musannef

Abdurrezzak

Diyetler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Diyete Mirasçı Olma

 

17764- ibnu'I-Müseyyeb bildiriyor: Ömer b. el-Hattab: "Diyeti erkek tarafından akrabaların alacağını düşünüyorum. Zira olası durumda kişinin diyetini erkek tarafından akrabaları öder. içinizde bu konuda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey işiten var mı?" diye sordu. Zamanında Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bedevilere vali olarak atadığı Dahhak b. Süfyan el-Kilabi kalktı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Eşyem ed-Dabbabi'nin karısını kocasının diyetine mirasçı kıl'' şeklinde bir mektup yazmıştı" dedi. Bunun üzerine Hz. Ömer bu mektuba göre hüküm vermeye başladı. 

 

Tahric: Ebu Davud (2927); Tirmizi (1415, 2110); İbn Mace (2642) ve Ahmed, Müsncd (3/452), Abdurrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

17765- ibnu'l-Müseyyeb, Hz. Ömer'den aynısını bildirir ve sonunda: "Söz konusu diyet, hatayla öldürülen kişinin diyetidir" der.

 

 

 

17766- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kadının diyetini asabesi (baba tarafından akrabalan) öder. Ancak kadının mirasçılarından arta kalan mala mirasçı olabilirler. Kadının katilini asebesi öldürür. Katil kan kocadan biri olmadıktan sonra kadın kocasının hem malma, hem de diyetine, erkek de karısının hem malma ve diyetine mirasçı olur.''

 

ibn Abbas der ki: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Katil (öldürdüğü kişiye) mirasçı olamaz" buyurmuştur.

 

Tahric: Beyhakı (8/107), Abdurrezzak kanalıyla kısa bir metinle rivayet etti.

 

 

 

17767- Şu'be'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadının diyetini asabesi (baba tarafından akrabaları) verirken, kendisine çocukları mirasçı olur" buyurmuştur.

 

 

 

17768- ibrahım(-i Nehai)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Diyeti ödemek asabenin, diyet ise mirasçılarındır" buyurmuştur.

 

Tahric: Said b. Mansür (299) rivayet etti.

 

 

 

17769- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah): "Diyetin paylaşımı mirasta olduğu gibidir" dedi. Ona: "Diyete annebir kardeşler de mirasçı olur mu?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

 

 

17770- Yahya b. Ebi Kesır der ki: "Ebu Seleme, annenir kardeşleri diyete mirasçı kılmazdı."

 

 

 

17771- Hz. Ali der ki: "Annebir kardeşleri diyete mirasçı kılmayan kişi onlara zulmetmiş olur."

 

 

 

17772- Ma'mer der ki: Ömer b. Abdilazız, valisine şöyle bir mektup yazdı: "Bir adamın karısı kasıtlı olarak öldürülür de diyet üzerine anlaşma sağlanırsa erkeği karısının diyetinin yarısına mirasçı kıL. Ancak kadının oğlu varsa bu durumda kocasını diyetin dörttebirine mirasçı kıL. Bir kadının kocası kasıtlı olarak öldürülür de diyet üzerine anlaşma sağlanırsa kadını kocasının diyetinin dörttebirine mirasçı kıl. Adamın oğlu varsa bu durumda kadını diyetin sekizdebirine mirasçı kıL. Ancak isterlerse diyeti kabul etmeyip katili öldürürler, isterlerse de onu affederler." Cezıre ahalisinden bir adamın bana bildirdiğine göre Hz. Ömer onlara böylesi bir mektup yazmıştı.

 

 

 

17773- İbn Tavus bildiriyor: "Babam (Tavus), bütün mirasçıların terekeye mirasçı olmaları gibi diyete de mirasçı olacaklarına hükmederdi. Medine ahalisinden işittiğime göre de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kadını kocasının diyetine, bir adamı da karısının diyetine mirasçı kılmıştır."

 

 

 

17774- Amr b. Şuayb der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir kadın öldürüldüğü zaman diyeti mirasçılan paylaşırıar. Ayni şekilde kanını kendileri talep edip katilini öldürürler. Katil kan kocadan biri olmadıktan sonra kadın kocasının hem malına, hem de diyetine, erkek de karısının hem malma ve diyetine mirasçı olur."

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: "Diyet. maktulün terekesine mirasçı olan kişilerin arasında paylan oranınca paylaştırılır. Artanı da maktulün asabesi alır" buyurdu.

 

Tahric: Ebu Davud (4564); Nesai (8/43); İbn Mace (2647) ve Ahmed, MÜsned (2/217) rivayet ettiler.

 

 

 

17775- Amr b. Şuayb'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kadının diyetini asabesi (baba tarafından akrabaları) öder. Ancak kadının mirasçılarından arta kalan mala mirasçı olabilirler.''

 

Tahric: Ebu Davud, daha uzun bir metinle ve onun kanalıyla Beyhaki (8/58) rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Katil, Maktüle Mirasçı Olmaz