musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ortaklıkta Emek Sahibi Kişinin Şartların Dışına Çıkması Halinde Sorumluluğu; Böylesi Bir Durumda Kar Kimindir?

 

15107- Eyyub bildiriyor: İbn Sirin: "Mudarib kişi şartların dışına çıktığı zaman (mala gelebilecek herhangi bir zarara karşı) sorumluluk yüklenir" dedi.

 

 

15108- İbn Tavus babasından (Tavus'tan) mudarib hakkında şu sözünü bildiriyor: "Malın sorumluluğu, şartların dışına çıkan kişiye aittir. Kar ise yapmış oldukları şarta göre aralarında taksim edilir." Ma'mer de aynı şeyi söylemiştir.

 

 

15109- ibrahım en-Nehai der ki: "Mudarib malın güvenliğinden ve bilinmeyen şeylerinden sorumlu olduğu için (anlaştıkları oranda) kar kendisinindir. Sevri der ki: Asım, Şa’bi kanalıyla bildirerek: "Mudarib malın güvenliğinden sorumlu olduğu için (anlaştıkları oranda) kar kendisinindir" dedi.

 

 

15110- Ebü Kılabe der ki: "Malın sorumluluğu, şartların dışına çıkan kişiye, kar ise mal (sermaye) sahibine aittir."

 

 

15111- Ma'mer der ki: Hammad (b. Ebi Süleyman)'ın: "Karı sadece bir kişinin alması caiz değildir. Malın sorumluluğu ise şartların dışına çıkan kişiye aittir" dediğini işittim. İbn Şübrüme de aynı şeyi söyledi.

 

 

15112- Amr bildiriyor: Hasan(-ı BasrI) ve İbn Ski'n, mudarib (ortaklıkta işçilik payı olan) kişi hakkında: "Şartların dışına çıktığı zaman (mala gelebilecek herhangi bir zarara karşı) sorumluluk yüklenir" dediler.

 

 

15113- Hz. Ali der ki: "Karda ortak olan kişinin (mala gelecek zararda) sorumluluğu olmaz."

 

 

15114- Ma'mer bildiriyor: Katade ve Hasan(-ı Basri), mal sahibinin mudarib kişiye bir hayvan satın aldığı zaman vadilerin içine inmesini yasaklaması hakkında: "Mudarib kişi burada hayır kastederek inmektedir. Bu sebeple mala gelebilecek herhangi bir zarara karşı sorumluluğu olmaz" dediler.

 

 

15115- Ebu Hureyre der ki: "Mal sahibi, emek sahibi ortağına vadilerin içine girmemesini söylerse ve ortağı vadiye inerse mala gelecek zarardan sorumlu olur."

 

 

15116- Ma'mer bildirir: Zühri, şartların dışına çıkan mudarib hakkında:

"Önceleri, mal sahibi için fayda sağlamak niyetinde olduğunu farkettiklerinde ona bir sorumluluk yüklediklerini görmedim" dedi.

 

 

15117- Ma'mer bildiriyor: Eyyub, bir kişinin malını yarıya vermesi, yarıya alan kişinin de bunu (başkasına) dörtte bire vermesi hakkında şöyle dedi:

"Emek sahibi kişi aldığı malı mudarabe usulüyle başka birine bu şekilde verdiği zaman kazancı kendine olur. Ancak asıl mal sahibi ona nakit olarak mal vermişse başkasıyla mudarebe yapması halinde mal sahibine de bundan payını verir."

 

 

15118- Ma'mer bildiriyor: Katade, kişinin birinden mudarebe olarak bir mal alıp onunla çalışması ve sonradan ona başka mal katıp sonrakine haber vermemesi hakkında: "Eğer mal telef olursa mudarib sorumluluk yüklenmez. Eğer kar ederse payların oranına göre taksim edilir" dedi.

 

 

15119- Başka bir kanalla Hasan'dan bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

15120- Abdurrezzak bildiriyor: Sevri, bir kişinin malını yarıya vermesi, yarıya alan kişinin de bunu dörtte bire başkasına vermesi hakkında şöyle dedi: "Sahibinin izni olmadan onu bir başkasına veremez. Aksi takdirde sorumluluk yüklenmiş olur. Ancak mal sahibi: ''Onu, dilediğin şekilde çalıştır'' derse ona izin vermiş olur."

 

 

15121- Hasan(-ı BasrI) der ki: "Emek sahibi, ortak emanetçi gibidir.

Şartlarına muhalif davranıp mala zarar vermesi halinde bundan sorumlu tutulur."

 

 

15122- ibrahım b. Ömer bildiriyor: Abdulkerim ve ibrahim(-i NehaI) mudarib hakkında: "Eğer şartların dışına çıkarsa (mala gelebilecek herhangi bir zarara karşı) sorumluluk yüklenir" dediler. ibrahım: "Karı sadece bir kişinin alması caiz değildir" dedi. Hasan(-ı BasrI): "Eğer mala bir fayda sağlamak niyetinde ise sorumluluk yüklenmez" dedi.

 

 

15123- Sevri der ki: "Kişinin birine mudarebe olarak bin dirhem vermesi, mudaribin bununla bir cariye satın alıp onu beğenmesi ve onunla ilişkiye girmesi sonunda ondan çocuğu olması halinde cariyenin değerine bakılır. Eğer cariye bin dirhemden daha fazla değerde ise mudarib cariyenin değeri ile sorumlu tutulur. Ancak cariyedeki karını kaldırırız. Çünkü onunla ilişkiye girmiştir. Çocuk ise mudaribin olur. Eğer cariye bin dirhemden fazla etmiyor ise mudarib açığı kapatır. Onda payı olabilir şüphesi ile kamçılanmaktan muaf tutulur. Çocuk ta mal sahibinin olur. Çünkü onda payı olmadığı halde onunla birleşmiştir. "

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ortakhkta Emek Sahibi (Mudarib) Kişiye Mal Veren Kişinin Onu Borca Satmasını istemesi; Ortakhkta Emek Sahibinin Mal Satın Alması ve Onu Ödemeden Önce Malın Telef Olması