musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kişinin Birine Mudarebe Usulü ile Mal Verdikten Sonra Malın Telef Olması; Böylesi Malı Alan Kişinin Ölürken Malın Mal Sahibine Ait Olduğuna Dair Vasiyette Bulunması Durumunda Bu Malda Başkaları Hak iddia Edebilir mi?

 

15135- Abdurrezzak der ki: Sevri, kişinin birine mudarebe usulü ile yarıya bin dirhem vermesi, bir gün sonra aynı şekilde bin dirhem daha vermesi hakkında: "Verilen her bin dirhemin hesabı ayrıdır" dedi.

 

 

15136- Zekeriyya b. Ebi Zaide der ki: Birine mudarebe usulü ile dört bin dirhem veren kişi Şa'bi'nin yanında davalaştı. Malın sahibi mudarebe ile verdiği kişide kendi dirhemlerinden başka dirhem olmadığına şahit tuttu ve adam dört bin dirhemi alıp gitti. Adam yolculuğa çıktı ve geri dönerken öldü. Ancak ölmeden önce "Ben de filan kişinin dört bin dirhemi vardır" diye vasiyet etti. Bu arada başkaları da kendisine ödeme yapmıştı. Bunun üzerine Şa'bi adamdaki bütün malı mudarebe ile dört bin dirhem veren adama verilmesine hükmetti. Çünkü adam gitmeden önce kendisinde kendi parasından başka para olmadığına dair şahit tutmuş ve dört bin dirhemi alan kişi bunu kabul etmişti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Mufavada (Eşit) Ortaklığında Ortaklardan Birinin ikrarı; veya Ortaklardan Birinin Miras Alması Halinde Ahnan Miras Ortaklığa Katılır mı?