musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Münabeze ve Mülamese Satışı

 

14987- Ebü Said el-Hudrı der ki: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki tür satışı ve iki tür giyinme şeklini yasaklamıştır. iki tür giyinme şeklinden biri, kişinin tek parça kumaşla, tulum giyer gibi vücudunu kollarıda içeride kalacak şekilde sardıktan sonra, kumaşın kenarlarını solamuzuna atması ve sağ tarafının açıkta kalması şeklinde olan giyinmedir. Diğeri ise kişinin, (oturduğunda) avret yeri açıkta kalacak şekilde tek parçalık bir kumaşla örtünmesi şeklinde olan giyinmedir. iki satış türü ise mülamese ve münabeze usulü olan satıştır. Münabeze türü satış birinin diğerine: ''Bu giysiyi önüne atarsam satış gerçekleşmiş olur'' demesi şeklinde olan satıştır. Mülamese türü satış ise giysiyi açıp iyice kontrol etmeden sadece elle dokunmayla gerçekleşmiş sayılan satış türüdür."

Abdürrezzak'a: "Sağ tarafının açıkta kalması tavafta olduğu gibi midir? diye sorduğumda: "Evet, ancak tavafta giysi koltuk altında toplanarak sarılır" karşılığını verdi.

 

Tahric: Ebu Davud (3378); Nesai (7/261); Buhari (3/92), Ma'mer kanalıyla "kısa bir metinle" ve Beyhaki (5/342), Abdurrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

14988- Tavus bildiriyor: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki tür giyinme şeklini yasaklamıştır. Biri, kişinin tek parça kumaşla, tulum giyer gibi vücudunu kolları da içeride kalacak şekilde sarınarak giyinme şeklidir. Diğeri ise kişinin, (oturduğunda) avret yeri açıkta kalacak tarzda tek parçalık bir kumaşla örtünmesi şeklinde olan giyinme şeklidir. Bu iki satış tarzı ise mülamese ve münabeze denilen iki tür satıştır."

 

 

 

14989- Ebü Hureyre der ki: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki tür satış şeklini yasakladı. Bu iki satış türü ınülamese ve ınünabeze usulü ile olan satıştır. Mülamese usulü satış, sadece elle dokunmayla gerçekleşmiş sayılan satış türüdür. Münabeze usulü satış ise birinin giysiyi diğerinin önüne atmasıyla gerçekleşmiş sayılan satış türüdür.''

 

Tahric: Buhari (1/102), Muhammed b. Yahya b. Hibban kanalıyla A'rec'den ve Müslim (1511), Süfyan kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

14990- Ebü Said el-Hudri der ki: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ınülamese ve ınünabeze usulü satışı yasaklamıştır. Mülamese usulü satış (giysiye) bakmadan sadece elle dokunmayla gerçekleşmiş sayılan satış türüdür. Münabeze usulü satış ise birinin giysiyi diğerinin önüne atarak müşterinin onu çevirip daha bakmadan gerçekleşmiş sayılan satış türüdür."

 

Tahric: Buhari (3/91) ve Müslim (1512), "İbn Şihab-Ebu Said" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

14991- Ebu Hureyre der ki: "iki günde oruç tutmak ve iki tür giyinme şekli yasaklanmıştır. Bu iki günden biri Ramazan bayramı günü, diğeri de Kurban bayramı günüdür. iki satış türü ise mülamese ve münabeze usulü ile olan satıştır. Mülamese usulü satış, her birinin diğerinin giysisine dokunmasıyla onu açmadan gerçekleşmiş sayılan satış türüdür. Münabeze usulü satış ise her birinin giysisini diğerine atması ve ikisinin de birbirinin giysisine bakmadan gerçekleşmiş sayılan satış türüdür. iki tür giyinme şekli ise şöyledir. Biri, kişinin tek parça kumaşla (avret yeri açık kalacak şekilde) sarınıp giyinmesidir."

 

Amr der ki: "Onlar (Sahabe ve Tabiun), kişinin avret yerini kapatması halinde böylesi bir giyinmede bir sakınca görmezdi. Diğeri ise kişinin, izarının iç tarafını aşağı salıp dış tarafını omuzuna atarak bir tarafını açıkta bırakma şeklinde olan giyinmedir.''

 

Tahric: Buhari (3/55), İbn Cüreyc kanalıyla ve Müslim (2) 1511, Abdurrezzak kanalıyla rivayet ettiler. Müslim, Muhammed b. Rafi' kanalıyla Abdurrezzak'tan rivayet etti.

 

 

 

14992- İbn (üreye der ki: Amr (b. Dinar)'a: "Kişi giysisinin iki tarafını sağ omzuna atarsa" dediğimde: "Gördüğüm kadarıyla sahabe bunu mekruh görürdü" karşılığını verdi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Murabaha Usulü Satışı