musannef

Abdurrezzak

Vasiyetler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Çocuğun Vasiyeti

 

16409- Ebu Bekr b. Muhammed b. Amr b. Hazm bildiriyor: "Amr b.

Süleym el-Gassanı henüz on veya oniki yaşındayken kendisine ait ve otuz bin dirhem değerinde olan bir kuyuyu vasiyet etti. Ömer b. el-Hattab onun bu vasiyetini geçerli saydı."

 

 

16410- Amr b. Süleym el-Gassanı der ki: Hz. Ömer'e Gassan oğullarından bir çocuğun ölmek üzere olduğu haberi ulaşınca: "Vasiyette bulunmasını söyleyin" dedi. Bunun üzerine bu çocuk otuz bin dirhem değerinde olan Cuşem kuyusunu vasiyet etti. Çocuk on veya on iki yaşlarındaydı ve henüz buluğ çağına ermek üzereydi.

 

 

16411- Abdullah b. Ebi Bekr b. Amr b. Hazm, babasından bildirir: "Kabilemizden henüz ihtilam görmeyen bir çocuk Şam'daki amcasına otuz bin dirhem değerinde mal vasiyet etti. Ebu ishak bu davayı Ömer b. elHattab'a taşıyınca Hz. Ömer vasiyeti geçerli saydı."

 

 

16412- Ebu ishak der ki: "Sütannesine kırk dirhem vasiyet eden bir çocuk konusunda (kadı) Şureyh'in huzurunda davalaştığımda Şureyh vasiyeti geçerli saydı."

 

 

16413- Ebu ishak der ki: "Kabilemizden Mersed adında bir çocuk dişleri çıkmaya başlayınca Hıre ahalisinden olan sütannesine vasiyette bulundu. Şureyh de onun bu vasiyetini geçerli saydı ve: "Çocuk doğru bir şey yaptığı zaman yaptığını geçerli sayarız" dedi.

 

Tahric: Vekı', Ahbaru'l-Kudat (2/279), farklı kananardan ve Darimı (s. 420, 421), farklı

 

 

 

16414- (Kadı) Şureyh der ki: "Yaşı küçük olsun, büyük olsun kişi doğru bir şey yaptığı zaman yaptığını geçerli sayarız. Yaşı küçük olsun, büyük olsun kişi yanlış bir şey yaptığı zaman da yaptığını reddederiz."

 

Tahric: Veki' (2/264,315), farklı kanallardan rivayet etti.

 

 

 

16415- İbn Sirin der ki: Abdullah b. Utbe'ye vasiyette bulunan bir kız getirildi. Onu getirenler kızın yaşını küçük göstermeye çalışınca Abdullah b. Utbe: "Doğru yapan kişinin vasiyetini geçerli sayarız" dedi. 

 

Tahric: Vekı' (2/405), Yezid kanalıyla Sevri'den; Said b. Mansur (3/431), Süfyan kanalıyla Eyyub' den ve Darimı (s. 421), Halid ile Eyyub' den rivayet ettiler.

 

 

 

16416- Simak b. el-Fadl bildiriyor: Ömer b. Abdilazız henüz ihtilam olmayan çocuğun vasiyette bulunması konusunda: "Böylesi bir çocuğun malının üçtebirini vasiyet etmesini uygun görmüyoruz, ancak buna yakın bir vasiyette bulunması caizdir" derdi .

 

 

 

16417- Zühri der ki: "Ne yaptığının farkında olan çocuğun vasiyeti geçerlidir." kanallardan rivayet ettiler.

 

 

 

16418- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kız veya erkek çocuğunun vasiyetinin geçerli sayılabilmesi için belirli bir yaşın olduğunu biliyor musun?" diye sorduğumda: "Belirli bir yaşın bulunduğunu bilmiyorum" dedi .

 

 

 

16419- Süleyman b. Musa bildiriyor: Abdulmelik, vasiyette bulunmuş Dimaşklı bir çocuk konusunda hüküm verirken: "Şayet oniki yaşına ulaşmışsa vasiyeti geçerli olur" dedi. Ömer b. Abdilazız'in hilafetine kadar da çocukların vasiyeti konusunda Abdulmelik'in bu hükmü doğrultusunda hüküm verilip amel edildi. Ömer b. Abdilazız halife olunca bu hükmü iptal etmesinden endişe edildi, ancak Ömer b. Abdilazız de aynı hükmü uyguladı. Bu konuda Abdulmelik'ten daha önce böylesi bir hükmü veren birini de bilmiyoruz.

 

 

 

16420- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Çocuk vasiyetini doğru bir yere yapmışsa geçerli sayılır."

 

 

 

16421- İbn Abbas der ki: "ihtilam görünceye kadar çocuğun vasiyeti geçerli değildir."

 

 

 

16422- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Ahmak veya böylesi kişiler ile vesveseli kişilerin kendilerinde değilken yaptıkları vasiyet geçerli midir?" diye sorduğumda: "Böylesi kişilerin vasiyetinin olacağını düşünmüyorum" dedi. Aynı şeyi Amr b. Dinar da söyledi.

 

 

 

16423- Hasan( -I Basri) der ki: "ihtilam görünceye kadar çocuğun vasiyeti geçerli değildir. ''

 

Tahric: Said b. Mansur (3/433), "Huşeym-Hasan" kanalıyla uzun bir metinle ve Darimı (s. 421) rivayet ettiler.

 

 

 

16424- ibrahim(-i Nehai) der ki: "Erkek çocuğunun ihtilam görene kadar, kız çocuğunun da hayız görene kadar vasiyeti, bağışı, hibesi ve köle azat etmesi geçerli değildir."

Sevri' nin Muğire' den bildirdiğine göre ibrahim( - Nehai): "ihtilam görünceye kadar erkek çocuğun vasiyeti geçerli değildir" demiştir.

 

Tahric: Said b. Mansur, "Huşeym- İbrahim" kanalıyla farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

16425- Mücahid der ki: "ihtilam görünceye kadar erkek çocuğun vasiyeti geçerli değildir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kime Vasiyet Edilir?