musannef

Abdurrezzak

Müdebber

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Rukba

 

16909- İbn Tavus, babasından (Tavus'tan) bildirir: Rukba, birine:

"Senden önce ölürsem bu mal senindir. Sen benden önce ölürsen mal bana geri döner" diyerek bir malı vermendir.

 

 

16910- Tavus der ki: Rukba, birine: "Senden önce ölürsem bu mal senindir. Sen benden önce ölürsen mal bana geri döner" diyerek bir malı vermendir.

 

 

16911- Süfyan der ki: Rukba, birine: "Bu malı ai. Ancak benden önce ölürsen mal bana geri döner" diyerek bir malı vermendir.

 

 

16912- İbn Tavus'un, babasından (Tavus'tan) bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Rukba yoluyla mal vermek, helal değildir. Kime rukba yoluyla bir mal verilirse o mal artık kendisindir" buyurmuştur.

 

Tahric: Nesai (6/270), Tavus kanalıyla mürsel olarak rivayet etti.

 

 

 

16913- Tavus'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Rukba diye bir şey yoktur. Kime rukba yoluyla bir mal verilirse o mal artik kendisindir" buyurmuştur.

 

 

 

16914- İbn Abbas der ki: "Kime rukba veya umra yoluyla bir şey verilmişse bu mal artık kendisinindir."

 

Tahric: Nesai (6/270); İbn Ebi Şeybe, Musannef (22621, 22631) ve İbn Hazm (9/165), sadece son kısmını rivayet etti.

 

 

 

16915- Zeyd bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rukba ile verilen bir malı verilen kişinin malı saydı."

 

 

 

16916- Katade der ki: "Rukba yoluyla birine bir şeyi vermek caizdir."

 

 

 

16917- Zühri der ki: "Kişinin rukba olarak bir şeyi vermesi vasiyetinden sayılır."

 

 

 

16918- Şa’bi der ki: Üç kadın bir ev satın aldılar ve: "Bu ev içimizden boşanan, dul kalan ve muhtaç duruma düşen kişinin olsun" dediler. Ancak içlerinden biri ölünce geri kalan iki kadın ev konusunda Şureyh'in huzurunda davalaştılar. (Kadı) Şureyh: "Bu rukba'dır. Birinci kadının ölmesi durumunda geriye kalan iki kadına bir şey düşmez. Ev, Yüce Allah'ın emretttiği şekilde paylaştırılır" dedi.

 

 

 

16919- Hz. Ali; "Rukba, (hüküm olarak) umra gibidir" demiştir. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, "Veki:'- İbn Ebi Necih" kanalıyla farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

16920- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Ne umra., ne de rukba yoluyla mal verme vardır. Kime umra veya rukba yoluyla mal verilirse de yaşadığı müddetçe ve ölümünden sonra da bu mal artık kendisinin olur" buyurdu. Rukba, birine; "Senden önce ölürsem bu mal senindir. Sen benden önce ölürsen mal bana geri döner" diyerek bir malı vermektir. Umra da kişiye yaşadığı müddetçe bir malı vermektir."

ibn Cüreyc der ki; Habıb (b. Ebi Sabit)'e: "Ata (b. Ebi Rebah) rukba konusunda senin bir rivayetini bana aktardı" dediğimde, Habib şu karşılığı verdi; "Rukba konusunda İbn Ömer'den bir şey işitmiş değilim. Ata'dan sadece umra hakkında hadis işittim. Ancak umra hakkında bir şey işitmiş değilim. Umra hakkında da Ata'nın: ''Kişi birine bir malı bir veya iki yıllığına verdiği zaman bu, umra değilona yaptığı bir bağıştın) dediğini işittim."

 

Tahric: Nesai, (6/273); İbn Mace (2382) ve Ahmed, Müsned (2/34, 73) rivayet ettiler.

 

 

 

16921- Ata b. es-Saib der ki: Bir yerde oturmuşken oradan bir adam geçti. Oradakiler: "Bu adam Şureyh" dediklerinde kalkıp yanına gittim ve:

"Bana fetva ver" dedim. (Kadı) Şureyh: "Ben fetva değil hüküm veriyorum" karşılığını verdi. Ona: "Adamın biri bir evi satılmama ve başkasına hibe edilmeme şartıyla oğluna, onun ölümünden sonra torunlarına, nesilden nesile geçecek şekilde hibe etti" dediğimde, Şureyh: "Yüce Allah'ın miras hakkındaki hükümleri dururken islam'da bu şekilde nesilden nesile geçecek şekilde bir hibe olmaz" karşılığını verdi.

 

 

 

16922- Hişam b. Urve, babasından bildirir: "Zübeyr, bir evi oğluna, onun ölümünden sonra torunlarına, nesilden nesile geçecek şekilde sadaka olarak verdi ve böylesi bir sadaka geçerli sayıldı."

 

 

 

16923- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah), nesilden nesile geçecek şekilde birilerine sadaka olarak verilen ev konusunda bana: "Evi sadaka olarak veren kişiler onlardan bazılarını bu evden çıkaramazlar. Ancak onların fazladan evleri varsa ve kendileri çıkmak isterse çıkabilirler" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İçecekler Kitabı / Tulumlar, içecekler ve Yiyecekler