinin Zarar Görmesi