musannef

Abdurrezzak

İçecekler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Tulumlar, içecekler ve Yiyecekler

 

16924- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak ve içi ziftlenmiş testiler içinde şıra yapmayı yasakladı."

 

Tahric: Müslim, İbn Uyeyne kanalıyla Zühri'den daha uzun bir metinle rivayet etti.

 

 

 

16925- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah) bana şöyle dedi: "Bana ulaşana göre kabak, içi oyulmuş kütük (fIÇI), içi ziftlenmiş her türlü kap, tulum ve benzeri şeyler içinde yapılmış şıranın içilmesi yasaklanmıştır. Bu konuda bana ulaşan başka bir şey de yoktur." Ona: "Kalaydan kaplar içinde yapılan şıra yasaklandı mı?" diye sorduğumda: "Söylediklerine göre İbn Mes'ud böylesi kaplar içinde yapılan şıradan içerdi" dedi.

 

 

 

16926- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, içi oyulmuş kütük (fIÇI), içi ziftlenmiş kap ile içi yeşile boyanmış testiler içinde şıra yapmayı yasakladı. ''

 

Tahric: Müslim (1993), Zühri kanalıyla ve Ahmed, MÜsned (2/279) rivayet ettiler.

 

 

 

16927- Ebu Cemre ed-Dubai, İbn Abbas'tan bildirir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, içi oyulmuş kütük (fıçı), içi ziftlenmiş kap ile içi yeşile boyanmış testiler içinde şıra yapmayı yasakladı.''

 

Tahric: Müslim 17 (1579-3), Ebu Cemre kanalıyla ve Ahmed, Müsned (1/333), Abdurrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

16928- Süleyman eş-Şeybanı bildiriyor: Abdullah b. Ebi Evfa: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yeşil testiler içinde şıra yapılmasını yasakladığını işittim" dedi. Ona: "Beyaz testileri yasakladı mı?" diye sorduğumda: "Bilmiyorum" dedi. 

 

Tahric: Buhari, Abdulvahid b. Ziyad kanalıyla Süleyman eş-Şeybani'den farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

16929- Ebü Said el-Hudri bildiriyor: Abdulkays heyeti Allah Resülü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiğinde: "Ya Resülallah! Allah bizleri sana feda kılsın! (Meşrubat olarak) hangi içeceklerden içebiliriz?" diye sordular. Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Nakır içindeki şıradan içmeyin" buyurdu. Heyettekiler: "Ya Resülallah! Allah bizleri sana feda kılsın! Nakır'in ne olduğunu biliyor musun?" dediklerinde, Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet, biliyorum. içi oyulmuş kütüklerdir" karşılığını verdi ve şöyle devam etti: "Kabak içinde ve içi yeşite boyanmış testiler içinde yapılan şıradan da içmeyin! Ama ağzı bağlanabiten kaplar içinde yapilan şıra'dan içebilirsiniz."

 

Tahric: Müslim (1/34), Abdurrezzak kanalıyla ve Ahmed, MÜsned (3/57), Abdurrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

16930- Ebu Harun el-Abdı, Ebu Said el-Hudri'den bildirir: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında otururken: "Abdulkays'm heyeti geldi" buyurdu; ancak gelen giden kimseyi göremedik. Az bir zaman daha geçtikten sonra söz konusu heyet geldi. Heyettekiler Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verdikten sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: "Hurmanızdan geriye bir şey kaldı mı?" veya: "Azığmızdan geriye bir şey kaldı mı?" diye sordu. "Evet, kaldı" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yaygı getirilmesini emretti. Getirilen deri yaygı yere serilince heyettekiler yanlarında bulunan hurmalardan arta kalanı üzerine döktüler. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabını topladı ve: "Şu tür hurmaya ''bemı'' diyorsunuz. Şu tür hurmaya şöyle diyorsunuz. Şuna şöyle diyorsunuz" buyurarak hurmaları renklerine göre adlandırdı. Ashabı: "Evet, öyle" dediler.

 

Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) heyettekilerden her birini

müslümanlardan bir adamın yanına verdi ve onu ağırlamasını, Kur'an okuma ile namazı öğretmesini söyledi. Bu şekilde bir hafta geçtikten sonra heyettekileri yanına çağırdı. Onların islam dinini neredeyse öğrenme ve anlama aşamasına geldiklerini görünce her birini başka bir müslümanın yanına verdi. Bu şekilde de bir hafta geçtikten sonra onları yanına çağırdı ve Kuran'ı güzel bir şekilde okuduklarını, islam'ı iyice anladıklarını gördü.

Heyettekiler: "Ya Resulallah! Ülkemizi özledik! Yüce Allah'ın yardımıyla da hayırlı şeyler öğrenip islam dinini iyice anladık" dediklerinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ülkenize dönebilirsiniz" buyurdu. Oradan ayrılmadan kendi kendilerine: "Meleketimizdeki meşrubatlardan neleri içebileceğimizi Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorsaydık" dediler ve: "Ya Resulallah! Hurma kütüğünü alıp içini oyuyoruz. içini hurma ile doldurup üzerine su döküyoruz. Suyu çekilip durulunca da içiyoruz" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Başka nasıl yapıyorsunuz?" diye sorunca, onlar: "içi ziftlenmiş şu küplerin içini hurma ile doldurup üzerine su döküyoruz. Suyu çekilip durulunca da içiyoruz" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Başka?" diye sorunca, onlar: "Şu kabakların içini hurma ile doldurup üzerine su döküyoruz. Suyu çekilip durulunca da içiyoruz" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Başka?" diye sorunca, onlar: "içi yeşile boyanmış testilerin içini hurma ile doldurup üzerine su döküyoruz. Suyu çekilip durulunca da içiyoruz" dediler.

 

Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şiranızı kabak. içi oyulmuş kütükler ([ıçılar) ve içi yeşile boyanmış testiler içinde yapmayın. Ama ağzı bağlanabilen tulumlar içinde şıranızı yapabilirsiniz. Bu tulumların içindeki meşrubatın keskinliğinden dolayı şüpheye düşerseniz içine su katarak keskinliğini yumuşatm. "

Ebu Harun der ki: Ebu Said'e: "Daha sonra testi içinde yapılan şıradan içtin mi?" diye sorduğumda: "Sübhanallah! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yasakladıktan sonra nasıl içeyim!" karşılığını verdi.

 

Tahric: Hadisin aslını Müslim (1/35), Ebu Said el-Hudrl'den daha kısa bir metinle rivayet etti.

 

 

 

16931- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "ibn Abbas'ın şıra yaptığı tulumun içi ziftli miydi?" diye sorulunca: "Evet!" karşılığını verdi. Oysa öylesi tulumlar İbn Abbas zamanında yoktu. Daha önceleri içi deriyle kaplanmış küçük havuzlar içinden içerlerdi. İbn Abbas'tan sonraları Haccac zamanında içi ziftli olan tulumlar çıkarıldı.

 

 

 

16932- Hasan b. Müslim'in bildirdiğine göre Tavus: "Ömer b. el-Hattab testi ile kabak içinde yapılan şıranın içimini yasakladı" derdi.

 

 

 

16933- İbn Tavus, babasından (Tavus'tan) bildirir: Adamın biri İbn Ömer'e geldi ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi ile kabak içinde şıra yapmanızı yasakladı mı?" diye sordu. İbn Ömer: "Evet!" karşılığını verdi.

ibn Cüreyc der ki: "ibn Tavus'un da babası (Tavus) içi ziflenmiş olsun veya olmasın testi ve kabak içinde şıra yapımını yasaklardı."

 

Tahric: Buhari, İbn Ömer' den farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

16934- İbn Ömer der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi, içi ziftlenmiş kaplar ve kabak içinde şıra yapımını yasakladığını işittim.''

 

Tahric: Müslim 60 (1998) ve Ahmed, Müsned (2/35), Abdurı'ezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

16935- Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi, içi ziftlenmiş kaplar ve içi oyulmuş kütük (fIÇI) içinde şıra yapımını yasakladı. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şıra için tulum bulunmadığı zaman tevr denilen taştan (veya bakırdan) yapılmış bir kap içinde şıra yapllırdı.''

 

Tahric: Müslim 1999 (1584-3) ve Ahmed, Müsned (2/35), Abdurrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

16936- Abdulvahid b. Eymen, babasından bildirir: "Nafı' b. Abdilharis, Ömer b. el-Hattab için su kırbası içinde şıra yaptı."

 

 

 

16937- Mücahid der ki: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağzı bağlanmayıp kapatılan her türlü kap içinde şıra yapımını yasakladı."

 

Tahric: İbn Ömer ve İbn Abbas hadislerinden şahitleri vardır.

 

 

 

16938- Sabit el-Bünanı der ki: İbn Ömer'e testide yapılan şırayı içmenin hükmünü sorduğumda: "Haramdır" dedi. Ona: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böylesi kaplar içinde yapılan şırayı yasakladı mı?" diye sorduğumda: "Öyle diyorlar" dedi. 

 

Tahric: Müslim 50 (1997), Sabit kanalıyla ve Ahmed, Müsned (2/35), Abdurrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

16939- Katade ile ikrime der ki: "Cam ve kalaydan yapılan kaplar içinde şıra yapmak mekruhtur."

 

 

 

16940- ikrime der ki: "Hayber savaşı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Yahudilere ait olan kırbaları parçalattı. Çünkü Hayber Yahudilerinin bu kırbaların içinde şıra yapıp içtiklerini görmüştü."

 

 

 

16941- ikrime der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akrabalarından birinin yanına girince bir çocuk için küçük testi içinde şıra yaptıklarını gördü. içindeki içeceği döktükten sonra da testiyi kırdı."

 

 

 

16942- Ma'mer'in bildirdiğine göre Katade ile (bir adamdan naklen) ikrime, taştan oyulmuş kaplar ile ağzı bağlanabilen tulumlar dışında her türlü kap içinde şıra yapımını mekruh görürlerdi."

 

 

 

16943- Ma'mer, bir adamdan naklen bildirir: ikrime: "içinde şıra yapmak için sığır derisinden tulumlar edinip de şıranızı tabaklanmamış koyun derisinden yapılmış tulumlar içinde yapmayın. Bu, aldatmadır ve Yüce Allah aldatmayı sevmez" dedi. ikrime'ye: "Testi içinde yapılan şıradan henüz tatlı iken içebilir miyiz?" diye sorulunca: "Evet!" dedi. Ona: "Testi içinde tutulan pekmezden içebilir miyiz?" diye sorulunca: "Evet!" dedi. Ona: "Neden?" diye sorulunca: "Çünkü pekmez, testi içinde bekletildiğinde tatlılığının artmasından başka bir şeyolmaz. Ancak şıra, testi içinde durdukça keskinliği daha da artar" dedi.

 

 

 

16944- Ömer b. el-Hattab: "içenlerin kimini öldürüp kimini hayatta bırakan bir ibrik kaynamış su içmem benim için testi içinde yapılan şıradan içmekten daha iyidir" demiştir.

 

 

 

16945- Said b. Cübeyr der ki: İbn Ömer'e testi içinde yapılan şıranın içilmesini sorduğumda: "Haramdır" karşılığını verdi. Bu sözünü İbn Abbas'a söylediğimde: "Doğru söylüyor. Zira Yüce Allah'ın ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yasaklamış olduğu bir şıra türüdür" dedi. İbn Abbas'a: "Testi dediğiniz şey ne?" diye sorduğumda: "Kuru çamurdan yapılmış her türlü kaptır" dedi. 1

 

 

 

16946- İbn Sırın bildiriyor: Adamın biri Abdullah b. Ömer'e: "Hurmayı çömleğin içine koyuyoruz" dedi ve bu şekilde nasıl şıra yaptıklarını anlattı. İbn Ömer: "Filan bölgenin insanları şu şu maddelerden içki yapıyor ve onu (içkiden) başka isimler altında içiyorlar" dedi ve bu şekilde içki sayılan beş meşrubat adı ile beş bölge ismi zikretti. Zikrettiği ve içki imalatında kullanılan maddeler içinden bal, arpa ve süt aklımda kaldı.

 

 

 

16947- Ebu'I-Aliye der ki: Ebu Said el-Hudri'nin yanına girdim ve testide yapılan şıranın içimini sordum. Ebu Said ondan içmememi söyledi. Ona: "Yacüfi denen kaplarda yapılan şıra?" diye sorduğumda: "Böylesi kaplarda yapılan şıra daha da pistir" dedi. Ona: "Cüff dediğin kap ne?" diye sorduğumda: "Ayakları da bulunan havan gibi bir kaptır" dedi.

 

 

 

16948- Zühri bildiriyor: Ömer b. el-Hattab'a Şam yolundayken içinde şıra olan deriden yapılmış iki tulum getirildi. Hz. Ömer birinden içerken diğerine dokunmadı ve onun kaldırılmasını söyledi. ikinci gün dokunmadığı şıra getirildi, ancak şıra çok keskinleşmişti. Hz. Ömer tadına baktı: "iyi! iyi! içine su katarak yumuşatın!" dedi. 

 

Tahric: Beyhaki (8/305), farklı kanallardan rivayet etti.

 

 

 

16949- Said b. Cübeyr bildiriyor: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına namaz kıldırdı. Namazı bitirince adamın biri: "Ya Resulallah! Şu adam içki içmiş" diye seslendi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söz konusu adamı yanına çağırıp: "Ne içtin?" diye sordu. Adam: "Testiye kuru üzüm koyup su ekledim. Demini alınca da suyundan içtim" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey vadi ahalisi! Kırmızı, yeşil, beyaz ve siyah testilerde yapilan Şı radan içmeyi size yasakliyorum. Biriniz şıra yapacağı zaman onu su tulumunda yapsın. Şırayı keskin bulduğu zaman da su katarak yumuşatsın" buyurdu.

 

 

 

16950- Başka bir kanalla bu hadisin İbn Abbas'tan aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

16951- Şakık bildiriyor: "ibn Mes'ud bana yeşil testi içinde yapılmış şıradan içirdi."

Eba vail (Şakık): "Söz konusu o testiyi ben de gördüm" diye ekledi.

 

 

 

16952- Simak b. Harb, amcası kızı Karsafe'den bildirir: Hz. Aişe'nin yanına girdiğimde altıma minder koydu. Oradaki kadınlardan biri ona: "Küçük testiye hurma koyup kaynatıyoruz, sonra da içiyoruz" deyip şıra konusunu sordu. Hz. Aişe: "içebilirsin, ancak sarhoş verecek içecekleri içme" dedi.

 

 

 

16953- Ümmü Ebi Ubeyde der ki: "Abdullah (b. Mes'ud) için yeşil testi içinde şıra yapardım. Şırayı yaparken kendisi de seyreder, sonra da ondan içerdi."

 

 

 

16954- Ebu Cemre ed-Dubai der ki: Enes b. Malik testi içinde yapılan şıradan içerdi. İbn Abbas: "Böylesi bir testi içinde yapılan şırayı baldan da tatlı olsa içme" derdi.

 

 

 

16955- İbrahım(-i Nehai) der ki: "İbn Mes'ud, Usame ve Ebu Mes'ud el-Ensarı testi içinde yapılan şıradan içtiler."

 

 

16956- Abdurrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

16957- İbn Bureyde'nin, babasından naklen bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Daha önce testi içinde şıra yapmanızı yasaklamıştım. Artık her türlü kapta şıra yapabilirsiniz. ancak sarhoş eden her türlü içecekten uzak durun" buyurmuştur.

 

Tahric: Müslim, Muharib b. Disar kanalıyla İbn Bureyde'den rivayet etti.

 

 

 

16958- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi veya kabak veya kalay testi veya cam testi içinde şıra yapılmasını yasakladı. Sadece ağzı bağlanabilen tulumlar içinde şıra yapımına izin verdi."

 

 

 

16959- İbn Cüreyc der ki: Sözüne inandığım birinin bana bildirdiğine göre adamın biri İbn Mes'üd'a geldi. İbn Mes'üd adama testi içinde yapılan şıradan içirdi. Adam daha sonra Hz. Ali'nin yanına gitti. Hz. Ali içecek bir şey isteyince testi içinde yapılan şıradan ona ikram edildi. Hz. Ali kendisine bunu ikram eden adama: "Bunu nereden getirdin?" diye sorunca, adam:

"Testiden" karşılığını verdi. Hz. Ali: "Testiyi bana getir" dedi. Adam testiyi getirince Hz. Ali kalktı; testiyi alıp yere çaldı ve kırdı. Sonra: "Bunun içinde yapılan şırayı size kaç defa yasakladım!" dedi.

 

 

 

16960- İbn Ömer der ki: Resulullah'l (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minber üzerinde görünce aceleyle yanına gitttim. Ancak vardığımda minberden inmişti. Oradakilere neler söylediğini sorduğumda: "içi oyulmuş kütük içinde ve içi ziftlenmiş kaplar içinde şıra yapımını yasakladı" dediler.

 

Tahric: Müslim 49 (1997), Yahya b. Said kanalıyla ve Ahmed, MÜsned (2/10), Süfyan kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

16961- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tulum dışında diğer kaplar içinde şıra yapımını yasakladı. "Ama herkes şıra için su tulumu bulamaz" denilince içi ziftlenmemiş testi içinde de şıra yapımına izin verdi. 

 

Tahric: Buhari ile Müslim, İbn Uyeyne'den rivayet ettiler.

 

 

 

16962- Hallad b. Abdirrahman bildiriyor: "Tavus'a şarab (şıra) içme konusunu sorduğumda, İbn Ömer'den naklen Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi ile kabak içinde yapılan şıranın içimini yasakladığını bildirdi."

 

Tahric: Müslim 51 (1997), Tavus kanalıyla ve Ahmed, Müsned (2/106), Abdurrezzak kanalıyla Bekkar b. Abdillah'tan rivayet ettiler.

 

 

 

16963- Zazan der ki: İbn Ömer'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şıra yapımında hangi kapları yasakladı?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hantem içinde şıra yapımını yasakladı ki hantem testidir. Yine dubbil içinde şıra yapımını yasakladı ki dubbil kabaktır. Yine nakir içinde şıra yapımını yasakladı. Nakir de kabuğunu soyup içini oyarak fıçı haline getirdiğiniz hurma kütüğüdür. Aynı şekilde mukayyer de denilen içi ziftlenmiş kaplar içinde de şıra yapımını yasakladı. Su tulumları içinde yapılan şıradan içilmesini söyledi."

 

Tahric: Müslim 57 (1997), Şu'be kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

16964- Umeyme'nin bildirdiğine göre Hz. Aişe şöyle demiştir: "Her yıl kurban olarak kestiğiniz hayvanın derisini içinde şıra yapmak için tulum edinmekten aciz misiniz? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sirke yapmak için olmadıktan sonra testi ve iki kap daha içinde şıra yapımını yasakladı.''

 

Tahric: İbn Mace (3407), "Mu'temir b. Süleyman-Hz. Aişe" kanalıyla ve Ahmed, Müsned

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Farklı Meyvelerin Karışımından Şıra Yapmak