musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Malı Sahibine Vermeden Önce ikinci Defa Çalıştırmasından Dolayı Mudarib ile Mal Sahibi Arasındaki ihtilaf

 

15099- Eyyub bildiriyor: İbn Sirın ve Ebu Kilabe, kişinin birine mudarebe olarak bir mal vermesi ve malın bir kısmının telef olması veya zarara uğraması hakkında şöyle dediler: "Eğer mal sahibi ile hesaplaşmadan elindeki malı bir daha çalıştırıp kar elde ederse, anamalı sahibine teslim etmeden önce mudarib kardan bir şeyalamaz. Eğer elindeki malı ikinci defa çalıştırmadan önce onunla hesaplaşır ve kar elde ederse aralarında taksim edilir. ilk zarar da anamaldan sayılır."

 

 

15100- Başka bir kanalla İbn Sirin'den bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

15101- Hasan(-ı BasrI) der ki: "Malın telef olması halinde mudarib, mal sahibine haber vererek veya vermeyerek elindeki malı ikinci defa çalıştırırsa ikinci defadaki karı aralarında taksim ederler. Birincide yapılan zarar da anamaldan sayılır."

 

 

 

15102- Abdurrezzak bildiriyor: Bir kişi birine bin dirhem verdi.

Dirhemleri alan kişi: "Bu ettiğim kardır, ben sana anamalı verdim" dedi. Ancak anamalı verdiğine dair bir delili yoktu. Para sahibi de: "Sen bana anamalı vermedin" dedi. Bu konuda Sevri: "Mudarib anamalı ödemedikçe veya ödediğine dair delil getirmedikçe hiçbir karı yoktur" dedi.

 

 

 

15103- Abdurrezzak der ki: Bir kişi birine mudarebe olarak bir mal verdi ve bu kişi mal ve karı ile geri döndü. Mal, sahibine verdikten sonra da hata ettiğini söyledi. Ma'mer: "Mal elinden çıktıktan sonra artık sözüne itibar edilmez" dedi.

 

 

 

15104- Abdurrezzak bildirir: Sevri, kişinin birine (ortak olması için) mudarebe ile mal verip: "(Karın) Üçte biri senindir" demesi ve malı alanın: "(Karın) Yarısı benimdir" demesi halinde: "Malı alan yarıya aldığına dair delil getirmedikçe mal sahibinin sözü geçerli sayılır" dedi.

 

 

      

15105- İbn Sirın bildiriyor: (Kadı) Şureyh'e bir kişi gelip: "Bu kişi bana hainlik etti" derse: "Emin saydığın kişinin sana mudarebede hainlik ettiğine dair delil getir" derdi. Malı alan eğer: "Başıma şu şu bela (zarar) geldi" derse:

"Malı sahibinden aldıktan sonra başına musibet geldiğine dair delil getir" karşılığını verirdi. 

 

Tahric: Veki' (2/350), Hammad kanalıyla Eyyub'dan rivayet etti.

 

 

 

15106- Abdurrezzak bildiriyor: Sevri, birine şartsız bir şekilde mudarebe ile mal veren ve malı çalıştıran kişi hakkında: "Karı yarı yarıya aralarında taksim ederler" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ortaklıkta Emek Sahibi Kişinin Şartların Dışına Çıkması Halinde Sorumluluğu; Böylesi Bir Durumda Kar Kimindir?