musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Muvasafa ile Satış

 

14223- Zühri bildiriyor: ibnu'I-Müseyyeb: "Muvasafa türü satış, anlaşmalı satış demektir" dedi. ibnu'I-Müseyyeb muvasafa türü satışı mekruh görürdü. Muvasafa türü satış, kişinin yanında bulunmayan bir malı birine özellikleri üzerinden başka yerden temin etmek üzere satmasıdır. Yine ibnu'lMüseyyeb kişinin henüz satın almadığı bir giysiyle birine gelip: "Bunu satın alır mısın?" diye sormasını, karşı tarafın: "Evet!" demesi halinde de giysiyi veresiyeye ona satmak için asıl sahibine gidip: "Bunu senden satın alıyorum" denilmesini mekruh görürdü.

 

 

14224- Hammad bildiriyor: ibrahim(-i Nehai)'ye kişinin birine: "Şu şu özelliklerde giysi satın al, ben de onu senden satın alayım" demesini sorduğumda bunu mekruh gördü.

 

 

14225- Ma'mer, Katade veya başkasından bildiriyor: Hasan(-ı Basri), kişinin sana yanında olmayan bir şeyin fiyatını sorması halinde, başkasından satın alarak ona satmaya niyet edip: "Yarın gelip malı al" demeni mekruh görürdü.

 

 

14226- İbn Tavus, babasından (Tavus'tan) bildirir: "Yanında olmayan mal için biriyle anlaşma ve söz verme! Yapacaksan malın sende bulunmadığını belirt."

 

 

14227- Ma'mer der ki: Cafer b. Burkan'ın Zühri'ye şöyle dediğini işittim:

"Kişi yanımda olmayan bir şeyi satın almak için geldiği zaman bu şeyi başka birinden getirtip alıcıya: ''ihtiyacın bu mudur?'' diye sorardım. O da: ''Evet, budur'' deyince, onu sahibinden satın alıp ona satardım." Ancak Zühri bunu mekruh gördü. cafer: "Bunu en güzel bir satış şekli olarak görürdük" deyince, Zühri: "Bu şekildeki satış şekli mekruhtur" karşılığını verdi.

 

 

14228- Ma'mer bildiriyor: Hasan(-ı Basri) ile Katade yiyecek ve başka şeylerde her türlü muvasafalı satışı mekruh görürlerdi.

 

 

14229- Zeyd b. Eslem der ki: İbn Ömer ile birlikteydik. Hayvan tellallarından bir kişi; "Kişi benim olmayan bir devenin fiyatını bana sormakta ve ben de onu benim olmadığı halde kendisine satmaktayım. Sonra onu sahibinden satın almaktayım. Bunun hükmü nedir?" diye sorunca, İbn Ömer: "Hayır,(mahzuru) olmaz" karşılığını verdi.

ibn Cüreyc der ki: Ebu'z-Zübeyr'in bildirdiğine göre Cabir b. Abdillah bunu mekruh görmüş ve: "Bir malı teslim almadan bir başkasına satma" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişi Ölçülemeyen ve Tartılamayan Bir Şeyi Satın Alıp Teslim Almadan Önce Başka Birine Satabilir mi?