musannef

Abdurrezzak

Vasiyetler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kişinin, Malının Tümünü Vermesi

 

16394- Tavus'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Malının tümünü dağıtıp oturan kişi ölüp de geriye anne-baba veya çocuk bırakmadığı için kendisine başkaları mirasçı olmuş kişi gibidir" buyurmuştur.

 

 

16395- Abdurrahman b. Ka'b b. Malik bildiriyor: Babam, tövbesi kabul edildiği zaman: "Ya Resulallah! Tövbemin kabul edilmesi halinde doğrudan başka bir şey konuşmayacağıma ve malımın tümünü Yüce Allah ve Resulü için sadaka olarak vereceğime dair yemin ettim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Malının bir kısmını yanında bırakman senin için daha hayırlıdır" buyurunca, babam (Ka'b): "O zaman Hayber'deki hissemi bende bırakıyorum" dedi. 

 

Tahric: Tirmizi (3102) ve Ahmed, Müsned (6/387, 389), Abdurrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

16396- Başka bir kanalla aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

16397- Zühri bildiriyor: Ebu Lubabe, Yüce Allah tarafından tövbesi kabul edilince: "Ya Resulallah! Tövbemin kabul edilmesi halinde bu günahı işlediğim evden ayrılıp senin yakınlarında duracağıma ve malımın tümünü Yüce Allah ve Resulü için sadaka olarak vereceğime dair yemin ettim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ebu Lubabe! Malının üçtebirini bu yolda vermen, senin için yeterli olur" buyurdu.

 

Tahric: Ebu Davud (3320) ve Ahmed, Müsned (3/452, 502), "İbn Cüreyc-Ebu Lübabe" kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

16398- Ma'mer der ki: Ömer b. Abdilazız kişinin malının tümünü sadaka olarak vermesi konusunda şöyle bir ferman yazdı: "Şayet malını verilmesi gereken yere vermişse malın tümünde en fazla hak sahibi olan kişi yine kendisidir. Ancak varislerden birilerini bıkarıp birilerine vermişse böylesi bir durumda malının sadece üçtebiri hakkında tasarrufu olabilir."

Abdurrezzak der ki: "Ma'mer bunu Zühri'den naklen zikretmiştir."

 

 

 

16399- İbn Cüreyc der ki: "ibn Şihab'ın dediğine göre Ebu Lubabe'nin çok günahı vardı."

 

 

 

16400- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Sefih olmayan kişinin malını evlenmek için bekar kızlara mehir ve benzeri şeyler için harcaması konusunda ne dersin?" diye sorduğumda: "Bu şekilde yapmaktan mahrum edilemez, ancak malının üçtebiri içinden bunu yapar" dedi.

 

 

 

16401- Ma'mer der ki: "Kişi savaşa çıkacaksa veya veba salgını varsa veya deniz yolculuğuna çıkacaksa malının sadece üçtebirini vasiyet edebilir. Ancak bunlar sonucunda ölmez hayatta kalırsa ve öncesinde köle azat etmişse bu azat etme geçerli olur."

 

 

 

16402- İbn Tavus'un, babasından (Tavus'tan) bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Malının tümünü dağıtlp oturan kişi ölüp de geriye annebaba veya çocuk bırakmadiğı için kendisine başkaları mirasçı olmuş kişi gibidir" buyurmuştur.

 

 

 

16403- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'ın bana bildirdiğine göre Ebu Hureyre: "Sadaka fazla olan maldan verilir. Sadaka vermeye de bakımından sorumlu olduğun kişilerden başla. Veren el alan elden üstündür" demiştir. Ata'ya: "Sadakanın fazla olan maldan verilmesi ne anlama geliyor?" diye sorduğumda: "ihtiyacın olan malı verip başkalarını el açmamandır" dedi.

 

Tahric: Ebu Davud (s. 236), Ebu Salih kanalıyla Ebu Hureyre' den ve Buharl, İbnu'lMüseyyeb kanalıyla Ebu Hureyre' den rivayet etti.

 

 

 

16404- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "En hayırlı sadaka fazla olan maldan verilendir. Sadaka vermeye de bakımından sorumlu olduğu kişilerden başla. Veren eL. alan elden üstündür" buyurmuştur.

Ma'mer der ki: Eyyub'e: "Sadakanın fazla olan maldan verilmesi ne anlama geliyor?" diye sorduğumda: "Çoluk çocuğunun nafakasından arta kalan malan verilmesidir" dedi. 

 

Tahric: Buhari (2/139) ve Ahmed, Müsned (2/278), Abdurrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

16405- Abdurrezzak başka bir kanalla aynısını bildirir.

 

Tahric: Ahmed, Müsned (2/319), Abdurrezzak kanalıyla kısa bir metinle rivayet etti.

 

 

 

16406- Urve b. Muhammed'in, babasından, onun da dedesinden naklen bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Veren el, alan elden üstündür" buyurmuştur. 

 

Tahric: Ahmed, Müsned (4/226); Abd b. Humeyd, Müsned (483) ve Taberani, M. el-Evsat (2992), Abdurrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

16407 - Said b. el-Müseyyeb der ki: Huneyn savaşı sonrası Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hakim b. Hizam'a bir miktar mal verdi. Hakim bunu az bulunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha fazla verdi. Sonra Hakim: "Ya Resulallah! Bana verdiğin maldan hangisi daha hayırlıydı?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İlk verdiğim daha hayırlıydı" buyurdu ve şöyle devam etti: "Ey Hakım b. Hizam! Bu mal, tatlı ve çekicidir. Malı gönül tokluğuyla iyi bir şekilde alan kişi onun bereketini görür. Kim de onu hırsla ve kötü bir şekilde alırsa yiyip de hiç doymayan kişi gibi bu malm bereketini göremez. Veren el de alan elden üstündür." Hakim: "Ya Resulallah! Senden alınsa da mı?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benden almsa da" karşılığını verdi. Bunun üzerine Hakim: "Sen; hakla gönderene yemin olsun ki bundan sonra asla kimseden bir şey istemeyeceğim!" dedi. Hakım ölene kadar da ne maaş, ne de yardım kabul etti. Bundan dolayı Ömer b. elHattab: "Allahım! Şahit ol ki Hakım b. Hizam'ı bu maldan hakkını alması için çağırıyorum, ancak kendisi almayı kabul etmiyor" derdi. Hakım de ona: "Vallahi ne senden, ne de başkasından asla bir şeyalmam" derdi. 

 

Tahric: Buhari (2/152, 4/6, 113) ve Müslim (1035), farklı kanallardan rivayet ettiler.

 

 

 

16408- Hasan'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Herbirinizin Ebu Filan gibi olmasına engel ne ki? Zira o kişi evinden çıkacağı zaman: ''Allahım! Kullarından ırzıma dil uzatanlara hakkımı sadaka olarak veriyorum'' derdi ve biri ona dil uzattığı zaman kendisi ona dil uzatmazdı. "

 

Tahric: Enes hadisinden Ebü Davud (4886) rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Çocuğun Vasiyeti