musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ariye

 

14782- İbn Sırın der ki: (Kadı) Şureyh'in: "Emanete hainlik eden kişi dışında bir malı ödünç veya emanet olarak alan kişi bu mala gelecek zarardan sorumlu tutulmaz" dediğini işittim.  

 

Tahric: Veki', Ahbaru'l-Kudat'ta (2/331), İbn Uleyye kanalıyla Eyyub'dan tam bir metinle ve Beyhaki (6/91), Hammad b. Seleme kanalıyla başka bir lafızla rivayet ettiler.

 

 

 

14783- Başka bir kanalla Şureyh'ten bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir. Ancak Şureyh: "ihanet ifadesiyle, ihanetle suçlanan kastedilmektedir" demiştir.

 

 

14784- ibrahım(-i NehaI) der ki: "Bir malı ödünç alan veya emanet olarak alan kişi şartlarına muhalif bir davranış göstermediği sürece bu mala gelecek zarardan sorumlu tutulmaz."

 

 

14785- Ömer b. el-Hattab der ki: "Ödünç alınan mal, emanet alınan mal gibidir. Kişi bu mala bilerek zarar vermedikten sonra ona gelecek zarardan sorumlu değildir."

 

 

14786- Ali b. Ebi Talib der ki: "Bir malı ödünç alan kişi bu mala gelecek zarardan sorumlu tutulmaz."

 

 

14787- Zühri: "Bir malı ödünç alan kişi bu mala gelecek zarardan sorumlu tutulmazdı" dedi.

 

 

14788- Muhammed ibnu'l-Hanefıyye bildiriyor: Hz. Ali: "Ödünç alınan malda sorumluluk yoktur. Bu sadece bir iyiliktir. Ancak ödünç alan kişi şartlarına muhalif bir davranış gösterdiği zaman bu mala gelecek zarardan sorumlu olur" dedi.

Amir eş-Şa'bi ise: "Bir malı ödünç veya emanet olarak alan kişi bu mala gelecek zarardan sorumlu tutulmaz" dedi.

 

Tahric: el-Muhalla'da (9/183) geçtiği üzere İbn Ebi Şeybe, "Veki'-Abdu'l-A'ıa." kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

14789- Safvan b. Umeyye'nin çocuklarından biri der ki: "Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), birinde sorumlu, diğerinde sorumsuz olmak üzere

Safvan'dan iki şey ödünç aldı."

 

Tahric: Ebu Davud (3563, 3564), Umeyye b. Safvan kanalıyla babasından aynısını rivayet etti.

 

 

 

14790- Ma'mer der ki: Katade: "Sahibi istemedikten sonra ödünç aldığın mala garanti verme" derdi.

 

 

 

14791- Kadı olan İbn Ebi Muleyke der ki: İbn Abbas'a: "Ödünç aldığım mala garanti vereyim mi?" diye sorduğumda: "Evet, sahibi isterse ver" karşılığını verdi.

 

 

 

14792- Abdurrahman b. es-Saib'in bildirdiğine göre Ebü Hureyre:

"Emanet borçtur" dedi. Başka bir kanalla İbn Abbas'tan bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

14793- cabir der ki: Hakem (b. Uteybe) ile Şa’bi'ye, ödünç olarak bir binek alan ve onu bir dirhem karşılığında kiraya verenin durumunu sorduğumda, Hakem: "Dirhem bineği ödünç alanındır" dedi. Şa’bi ise: "Dirhem binek sahibinindir" dedi.

 

 

 

14794- Sevri der ki: "Ödünç olarak bir şeyalan herkes onu sahibinin izni ile rehin olarak bırakırsa ve rehin bırakılan mal yok olursa malı ödünç alan, rehine karşılık aldığı şeyi mal sahibine verir."

 

 

 

14795- İbn Sirin bildiriyor: (Kadı) Şureyh: "Ey kazanı ödünç alan kişi!

Aldığının telef olması halinde kazanın bedelini sahibine öde" dedi. Ziyad ise bana: "Ey kazanı ödünç alan kişi! Aldığının telef olması halinde kazanın bedelini sahibine ödeme" dedi.

 

 

 

14796- Ebu Umame der ki: Veda haccında Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Ödünç olarak alman şey mutlaka geri verilir. Belli bir zaman kullanmak üzere verilen mal da mutlaka iade edilir. Borç mutlaka ödenmelidir. Kefil olan da borçlu gibidir.''

 

Tahric: el-Muhallil'da geçtiği üzere İbn Ebi Şeybe ve Tirmizi (2/252), İsmail kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

14797- Tavus der ki: Bu konuda Mu'az'ın hükmü: "Ödünç olarak alınan şey mutlaka geri verilir. Kefıl olan da borçlu gibidir" şeklindedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Emanet