musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Murabaha Usulü Satışı

 

14993- Abdurrezzak bildiriyor: Sevri, bin dirheme yüz giysi satın alan ve bir giysiyi iade eden kişi hakkında: "Bu giysileri artık murabaha usulü satamaz" dedi.

 

 

14994- Abdurrezzak bildiriyor: Ortaklaşa ticaret malı alan iki kişiden birinin bu malın yarısını yüze, diğerinin ise diğer yarısını elliye alması konusunda Sevri şöyle demiştir: "Bu malı murabaha usulü ile satarlarsa yüz dirhem koyan karın üçte ikisini, elli dirhem koyan ise üçte birini alır. 10'a alınan malın 12'ye satılmasında da durum aynıdır. Eğer pazarlık ederek satarlarsa elde ettikleri kar, aralarında eşit bir şekilde paylaştırılır.

 

 

14995- Sevri der ki: Hakem (b. Uteybe) ile Şa'bi'ye ortaklaşa ticaret malı alan iki kişinin, bir malın her biri bir yarısını aynı fıyatla almaları ve murabaha usulü ile satmaları sorulunca Hakem: "Ettikleri karı eşit bir şekilde paylaşırıar" karşılığını verdi. Şa'bi ise şöyle dedi: "Elde edilen karı herbirinin koyduğu sermayeye göre paylaşırıar. Ancak pazarlık yaparak satarlarsa sermaye çıkıldıktan sonra ettikleri karı eşit bir şekilde paylaşırıar. Ancak bu konuda Sevri'nin kavli benim için daha uygun olandır."

 

 

14996- Sevri der ki: Eğer kişi yüz dirheme bir giysi alır ve yanılarak: "Yüz elli dirheme aldım" derse burada elli dirhem kar etmiş olur. Sonra yanıldığını hatırlayıp fazladan ettiği elli dirhem karı görürse sadece anapara olan yüz dirhemi ve karı kendisinindir. Yani karın üçte ikisi kendisinindir.

 

 

14997- Abdurrezzak bildiriyor: Bir kişi birine: "Bu köleyi kaça satın aldın?" diye sorunca adam: "Yüze dirheme aldım" cevabını verdi. Ona: "işte sana on dirhem kar" dedi. Sonradan bu kişinin onu elli dirheme aldığı ortaya çıktı. Sevri bu konuda şöyle dedi: "Satıcı eğer elli dirheme aldığını inkar etmezse elli dirhemi ve karın yarısını alır. Eğer elli dirheme aldığını inkar ederse satış geçersiz kılınır" dedi.

 

 

 

Kişinin Veresiye Alıp, Aldığını Murabaha Usulü ile Satması

 

14998- Abdurrezzak bildiriyor: Sevri, kişinin bir malı veresiye alıp murabaha usulü ile satması ve sonradan müşterinin, satın aldığı kişinin onu veresiye olarak aldığını bilmesi hakkında şöyle dedi: "Bu konuda Muhammed b. Sirin'in, Şureyh'ten naklederek: ''Satıcının veresiye olarak almış olduğu bu malın vadesi ne zaman doluyorsa aynı miktarda para o zamanda kendisine verilir'' dediğini işittim."

 

 

 

14999- Muhammed (b. Sirin) bildiriyor: (Kadı) Şureyh: "Satıcının veresiye olarak almış olduğu bu malın vadesi ne zaman doluyorsa aynı miktarda para o zamanda kendisine verilir" dedi.

 

 

 

15000- Eyyub bildiriyor: İbn Sırin: "Bir malı veresiye olarak alırsan veya arkadaşın seni ödemede bekleyecek ise ve bu malı murabaha usulü ile (yani karla) satarsan onu hangi şartlarda aldığını sattığın kişiye de bildir" dedi.

Ma'mer der ki: Katade: "Eğer malı aldığın şartları sattığın kişiden gizlersen ve alıcı bunu öğrenirse almış olduğun şartlar onun için de geçerli olur" dedi.

 

 

 

Kişinin Bir Malı Bir Yerde Alıp Başka Bir Yere Götürerek Murabaha Usulü ile Satması; Kişi Murabaha Usulü ile Satışta Kara Taşıma Ücretini Katabilir mi?

 

15001- Eyyub bildiriyor: İbn Sirin, kişinin: "Yeni dirhemlerle olmak üzere bu malı sana şu kadar bir karla satarım" demesini mekruh görürdü. Çünkü eski dirhem ile yeni dirhemler arasında değer olarak büyük bir fark vardır.

 

 

 

15002- Abdurrezzak bildiriyor: Bir kişi, Kufe dinarları ile ticaret malı satın alarak Şam'a geldi. Kendisine: "Bunu kaça aldın?" diye sorulduğunda: "Şu kadara şu kadara aldım" dedi. Bunun üzerine kendisine: "Sana kar olarak beş dinar vereyim" denildi. Bu konuda Sevri: "Burada kişiye anaparası Kufe dinarı, karı ise Şam dinarı ile ödenir" dedi.

 

 

 

15003- Sevri der ki: "Birkaç kişi tarafından satın alınan her şey murabaha usulü ile satılamaz. iki kişi ortak olarak bir şeyalır ve onu aralarında taksim ederlerse, kişi onu başkasıyla birlikte almış olmasından dolayı kendi payına düşeni murabaha usulü ile satamaz."

 

 

 

15004- Ma'mer der ki: Bana bildirilene göre İbn Mes'ud mala yaptığı harcamayı da katarak murabaha usulü ile satışı mekruh görürdü.

 

 

 

15005- Katade der ki: ibnu'I-Müseyyeb'e 10'a alınan bir malın 12'ye satılmasını sorduğumda: "Ona yapılan harcamayı da katmadıkça bir sakıncası yoktur" karşılığını verdi.

 

 

 

15006- Nuh b. Ebi Bilal der ki: ibnu'I-Müseyyeb'in: "içine taşıma ücretini de katmadıkça 10'a alınan bir malın 1 2'ye satılmasında bir sakınca yoktur" dediğini işittim.

 

 

 

15007- ibrahım(-i NehaI): "Önceleri bu tür bir satış şeklini mekruh görürdük, ancak sonradan bir sakınca görmez olduk" dedi.

 

 

 

15008- ibrahım en-Nehai: "Kişinin mala yaptığı harcamayı da kara katarak (murabaha usulü ile) satış yapmasında bir sakınca yoktur" dedi.

 

 

 

15009- Süfyan der ki: "Kara katılan harcama (malı) yıkamanın ve buna benzer şeylerin ücretidir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

10'a Alınan Malın 12'ye Satılması