musannef

Abdurrezzak

Vasiyetler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kişinin Yaptığı Vasiyetten Dönmesi

 

16378- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'ın: "Her türlü vasiyetten geri dönülebilir" dediğini işittim.

 

16379- Katade'nin bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab: "Geçerli olan vasiyet en son yapılan vasiyettir" demiştir.

 

Ma'mer der ki: Katade: "Kişi azat etmeye veya başka bir şeye yönelik yaptığı vasiyeti dilediği gibi değiştirebilir" derdi. Bana ulaşana göre bunu Amr b. Şuayb, Haris b. Abdillah vasıtasıyla Hz. Ömer'den rivayet etmiştir.

 

16380- İbn Tavus, babasından (Tavus'tan), Katade'nin sözünün aynısını bildirir.

 

 

16381- Tavus: "Kişi kölesini müdebber yaptıktan sonra bundan vazgeçebilir" demiştir.

 

 

16382- Amr b. Dinar der ki: Tavus, Ata ve Ebu'ş-Şa'sa'nın: "Kişinin son zamanlarında, ilk zamanlarında olandan daha fazla hakkı vardır" dediklerini işittim. Yani kişi köle azat etme olsun, başka bir şey konusunda olsun yaptığı vasiyeti sonradan değiştirebilir.

 

 

16383- Amr b. Dinar'ın bildirdiğine göre Tavus, Ata ve Ebu'ş-Şa'sa: "Kişi köle azat etme olsun başka bir şey konusunda olsun yaptığı vasiyeti sonradan değiştirebilir" demişlerdir.

 

 

16384- Ebu Bekr b. Muhammed b. Amr b. Hazm bildiriyor: "Nafı' b. Alkame, Abdulmelik'e bir mektup yazıp, vasiyetinden köle azat edilmesini yazan, sonra da henüz ölmeden bu vasiyetinden dönen kişinin durumunu sordu."

 

 

16385- Ma'mer bildiriyor: İbn Şübrüme ve Küfe alimlerinden biri: "Köle azat etme dışında kişi henüz hayattayken yaptığı vasiyetten dönebilir" demişlerdir.

 

16386- Başka bir kanalla Şa’bi'den aynısı rivayet edilmiştir,

 

Tahric: Said b. Mansur (3/374), Huşeym kanalıyla Şeybani'den rivayet etti.

 

 

 

16387- Abdurrezzak bildiriyor: Kadının birinin yirmibeş dirhemi ve beş dirhem değerinde bir koyunu vardı. Koyunun bir adama, malının altıdabirinin de başka bir adama verilmesini vasiyet etti. Bu konuda Sevri şöyle dedi: "Bazılarımız bu konuda: "Malın altıdabirini alacak olan adam bu mala koyunu da dahil eder ve koyunun da altıdabirini alır" demiştir. Bazılarımız da: "Altıdabiri alacak olan kişi koyunun da yedidebirini alır" demiştir ki, genelin de görüşü budur."

 

 

16388- Zühri der ki: "Köle azat edilmesini vasiyet etmiş olsa dahi kişi sonradan bu vasiyeti değiştirebilir."

 

 

16389- Ma'mer bildiriyor: Bir vasiyette bulunduktan sonra sonradan başka bir vasiyette daha bulunan kişi hakkında Zühri: "Şayet ikinci vasiyeti ilk vasiyetinden bir şeyleri değiştirmiyorsa malının üçtebirini geçmeyecek şekilde her iki vasiyet de geçerli sayılır" dedi.

 

 

 

16390- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Kişi malının üçtebirini vasiyet ettikten sonra başka vasiyetlerde de bulunduğu zaman vasiyetler adamın malının üçtebiri paylaştırılarak yerine getirilir."

 

 

 

16391- Sevri der ki: Kişi ölmeden: "Kölem filan kişinindir" deyip de daha sonra: "Kölemin yarısı filan kişinindir" diyerek bunu değiştirdiği zaman bazılarımız kölenin dörtteüçünün ilk vasiyette zikredilen kişiye, dörttebirinin de sonradan zikredilen kişiye olacağını söylemiştir. Bazılarımız da birine kölenin üçtebiri, diğerine de üçteikisi olacağını söylemiştir. Son görüşü söyleyen İbn Ebi Leyla'dır ve genelin de görüşü bu yöndedir.

 

 

 

16392- Ma'mer bildiriyor: Eyyub: "Kişi ettiği vasiyetin bir kısmını sonradan değiştirdiği zaman vasiyetin tümünden dönmüş sayılır" dedi. Bu konuyu İbn Şübrüme'ye sorduğumda: "Değiştirdiği kısım hariç gerisi aynen geçerli kalır" dedi.

 

 

 

16393- Abdurrezzak bildiriyor: Ma'mer'e, bir adamın: "Malımın üçtebiri filan kişinindir. Filan kişinin de ölene kadar nafakası malımdan karşılanacaktır" şeklinde vasiyette bulunması konusu sorulunca: "ikinci adamın nafakası malın üçtebirinin yarısından karşılanır" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişinin, Malının Tümünü Vermesi