musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Stok Yapmak

 

14883- (Ömer) ibnu'l-Hattab der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ailesinin bir yıllık nafakasını ayırır ve hurmalığından geri kalanını Allah yolunda bir hazırlık olmak üzere sarf ederdi. 

 

Tahric: Buhari (4/96, 5/113) ve Müslim (50) 1757) rivayet ettiler.

 

 

 

14884- Yahya b. Ebi Kesır, Şam ahalisinden bir kişiden bildiriyor: Ebu Zer: "Beytü'l-maldan bana mal (para) verildiği zaman ailemin nafakasını kaldırırım" dedi.  Yani beytü'l-maldan bir daha mal verilene kadar.

 

Tahric: İbnu'l-Mübarek, Zühd'de (589) bu isnadla rivayet etti.

 

 

 

14885- İbn Tavus'un babasından bildirdiğine göre Tavus, tarlasından olmak üzere iki ve üç yıllık tahılı kaldırır ve fıyatların yükselmesini beklerdi.

 

 

 

14886- Yahya b. Ebi Said'in bildirdiğine göre ibnu'l-Müseyyeb zeytinyağını stok ederdi.

 

 

 

14887- ibnu'I-Müseyyeb: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) stok yapıp

(karaborsa olarak) satmayı yasakladı" dedi. 

 

Tahric: Müslim, "Yahya-Ma'mer b. Ebi Ma'mer" kanalıyla merru olarak rivayet etti,

 

 

 

14888- Ma'mer der ki: "Katade giysi stoklamakta bir sakınca görmezdi."

 

 

 

14889- Ma'mer el-Adevı der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mal stokunu ancak günahlara batmış kişiler yapar" buyurmuştur,

 

 

 

14890- ibnu'I-Müseyyeb der ki: Ma'mer b. Abdillah el-Adevi'yi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mal stokunu ancak günahlara batmış kişiler yapar'' buyurduğunu işittim" derken görmeliydin! Ona: "Ama sen zeytinyağı stoku yapmaktasın" dediğimde, Ma'mer: "Bundan dolayı Allah'tan bağışlanmayı dilerim" karşılığını verdi.

 

Tahric: Müslim (1605) rivayet etti.

 

 

 

14891- Safvan b. Süleym der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mal stokunu ancak hainler ve günahlara batmiş kişiler yapar" buyurdu.

 

 

 

14892- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: "Bir şeyin kendisinden başka kimsenin ticaretini yapmadığı bir zamanda bir malin ticaretini yapan her kişi, mutlaka günahlara batmış veya azgın biridir."

 

 

 

14893- Sevri: "Bir hadiste işittiğimize göre mallarını stok eden kişi lanetlenmiştir. çarşıya çıkaran kişi ise rızıklanır" dedi.

 

Tahric: İbn Mace ve Hakim, Ömer b. el-Hattab kanalıyla merfu olarak zayıf bir senedle rivayet ettiler. Fethu'l-Bari'de (4/239) geçmektedir.

 

 

 

14894- ibnu'I-Müseyyeb: "Mallarını stok eden kişi lanetlenmiştir. çarşıya çıkaran kişi ise rızıklanır" demiştir.

 

 

 

14895- Süfyan der ki: "Stok eden kişi şehirde satılanı pazardan satın alan kişidir. Kişinin malını çarşıya çıkarmasında bir sakınca yoktur. Bu kişi stok yapan kişi konumunda değildir. Piyası etkilemeyecek şekilde yapılan stok stok sayılmaz."

 

 

 

14896- Ka'b(u'I-Ahbar): "Kim bir malı fıyatı artsın diye kırk gün stok edip sonra satıp parasını tasadduk ederse o tasadduk kendisinden kabul edilmez" derdi. 

 

Tahric: İbn Asakir, Muaz kanalıyla aynısını merfu olarak rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Tesfir (Fiyat Belirlemesi) Yapılır mı?