musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Şehirlinin Köylü Adına Satış Yapmaması

 

14867- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Şehirli kişi köylü kişinin adına satiş yapmasın. Müşteri kızıştırmak için fiyat yükseltmeyin. Kişi (Müslüman) kardeşinin müşteri olduğu bir mala alıcı olmasın. Hiç kimse (Müslüman) kardeşinin istediği bir kadına dünürcü olarak çıkmasın. Hiçbir kadın da kocasını elde etmek için din kardeşi olan bir kadının boşanmasını istemesin. ''

 

Tahric: Buhari (3/249); Müslim (53) 1413, İbn Uyeyne kanalıyla Zühri'den ve Nesai (7/258, 259) rivayet ettiler.

 

 

 

14868- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişi (Müslüman) kardeşinin müşteri olduğu bir mala alıcı olmasın. Hiç kimse izni olmadan (Müslüman) kardeşinin istediği bir kadına dünürcü olarak çıkmasın" buyurdu.

 

Tahric: Buhari (3/94, 120); Müslim (50) 1412, (7) 1415, Abdullah b. Amr kanalıyla Nafi'den ve Ebu Davud (3439) Ma'mer kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

14869- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Sizden hiç kimse (Müslüman) kardeşinin müşteri olduğu bir mala alıcı olmasın. Hiç kimse (Müslüman) kardeşinin istediği bir kadına dünürcü olarak çıkmasın" buyurdu.

 

 

 

14870- Tavus bildirir: İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pazara mal getiren kervanın yolda karşılanmasını ve şehirlinin köylü adına malını satmasını yasakladı" dedi. Ona: "Şehirlinin köylü adına malını satmaması ne demektir?" diye sorduğumda: "Onun için simsarlık yapmamasıdır" karşılığını verdi. 

 

Tahric: Buhari (1/289), Abdu'I-Vahid kanalıyla Ma'mer'den ve Müslim (2/4), Abdurrezzak kanalıyla Ma'mer'den rivayet ettiler.

 

 

 

14871- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kişinin kendi babası veya kardeşi olsa dahi şehirlinin köylü adına malını satmasını bize yasakladı."

 

Tahric: Buhari (3/94), Yunus b. Ubeyd kanalıyla ve Müslim (2/4), Huşeym kanalıyla Yunus'tan rivayet ettiler.

 

 

 

14872- Ebu Hureyre dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şehirli kişi köylü kişinin adına satış yapmasın" buyurdu.

 

Tahric: Müslim (1520), Ebu Hureyre' den rivayet etti.

 

 

 

14873- Hz. Ömer: "Şehre indikleri zaman köylülere pazardaki malların fıyatlarını söyleyin ve pazar yolunu gösterin" dedi.

 

 

 

14874- ibrahım( -i NehaI) bildiriyor: Şehirliler: "Şehirli kişi bedevi kişinin adına satış yapmasın" ifadesinde bedeviler adına yetki almakla anılmaktan hoşlanırlardı.

 

 

 

14875- Ata b. es-Saib bir kişi bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "insanları bırakın da Allah onları birbirleriyle rızıklandırsın. Kişi kendisine istişare edildiği zaman kardeşine görüşünü söylesin" buyurmuştur.

 

Tahric: Müslim (2/4), Cabir kanalıyla rivayet etti. Farklı kanallarla Beyhaki (5/347) başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

14876- Şa'b7 der ki: "Muhacirlerı ?ehirde oturan kişinin köylü olan birinin malını onun adına satmasını mekruh görürlerdi. Ancak biz böylesi bir satışı yapıyoruz. "

 

 

 

14877- Abdullah b. Osman der ki: Ata b. Eb7 Rebah'a: "Bedevi birinin malını onun adına satabilir miyim?" diye sordum ve bu konuda bana ruhsat verdi.

 

 

 

14878- İbn Eb7 Necih der ki: "Mücahid, şehirli kişinin köylü kişi adına satış yapmasında bir sakınca görmezdi."

 

 

 

14879- Ebu Hureyre der ki: "Pazara gelen malları yolda karşılamak yasaklandı. Bu şekilde yolda satın aldığınız bir malın sahibi pazara geldiğinde o malı sizden geri alıp almamakta muhayyerdir.''

 

Tahric: Müslim (1519), İbn Sirin kanalıyla merru olarak; Ebu Davud (3437) ve Tirmizi (1221) rivayet ettiler.

 

 

 

14880- Ebu Osman bildiriyor: İbn Mes'ud: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pazara gelen malları yolda karşılamayı yasakladı" veya buna benzer bir şey dedi. 

 

Tahric: Buhari (3/92); Müslim (1518) ve İbn Mace (2180), Ma'mer kanalıyla babasından rivayet ettiler.

 

 

 

14881- Abdurrezzak der ki: Sevri'ye: "Kişinin (pazara gelen köylüyü pazar yerinden) ne kadar bir mesafede karşılaması yolda karşılamak demektir?" diye sorulunca: "Namazı kısaltarak kılacak bir zaman kadar gitmek yolda karşılamak değildir" cevabını verdi. 

 

 

 

14882- Amr b. Muhacir el-Ensari der ki: Ömer b. Abdilaziz'den ganimet mallarını satan Müslüman bir köle satın aldım, işini bitirdiği zaman Ömer ona:

"Bu gün satış nasıldı?" diye sordu, Köle: "Eğer müşteri kızıştırmak için fiyat yükseltmeseydim pazar sönük, zayıf kalacaktı" karşılığını verdi. Ömer: "Almayacağın halde fiyatı mı yükseltmekteydin?" diye sordu. Köle: "Evet" cevabını verince, Ömer: "Bu, müşteri kızıştırmak için fiyat yükseltmektir ve helal değildir. Bir münadi gönder ve yapılan satışlar geçersizdir ve ''Müşteri kızıştırmak için fiyat yükseltmek helal değildir'' diye çağırsın" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Stok Yapmak