musannef

Abdurrezzak

Diyetler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kulağın Diyeti

 

17387- Ata (b. Ebi Rebah): "Kulağın tamamen kesilmesi durumunda diyet olarak elli deve ödenir."

 

17388- Başka bir kanalla Mücahid'den aynısı rivayet edilmiştir.

 

17389- Hz. Ali der ki: "Kulakta yarım diyet vardır."

Süfyan der ki: "Kulakta olan kesiklerin diyeti de bu hesaba göre yapılır."

 

Tahric: Beyhaki (8/85), "Said-Ebu İshak" kanalıyla farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

17390- Mücahid der ki: "Kulağın tamamen kesilmesi durumunda tam diyetin yarısı vardır. işitme yetisinin kaybedilmesi durumunda da diyetin yarısı vardır."

 

 

 

17391- Hz. Ebu Bekr: "Saç ve sarık tarafından örtüldüğü için kulakta diyet olarak onbeş deve vardır" dedi.

 

 

 

17392- İbn Tavus, babasından (Tavus'tan) bildirir: "Kulağın diyeti konusunda ilk hüküm veren kişi Hz. Ebü Bekr'dir, Ebü Bekr, işitmeye zarar vermediği ve kişiyi güçten düşürmediği sürece kulakta diyet olarak onbeş deveye hükmetti."

 

 

 

17393- İbn Mes'üd der ki: "insanda çift olarak bulunan organlarda tam diyet vardır. Tek olarak bulunan organlarda da tam diyet vardır,"

 

 

 

17394- ikrime bildiriyor: Hz. Ebü Bekr kulakta diyet olarak onbeş deveye hükmetti ve: "Zira kulak, kişinin işitmesine zarar vermez ve onu güçten düşürmez. Kusuru da saç ve sarık ile örtülür" dedi.

 

 

 

17395- İbn Tavus, babasından (Tavus'tan) bildirir: "Ömer b. el-Hattab tamamen kesilen kulakta yarım diyete hükmetti."

 

 

 

17396- Amr b. Müslim'in, Tavus ile ikrime'den bildirdiğine göre Hz.

Ömer bu (yukarıdaki) şekilde hüküm verdi.

      

Ma'mer der ki: "insanların uygulaması da böyledir."

 

 

 

17397- Katade der ki: "Tamamen kesilen kulakta yarım diyet vardır.

Kulakta olan yaramalaların diyeti de zararın ölçüsüne göre bu hesap üzerinden yapılır. Şayet işitme yetisinin yarısı gitmişse kulak diyetinin yarısı verilir."

Ma'mer der ki: "Hz. Ebu Bekr ise kulakta diyet olarak onbeş deveye hükmetti."

 

 

 

17398- Katade der ki: "Kulak kesilmiş olmasa dahi işitme yetisini yitirmişse tam kulak diyeti alınır. Tamamen kesilip işitme yetisini de kaybetmişse bu durumda tam diyet olan bin dinar ödenir."

 

 

 

17399- Amr b. Şuayb der ki: Hz. Ebu Bekr kulağın diyetini kemiği kırıp yerinden oynatan yaralamalardaki diyet gibi kıldı ve: "Bu durumda kulak işitme yetisini kaybetmez ve saç ve sarıkla örtülür" dedi. Hz. Ömer ise kulakta yarım diyete veya aynı değerde altın veya gümüşe hükmetti.

 

 

 

17400- Ma'mer bildiriyor: Katade: "Kulak kesildiği zaman tam kulak diyeti alınır" dedi. Hz. Ebu Bekr ise kulakta diyet olarak onbeş deveye hükmetti.

 

 

 

17401- Zeyd der ki: "Kulak memelerinin diyeti kulak diyetinin üçte biridir. ''

 

Tahric: el-Muhalla'da (10/448) geçtiği üzere İbn Ebi Şeybe rivayet etti.

 

 

 

işitme Yetisinin Gitmesi Durumunda Diyet

 

17402- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Kişinin işitme yetisini kaybetmesinin diyeti konusunda bana ulaşan herhangi bir şey yoktur."

 

 

 

17403- Hz. Ömer der ki: İbn Gulase'ye: "Adamın biri, birinden aldığı darbeyle işitme yetisini kaybettiğini iddia ediyor. Bunun doğru olup olmadığını nasıl öğrenebiliriz?" diye sorduğumda şu cevabı verdi: "Adamın dalgın olduğu bir an beklenir. Öyle bir anda çıkarılan sese tepki veriyorsa yalan söylüyor demektir. Tepki vermediği zaman da aldığı darbeyle işitme yetisini kaybettiğine dair yemin ettirilir ve diyeti ödenir. Şayet sadece kulaklarından birinin aldığı darbeyle işitme yetisini kaybettiğini iddia ediyorsa, darbe almayan kulağın bu yetisi kaybetmiş olacağı endişesinden dolayı yine dalgın olduğu bir an beklenir ve sese vereceği tepkiye bakılır."

 

 

 

17404- Sevri der ki: Bana ulaşana göre ibrahim( - NehaI) ile başkası böylesi bir konuda: "Adamın dalgın olduğu bir an yakalanır ve çıkarılan sesle işitip işitmediği denenir" demiştir

 

 

 

17405- Mücahid der ki: "işitme yetisinin kaybedilmesi durumunda diyet olarak elli deve vardır."

 

 

 

17406- İbn Cüreyc der ki: Bana ulaşana göre adamın biri Ömer b.

Abdilazız'e gelerek: "Filan kişi bana vurdu ve kulağımı sağır etti" dedi. Ömer b. Abdilazız: "Hangi kulağının sağır olduğunu nereden bileceğiz?" diye sorunca, adam: "Doktorları çağır" karşılığını verdi. Çağırılan doktorlar kulakları koklayarak kontrol ettiler ve: "Sağır olan kulak bu" dediler.

 

 

 

17407- İbn Cüreyc der ki: Diyet konusunda kendisine gelen mektuplar sonucunda Ömer b. Abdilazız: "Ağız veya burnun yaralanmasıyla kulakta gelen zararın diyeti konusunda bir şey işitmedim. Kişinin bu yaralamadan dolayı kulağında çınlamaların olmasının da bir sakıncası olmaz" şöyle dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Gözün Diyeti