musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Mal Sahibinin Ortaklıkta Emek Sahibi Kişiye Ticaret Malı veya Beğendiğini Alması Şartını Koşması

 

15129- İbn Sirin der ki: "Kişinin birine mudarebe usulü ile mal vermesinde ve bu kişinin bununla ticaret malı almasında bir sakınca yoktur."

 

 

15130- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası (Tavus) böylesi bir şeyi mekruh görmüştür.

 

 

15131- Muğire bildiriyor: "ibrahim( -i NehaI), şart koşmadıktan sonra kişinin birine mudarebe usulü ile bin dirhem, borç olarak bin dirhem ve mal olarak bin dirhem vermesinde bir sakınca yoktur."

 

 

15132- Abdurrezzak bildiriyor: Sevri, kendisine mudarabe usulü ile üçte bir veya dörtte bir veya bir şeye razı edip mal veren kişi hakkında: "Mal malıdır, istediği gibi şart koşabilir" dedi.

 

 

15133- Eyyub bildiriyor: "ibn Sirin, mudarebe usulü ile mal / para alan kişinin, o malı elde edilen kada mal sahibinden satın almasını mekruh görürdü. Ancak mal sahibinin bunu verdiği kişiden borca satın almasını mekruh görmezdL"

 

 

15134- Sevri der ki: Mudarib kişinin malın fiyatını bildirmesi halinde karlı ise o malı almakta sahibi en fazla hak sahibi olandır. Bu durum mudarib kişiye mal veren kişinin o malı tekrar kendisinden satın almasıdır. Burada: "Almak istediğin şeyi beğenirsem onu paramla ben alırım" diyerek koşulan şart geçersizdir. "

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişinin Birine Mudarebe Usulü ile Mal Verdikten Sonra Malın Telef Olması; Böylesi Malı Alan Kişinin Ölürken Malın Mal Sahibine Ait Olduğuna Dair Vasiyette Bulunması Durumunda Bu Malda Başkaları Hak iddia Edebilir mi?