musannef

Abdurrezzak

Vasiyetler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kime Vasiyet Edilir?

 

16426- İbn Tavus, babasından (Tavus'tan) bildirir: "Kişi ihtiyaç sahibi akrabaları varken başka kişilere isimlerini de vererek vasiyette bulunduğu zaman vasiyetle kendilerine verilen şeyellerinden alınıp ölenin ihtiyaç sahibi akrabalarına verilir. Şayet akrabaları arasında ihtiyaç sahibi olanlar yoksa başka ihtiyaç sahiplerine verilir. Şayet (ihtiyaç sahibi kişilere isim vererek vasiyette bulunursa) vasiyet zikredilen kişilere verilir."

 

16427- Abdurrezzak başka bir kanalla aynısını bildirir.

 

 

16428- Zühri der ki: "Kişi yoksullara vasiyette bulunursa ilk önce yoksul akrabalarından başlanır. Ancak isimlerini de zikrettiği belirli kişilere vasiyette bulunursa ismi zikredilen kişilere verilir."

 

16429- Başka bir kanalla ibnu'l-Müseyyeb'den aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

16430- İbn Sirin bildiriyor: Basra kadısı Ubeydullah b. Ya'mur şöyle dedi: "Kim isim vererek vasiyette bulunursa bu vasiyeti ismi zikredilen kişilere verırız. Kişi: ''Yüce Allah'ın emrettiği yerlere verilsin'' diyerek vasiyette bulunduğu zaman ise bunu akrabalarına veririz."

 

 

16431- Hasan( -I Basri): "Kişi ihtiyaç sahibi akrabaları varken başkalarına malının üçtebirini vasiyet ettiği zaman, ihtiyaç sahibi akrabaları na vasiyetin üçtebiri verilir" dedi.

 

 

16432- İbn Cüreyc der ki: Süleyman b. Musa'nın Ata (b. Ebi Rebah)'a kişinin azatlısı bir kadına vasiyette bulunmasını sorduğunu ve: "Azatlısı onun mirasçısı mıdır?" dediğini işittim. Ata şöyle cevap verdi: "Azatlısı onun varisi sayılmaz. Varis Yüce Allah'ın mirastan kendisine pay verdiği kişidir. Ancak böylesi azatlıya mirastan bir kadın payı verilir. Şayet bu pay malın üçteikisinden daha fazla ise kendisine sadece malın üçtebiri (vasiyet) verilir. Ancak ölen kişi malının üçtebirini başka bir şeye vasiyet etmişse azatlı kadına mirastan kadın payı verilir. Kişi azatlısı olan bir kadına mirasından bir hisse vasiyet etmişse ve malı sekiz hisse üzerinden paylaştırılacaksa bu azatlı kadına bir erkek hissesi ayrılır. Ancak alacağı miktar kendisine düşen hissenin tüm malın üçtebirinden (vasiyetten) az veya çok olması durumuna göre değişir."

 

 

16433- Hasan(-ı Basri) der ki: "Kişi malının üçtebirini akrabası olmayan kişilere vasiyet etmişse bunlara sadece vasiyetin üçtebiri verilir. Kalan üçteikisi ise ölenin akrabalarını ödenir."

 

 

16434- ibnu'l-Müseyyeb der ki: "Kişi isim vererek vasiyette bulunmuşsa vasiyet ismi zikredilen kişilere verilir."

 

 

16435- İbn Cüreyc bildiriyor: "Kişi bir yere vasiyette bulunsa ve ben vasiyet ettiği yerden daha hayırlı olan bir yer bulsam oraya verebilir miyim?" diye sorduğumda: "isim vererek vasiyette bulunmamışsa daha hayırlı bulduğun şeyi yap. Vasiyetin yoksullara verilmesini veya Allah yolunda harcamasını söylemişse ve sen başka bir yeri bunlardan daha hayırlı görmüşsen daha hayırlı olanı yap" dedi. Ancak daha sonra bu sözünden döndü ve: "Adamın vasiyeti aynen yerine getirilsin" dedi. Benim için ise ilk söylediği söz daha makbuldür.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ölmüş Birine Vasiyette Bulunmak; Vasiyet Edilen Kişinin Vasiyet Eden Kişiden Önce Ölmesi