musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Satın Alman Yiyeceğin Parasının Ödenmeden Satılmasının Yasaklanması

 

14210- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim bir yiyecek maddesi satın alırsa. onu teslim almadıkça başkasına satmasın" buyurdu. Sanırım (diğer) her şey de yiyecek konumundadır. 

 

Tahric: Farklı kanallarla Müslim (2/5); Nesai (7/285) ve Buhari (3/89), İbn Tavus kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

14211- Başka bir kanalla İbn Abbas'tan bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir. Ancak farklı olarak: "Parasını ödemeden" ibaresi vardır.

 

Tahric: Buhari, Ali kanalıyla İbn Uyeyne'den; farklı kanallarla Müslim (3/5); Tirmizi (2/262), Hammad b. Zeyd kanalıyla İbn Abbas'tan ve Nesai (7/285), Süfyan es-Sevri kanalıyla Amr b. Dinar' dan rivayet ettiler.

 

 

 

14212- Yusuf b. Mahik'in bir kişiden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hakim b. Hizam'a: "Yanında bulunmayan şeyi satma" buyurmuştur. Abdurrezzak der ki: "ibn Sirin bu hadisi Eyyub kanalıyla anlatırdı. ''

 

Tahric: Farklı kanallarla Tirmizi (2/236); Ebu Davud (3503); Nesai (7/289) ve İbn Mace (2178), Yusuf b. Mahik kanalıyla Hakim' den rivayet ettiler.

 

 

 

14213- Yahya b. Ebi Kesir bildiriyor: Osman b. Affan ve Hakim b. Hizam hurma satın alıp çuvalların içine koyarlar ve sonra o ölçüyle (aldıkları ölçü üzerinden) satarlardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sattıkları kişiye ölçüp vermeleri dışında onları bundan men etti. 

 

Tahric: Farklı kanallarla Beyhaki (5/316) aynı mana ile rivayet etti.

 

 

 

14214- Hakim b. Hizam der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Ben satılacak şeyler satın almaktayım. Ondan bana helal ve haram olan nedir?" diye sorduğumda: "Yeğeniml Eğer bir şey satın alırsan onu teslim almadan başkasına satma" buyurdu.

 

Tahric: Nesai, (7/286), Abdullah b. Isme kanalıyla ve Beyhaki: (5/313), Hişam ed-Destuvai kanalıyla Yahya b. Ebi Kesir'den rivayet ettiler. İbn Hazm: "İbn Isme metruk biridir"; Abdu'l-Hak ise: "Bu kişi zayıf biridir" dedi.

 

 

 

14215- Amr b. Şuayb'ın bildirdiğine göre babası der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selef ve bey' türü satışı (müşteriye borç verip ona değerinden yüksek fıyata mal satmayı), bir satışta iki farklı şartı, yanında bulunmayanı satmayı ve henüz teslim alınmamış bir malı başkasına satarak elde edilen karı yasaklamıştır.''

 

Tahric: Nesai: (7/295), "Abdurrezzak-Amr b. Şuayb'ın dedesi" kanalıyla: Ebu Davud (3504); İbn Mace (2188); Tirmizi: (2/237), İbn Uleyye kanalıyla Amr b. Şu ayb' dan ve farklı kanallarla Beyhaki (5/313) rivayet ettiler.

 

 

 

14216- Amr b. Dinar der ki: Nafi’ b. Cübeyr'in şöyle dediğini işittim:

"Amr b. Osman'dan yiyecek satın aldım. Yiyeceği hemen teslim almama karşılığı parasını sonradan verecektim. Yiyeceğin bir kısmı yanımdaydı bir kısmını da başkalarına satmıştım. Bu konuda İbn Abbas ve İbn Ömer'e haber gönderip bu satışın hükmünü sordum. Onların yanından gelen kişi bana:

 

"Yanında bulunan yiyeceğin parasını anlaştığın gibi sonradan verı ancak henüz parasını vermediğin ve sattığın malın parasını iade et" dedi.

 

 

 

14217- Ma'mer der ki: Katade'ye: "Ben yiyecek satın aldım ve onu ölçerken bir kişi bana bakmaktaydı. Bu kişiye yiyeceği tekrar ölçmeden satabilir miyim?" diye sorduğumda: "Hayır, bu kişi onu senden ancak ölçerek alır" karşılığını verdi.

 

 

 

14218- Şa'bi: "Her satışta satılan şey bir daha ölçülür" dedi. Abdurrezzak da bu görüştedir.

Sevri, ölçerek yiyecek satın alan iki kişiden birinin arkadaşının da ölçmeden malını satın almak istemesi konusunda: "Malın tamamını bir daha ölçmeden satın alamaz. Sonra her biri kendi payını ölçer. Daha sonra da diğerinin payını alacak olan kişi alacağı miktarı önce ölçer, sonra da alır" dedi.

 

 

 

14219- Seleme b. Abdirrahman henüz ağaçlarda olan hurmaları satan kişi hakkında: "Onları toplamadan satamaz" dedi. Süleyman b. Yesar ise: "Bunda bir sakınca yoktur" dedi.

 

 

 

14220- ikrime bildiriyor: "ibn Abbas kişinin hurmaları toplamadan henüz ağaçların başında iken satmasını mekruh gördü."

 

 

 

14221- Zeyd b. Sabit ile Zübeyr b. el-Avvam: "Kişi hurmaları henüz ağaçların başında iken satın alırsa onları toplamadan satmasında bir sakınca yoktur" dediler.

 

 

 

14222- Ata el-Horasanı bildiriyor: Abdullah b. Amr b. el-As: "Ey Allah'ın Resulü! Senden hadisler işitmekteyiz. Bunları yazmama izin verir misin?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet (yazabilirsin)" buyurdu. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke ahalisine yazdığı ilk mektup şöyleydi: "Bir satışta iki şart koşmak. toplu olarak sele! satişı yapmak ve henüz teslim alınmamış bir malı başkasına satarak elde edilen kar caiz değildir. Yüz dirheme mukatebe yapan kişi doksan dokuz dirhemi ödese ve bir dirheme ödemese veya yüz ukiyyeye mukatebe yapan kişi doksan dokuz ukiyyeyi ödese bir ukiyyeyi ödemese yine köle kalir. ''

 

Tahric: Nesai S. el-Kübra; Ebu Davud, Süleyman b. Süleyman kanalıyla Amr'dan başka bir lafızla; farklı kanallarla ve başka bir lafızla Beyhaki: (5/340, 10/324) rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Muvasafa ile Satış