musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Paranın Eski Olması Halinde Satışın Geçersiz Olması; Kişi Yeni Para Dışında Başka Bir Şeyle Alışveriş Yapabilir mi?

 

14980- Abdurrezzak bildiriyor: Sevri, kişinin birinden dinar (altın) veya dirhem (gümüş) karşılığında selef akdi ile tahıl satın alması ve satıcının dirhemleri sahte (eksik) bulması üzerine şöyle dedi: "Eğer selef akdi ile bir kişiden on dirheme buğday ve arpa olmak üzere iki çeşit tahıl alsaydın ve satıcı beş dirhemin sahte (eksik) olduğunu görseydi, satış geçersiz olurdu. Çünkü verdiğin sahte (eksik) beş dirhemin buğday parasından mı, arpa parasından mı olduğunu bilemezsin. Eğer ''Şu beş dirhem buğday parası, şu beş dirhem de arpa parasıdır'' diye ayırsaydın satıcı hangi tahılın parası sahte ise sadece onu iade ederdi."

 

 

 

14981- Abdurrezzak bildirir: Sevri, kişinin birinden iki dinar karşılığında selef akdi ile belli bir ölçüde kumaş alması ve satıcının dinarlardan bir tanesini sahte (eksik) bulması üzerine şöyle dedi: "Böylesi bir durumda satış geçersiz olur. Eğer satılan yiyecek cinsinden bir şeyolsaydı bir kısmının alınıp bir kısmının bırakılması daha uygun olurdu. Eğer belli bir zamanda ödenmek üzere dirhemle selef akdi yaparsan ve dirhemlerin sahte (eksik) ise sahte dirhemlerin sana iade edilir. iade edilen dirhem miktarınca da sana verilecek maldan düşülür. Geriye kalan sağlam dirhemlerin miktarınca da anlaştığın şeyden alırsın."

 

 

 

14982- Sevri bildiriyor: Kişi birine: "Bana şu giysini şu yüz dirheme sat" derse ve dirhemleri ödediği zaman satıcı dirhemlerin düşük ayar olduğunu görürse satış geçerli olur ve alıcı yüksek ayar başka dirhemlerle ödemesini yapar. Kişi eksik olsun, tam olsun elindeki dirhemleri göstererek: "Bana mallarını bu dirhemler karşılığında sat" derse bunda bir sakınca yoktur.

 

 

 

14983- Ömer b. el-Hattab der ki: "Gümüş gümüş karşılığında aynı tartı ile ve altın altın karşılığında aynı tartı ile alınır. Her kim sahte dirhem alırsa insanlara bu sahte dirhemlerin tam olduğunu söylemesin. Ancak: ''Kim bu sahte dirhemlerle bana eski giysi satar?'' desin."

 

 

 

14984- İbn Sirin der ki: Ömer b. el-Hattab misli mislince olması dışında gümüşü gümüş karşılığında satmayı yasakladı. Abdurrahman b. Avf veya Zübeyr ona: "Bize düşük ayarlı gümüş verilmektedir. Biz de düşük ayarlı olanı yüksek ayarda olanla değiştirmekteyiz" dedi. Bunun üzerine Ömer:

"Öyle yapmayın. Fakat Baki'ye git ve gümüşünü giysi veya başka bir şey karşılığında orada sat. Gümüş karşılığında aldığın şeyi de sat. Sonra dilediğin gibi pazarlık ederek alışveriş yap" karşılığını verdi.

 

 

 

14985- ibrahım(-i NehaI) der ki: Meymun b. Ebi şebib'in eline düşük ayarlı dirhem (gümüş) geçtiği zaman onu kırar ve: "Müslüman kişi seninle aldanmasın" derdi.

 

 

 

14986- Enes der ki: Safvan b. Muhriz, düşük ayarlı dirhemle çarşıya gidip: "Kim bana düşük ayar dirhem karşılığında güzel birşey satar?" dedi. Sonra bir şey satın aldı ve şahit tutmadı. Sevri'nin, İbn Avn kanalıyla bildirdiğine göre İbn Sırin bu konuda: "Dirheminin düşük ayar olduğunu bildirdiyse bunda bir sakınca yoktur" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Münabeze ve Mülamese Satışı