musannef

Abdurrezzak

Diyetler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Erkeğin Diyetinin Kadının Diyetine Eşit Olduğu Durumlar

 

17746- Zühri der ki: "Tam diyetin üçtebirine ulaşmadığı sürece caifede (baş ve karın bölgesinde derine varan veya delip geçen yaramalalarda) erkek ile kadının diyeti birdir. Tam diyetin üçtebirine ulaşan bir yaralama olduğu zaman kadının diyeti erkeğin diyetinin yarısı olur."

 

 

17747- Hişam b. Urve, babasından bildirir: "(Yaralamalarda) kadının diyeti erkeğin diyetinin üçtebiridir."

 

 

17748- (Kadı) Şureyh der ki: Hz. Ömer, haklarında (Kitab ve sünnette) nas bulunmayan ve ictihada dayalı şu beş konuyu bir mektupla yazdı: "Dişler diyette kendi aralarında birbirlerine eşittirler. Parmaklar diyette kendi aralarında birbirlerine eşittirler. Bineğin gözünde diyet olarak bedelinin dörttebiri vardır. Bir babaya çocuğunun durumu ölüm anında sorulur ki kişi en çok ölüm anında doğru sözlü olur. Tam diyetin üçtebirine ulaşmadığı sürece yaralamalarda erkek ile kadının diyeti birdir.''

 

Tahric: Beyhaki (8/96), "el-Adeni-Cabir" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

17749- Rabia der ki: ibnu'I-Müseyyeb'e: "Kadının parmaklarından birindeki diyet nedir?" diye sorduğumda: "On deve" dedi. Ona: "iki parmağında?" diye sorduğumda: "Yirmi deve" dedi. Ona: "Üç parmağında?" diye sorduğumda: "Otuz deve" dedi. Ona: "Dört parmağında?" diye sorduğumda: "Yirmi deve" karşılığını verdi. Ona: "Yarası büyüyüp acısı arttığında diyeti azalıyor mu?" dediğimde: "Iraklı mısın?" diye sordu. Ona: "Ben bildiğini sağlamlaştırmak isteyen bir alim veya öğrenmek isteyen bir cahilim" karşılığını verdiğimde: "Sünnet (uygulama) böyle!" dedi.

 

 

 

17750- Rabia, ibnu'I-Müseyyeb'ten aynısını şu ziyadeyle zikreder: Ona:

"Yarası büyüyüp acısı arttığında diyeti azalıyor mu?" dediğimde: "Sen kimlerdensin?" diye sordu. Ona: "Ben öğrenmek isteyen bir cahil veya bildiğini sağlamlaştırmak isteyen bir alimim" karşılığını verdiğimde: "Yeğenim! Sünnet (uygulama) böyle!" dedi.

 

Tahric: Beyhakı (8/96), Malik, Usame b. Zeyd ve Sevr! kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

17751- Rabia bildiriyor: ibnu'I-Müseyyeb'in: "Tam diyetin üçtebirinden daha az olan yaralamalarda erkek ile kadının diyeti birdir" dediğini işittim. Ancak bu sözünü bir kaynağa dayandırdığını işitmiş değilim.

 

 

 

17752- Hişam b. Urve'nin bildirdiğine göre (babası) Urve şöyle derdi:

"Tam diyetin üçtebirine kadar kadının diyeti ile erkeğin diyeti eşittir. Tam diyetin üçtebirine ulaşan yaralamalarda kadının diyeti erkeğin diyetinin yarısı kadar olur. Caife (derine ulaşan veya delip geçen yaralamalar) ve me'mumede (kemik altına ve beyin zarına ulaşan yaralamalar) kadının diyeti, erkeğin diyetinin yarısı kadardır."

 

 

 

17753- Ömer b. el-Hattab der ki: "Kadının parmakları içinden iki parmak birlikte yaralandığı zaman diyet olarak yirmi deve, üç parmağı birden yaralandığı zaman onbeş deve, dört parmak birden yaralandığı zaman yirmi deve, bütün parmakları birden yaralandığı zaman ise kendi diyetinin yarısı vardır. Tam diyetin üçtebirine kadar erkek ile kadının diyeti aynıdır. Ancak daha üstü (üçtebirden fazlası) için diyet miktarları farklılaşır. Böylesi bir durumda erkeğin diyeti kendi tam diyetine göre, kadının diyeti de kendi tam diyetine göre hesaplanır."

 

 

 

17754- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Nereye kadar erkek ile kadının diyeti aynı olur?" diye sorduğumda şu cevabı verdi: "Kendi diyetinin üçtebirine ulaşana dek kadının diyeti erkeğin diyetiyle aynıdır. Ancak kadının yarasının diyeti kendi tam diyetinin üçtebirine ulaştığı zaman erkeğin tam diyetinin yarısını alır."

 

 

 

17755Tahric: İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kadının dört parmağının birden yaralanması durumunda diyeti nedir?" diye sorduğumda: "Yirmi devedir" cevabını verdi.

 

 

 

17756- Amr b. Şuayb'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kendi diyetinin üçtebirine ulaşana dek kadının diyeti erkeğin diyetiyle aynıdır. Bu da munakkile olan (kemiği kırıp yerinden oynatan) yaralamalarda sözkonusudur. Daha üstü yaralamalarda her ne olursa olsun diyeti erkeğin diyetinin yarısıdır. ''

 

Tahric: Nesai (8/44), farklı bir kanaldan kısa bir metinle rivayet etti.

 

 

 

17757- Başka bir kanalla ikrime'den aynısını bildirilir.

 

 

 

17758- Katade ile Ömer b. Abdilazız: "Tam diyetinin üçtebirine kadar varan yaralamalarda kadının diyeti erkeğin diyeti ile aynıdır" demişlerdir.

 

 

 

17759- Başka bir kanalla Ömer b. Abdilazız'den aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

17760- Hz. Ali der ki: "Kadının yaralanmalarında diyet, erkeğin yaralanmalarındaki diyetin yarısı kadardır.''

İbrahım(-i NehaI) der ki: İbn Mes'üd ise: "Dişteki yaralamalar ile mudiha (kemiğe varan yaralamalar)da erkek ile kadının diyeti aynıdır. Daha üstü olan yaralamalarda ise kadının diyeti erkeğin diyetinin yarısı kadardır" demiştir. Zeyd b. Sabit de: "Tam diyetin üçtebirine ulaşana kadar erkek ile kadının diyeti aynıdır" derdi.

 

Tahric: Beyhaki (8/96), en-Nehai' den rivayet etti.

 

 

 

17761- Mücahid bildiriyor: İbn Mes'ud: "Bedeli beş deveye kadar ulaşan yaralamalarda kadın ile erkeğin diyeti aynıdır" dedi. Hz. Ali ise: "Bütün yaralamalarda kadının diyeti, erkeğin diyetinin yarısı kadardır" dedi.

 

 

17762- ibnu'I-Müseyyeb der ki: "Tam diyetin üçtebirine ulaşana kadar mudiha (kemiğe varan yaralamalar)da, dişte ve munakkilede (kemiği kırıp yerinden oynatan yaralamalarda) erkek ile kadının diyeti aynıdır."

 

 

17763- ibnu'I-Müseyyeb der ki: "Erkeğin tam diyetinin üçtebirine ulaşana kadar erkek ile kadının diyeti aynıdır,"

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Diyete Mirasçı Olma