musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Talak Yetkisi Kendisine Verilen Kadının "Kabul Ettim" Demesi

 

11923- Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Ebu'ş-Şa'sa'ya, kişinin hanımına talak yetkisini verip kadının da: "Kabul ettim" demesi halinde durumun ne olacağını sorunca, Ebu'ş-Şa'sa: "Bu yetki geçerli değildir ve adam hanımı döndürmeye hak sahibidir" cevabını verdi. 

 

 

11923- Amr b. DInar der ki: "Kadının: ''Kabul ettim'' demesi bir şey ifade etmez." İbn Cüreyc der ki: Ömer b. Abdilazız ve İbn Şihab (ez-Zühri): "Kadının: ''Kabul ettim'' demesinin bir değeri yoktur" derlerdi. Ben de aynı görüşteyim.

 

 

11925- Sevr!, hanımına talak yetkisini verdiğinde kadının: "Bunu kabul ettim" demesiyle ilgili olarak: "Bunun bir değeri yoktur" demiştir.

 

 

11926- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Kişi hanımına talak yetkisini verirse ve kadın: ''Kabul ettim'' derse bu bir talak sayılır ve koca onu döndürmeye herkesten fazla hak sahibidir. Ancak daha sonra: ''Talak yetkin senin elindedin) der, kadın da: ''Kabul ettim'' derse, kadın kocasının verdiği yetkiye göre talak yetkisine sahip olur. ''Bir talak yetkisini kabul ettim'' demesiyle de bir talak gerçekleşmiş olur."

ibn Cüreyc der ki: "Kendisine yetki verilen kadın, yetkiyi kabul edip etmeme konusunda herhangi bir şey demeden kalkıp eşyalarını toplar ve ailesine giderse verilen yetkinin bir sorumluluğu olmaz."

 

 

11927- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Koca, hanımına üç defa; ''işin senin elindedir'' derse ve kadın bunu kabul ederse durum ne olur?" diye sorunca: "Bir talak olur" cevabını verdi. Amr: "Kadının ''Kabul ettim'' demesinin bir değeri yoktur" demiştir.

 

 

11928- Zühri: "Onu muhayyer bırakınca kadın: ''Ben kendimi tercih ettim'' derse bir talak olur ve kocasının onu döndürme hakkı vardır" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Muhayyerlik ve Talak Yetkisi Oturdukları Yerden Kalkıncaya Kadardır