musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kendisine Verilen Talak Yetkisini iade Eden Kadına Yemin Ettirilir mi?

 

11894- Said b. el-Müseyyeb, talak yetkisini hanımına veren kişiyle ilgili olarak: "Yetkisi kocasına iade ederse, artık kadındaki yetki hükümsüz kalır. Eğer bu yetkiyi kabul ederse kadının verdiği karar geçerli olur ... 

 

Tahric: Farklı kanallarla Said (3/1611, 1612) ve Malik (2/82) aynı mana ile "kısa bir metinle" rivayet ettiler.

 

 

 

11895- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Hafsa binti Abdirrahman binti Ebi Bekr, Münzir b. ez-Zübeyr ile evliydi ve aralarında sorunlar vardı. Müminlerin annesi Hz. Aişe Munzir'den, talak yetkisini hanımına vermesini istedi ve bunu Hafsa'ya teklif etti; ama Hafsa ayrılmayı kabul etmedi. Bunun üzerine Aişe bu yetkiyi Münzir'e iade etti ve böylece (kadına verilen talak yetkisi) hüküm geçersiz oldu."

 

Tahric: Malik, Muvatta'da (2/82), "Abdurrahman b. el-Kasım-Hz. Aişe" kanalıyla aynısını rivayet etti.

 

 

 

11896- Kasım b. Muhammed anlatıyor: Hayye ve Kureybe binti Ebi Umeyye Abdurrahman b. Ebi Bekr ile evliydi. Abdurrahman, bu ikisinin üzerine bir kadınla daha evlenince, Ümmü Seleme (Kureybe'nin kız kardeşi): "Bizim (Kureybe'yi Abdurrahman'a) nikahlamamıza sebep olan Aişe'den başkası değildir, ama koca da Abdurrahman'dır ve Aişe'yle bizi yenik düşürüyor" dedi. Hz. Aişe, Kureybe'nin talak yetkisini Kureybe'ye vermesini istedi, Abdurrahman da bunu yaptı. Hz. Aişe haber gönderip bu durumu Ümmü Seleme'ye bildirince, Ümmü Seleme, kız kardeşine: "Aişe üzerine düşeni yaptı. şimdi sen hakkında dilediğini yap" dedi. Kızkardeşi (Kureybe): "Ben işimi (talak yetkisini) kocama iade ediyorum" dedi ve böylece (kadına verilen talak yetkisi) hüküm geçersiz oldu." Abdullah der ki: "Kasım'ın bildirdiğine göre Hz. Ali, kadının yetkiyi kocasına iade etmesini bir talak sayardı."

 

 

11897- Zühri, kocanın, talak yetkisini hanımına vermesi ve kadının da bunu iade etmesiyle ilgili olarak: "Bu durumda kadının yetkiyi iade etmesiyle artık bu yetki geçersiz olur" demiştir.

 

 

11898- Zühri der ki: "Kadın (bu durumda) kendini boşarsa, bu talak geçerli olur. Eğer bir talakla boşamışsa bir, iki talakla boşamışsa iki, üç talakla boşamışsa üç talak olur."

 

 

11899- Kasım b. Muhammed der ki: "iki adam, talak yetkisini hanımlarına verince, ikisi de bu yetkiyi iade ettiler. Bu durumla ilgili insanlar (alimler), kadının yetkiyi iade etmesiyle, bu yetkiyi geçersiz saydılar."

 

 

11900- Abdurrahman b. el-Kasım, babasından bildiriyor: Hz. Aişe, Abdurrahman b. Ebi Bekr veya Abdurrahman b. Ebi Bekr'in oğlu olan yeğenini, Kureybe binti Umeyye ile evlendirdi. Kadının ailesi: "Vallahi, kızı nikahlamamızın sebebi Aişe'den başkası değildir" dediler ve Aişe ile kızlarının kocası bu sözden haberdar oldu. Bunun üzerine kızın kocası: "Talak yetkisi kendisindedir" deyince, Kureybe: "Ona kimseyi tercih etmem" dedi. Kasım: "Bu durumla ilgili insanlar (alimler), kadına verilen bu yetkiyi geçersiz saydılar" dedi. 

 

Tahric: Malik (2/82), Abdurrahman b. el-Kasım kanalıyla başka bir lafızla aynısını rivayet etti.

 

 

 

11901- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Bir kadın, talak yetkisini eline aldıktan sonra bu yetkiyi iade ederse durum ne olur?" diye sorunca:

"Kadının yetkiyi iade etmesiyle bu yetki geçersiz olur. Eğer kendini bir talakla boşarsa bir, iki talakla boşarsa iki, üç talakla boşarsa üç talak olur" cevabını verdi.

 

 

11902- Ebu'l-Halal el-Atekı bildiriyor: Hz. Osman'a, kişinin talak yetkisini hanımına vermesinin de olduğu bazı şeyleri sormak için gönderilince, Osman: "Talak yetkisi kadının elinde olur" dedi. 

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1609), Hammad b. Zeyd kanalıyla Gaylan b. Cerir'den rivayet etti.

 

 

 

11903- ibnu'I-Müseyyeb der ki: "Kişi, talak yetkisini hanımına verirse, kadının hükmü geçerli olur. Kadın bir talakla boşarsa bir, iki talakla boşarsa iki, üç talakla boşarsa üç talak olur." Katade: "Kadın talak yetkisini kocasına iade ederse bir talak gerçekleşir ve kocası onu geri döndürmede hak sahibidir" demiştir.

 

 

11904- ibnu'I-Müseyyeb, kocası tarafından kendisine boşanma yetkisi verilen kadın hakkında: "Kadın bu yetkiyi iade ederse verilen bu yetkinin bir değeri kalmaz. Kabul ederse, kadının verdiği talak sayısınca boş olur" demiştir.

 

 

11905- İbn Ömer der ki: "Kişi talak yetkisini hanımına verirse, kadının verdiği hüküm geçerlidir. Erkek verdiğini inkar ederse, kendisine yemin ettirilir." İbn Ömer: "Kadının talak yetkisini iade etmesi durumunda bu yetkinin bir değeri kalmaz" derdi. 

 

Tahric: Malik, Nafi' kanalıyla ve Said b. Mansur (3/1614), Ubeydullah b. Ömer kanalıyla Nafi' den rivayet ettiler.

 

 

 

11906- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

Tahric: Said b. Mansur, Hammad kanalıyla Ubeydullah'tan rivayet etti.

 

 

 

11907- Haris b. Abdillah der ki: "Talak yetkisi kendisine veya velisine verilen kadın üç talakla boşanırsa, kocasından ayrılmış olur."

 

 

11908- Abdulmelik b. Mervan da bu şekilde hüküm vermiştir.

 

 

11909- Nafı bildiriyor: Bir adam talak yetkisini hanımına verince, kadın kendini üç talakla boşadı. Adam bu durumu İbn Ömer'e sorunca, İbn Ömer:

"Adın ne?" diye sordu. Adam: "Mehr" cevabını verince, İbn Ömer: "Ahmak Mehr. Allah'ın senin eline verdiğini sen hanımının eline verdin. Hanımın senden bain talakla boş olmuş" dedi.

 

 

11910- Hz. Ali: "Kişi talak yetkisini hanımına verirse, kadının verdiği hüküm geçerlidir. Bu konuda kendisiyle veya başkasının boşaması arasında fark yoktur" demiştir.

 

 

11911- Hallad b. Abdirrahman der ki: İbn Ömer'e, kişinin hanımına talak yetkisini vermesi ve kadının da kendini üç talakla boşamasıyla ilgili durumu soran birinin bana bildirdiğine göre İbn Ömer: "Kadın boş oldu ve adamın burnu yerde süründü" dedi.

 

 

11912- İbn Ömer der ki: "Hanımına talak yetkisini verenin hanımı boş olur ve bu kişi de Rabbine isyan etmiş olur." Ma'mer: "Hasan da aynı şeyi söylemiştir" dedi.

 

 

11913- İbn Cüreyc der ki: İbn Tavus'a: "Baban, talak yetkisini hanımına veren kişiyle ilgili olarak ne derdi? Kadın bu durumda kendini boşayabilir mi?" diye sorduğumda: "Hayır. Tavus: ''Kadınların talak yetkisi yoktur'' derdi" cevabını verdi.

 

 

11914- Alkame veya Esved bildiriyor: Bir adam İbn Mes'üd'a gelerek şöyle dedi: "Hanımımla aramda, diğer insanlarda olan bazı şeyler (problemler) oldu. Hanımım: ''Eğer senin, benimle ilgili karar yetkin benim elimde olsaydı nasıl yapacağımı bilirdin'' deyince, ben: ''Seninle ilgili elimde olan yetki senin elindedir'' dedim. Bunun üzerine hanımım: ''Sen üç talakla boşsun'' dedi." İbn Mes'üd: "Bence bu, bir talaktır ve hanımını geri döndürmeye hakkın var. Bu konuda müminlerin emiri Ömer'le de görüşeceğim" dedi. İbn Mes'üd, Ömer'le görüşüp olayı kendisine anlatınca Ömer şöyle dedi: "Allah şu erkekleri bildiği gibi yapsın. Allah şu erkekleri bildiği gibi yapsın. Ellerinde olanı alıp ta ağzı toprak dolası kadınların eline veriyorlar. Sen bu konuda ne dedin?" İbn Mes'ud: "Ben bunu bir talak olarak gördüm ve kocanın hanımını geri döndürmeye hakkı olduğunu söyledim" deyince, Ömer: "Ben de bu görüşteyim. Başka bir görüş belirtseydin, isabet etmediğini söylerdim" karşılığını verdi.

 

Mansur der ki: ibrahim'e: "İbn Abbas: "Allah onun iyiliğini vermesin (Zira "Ben boşum" diyeceğine "sen boşsun" dediği için Allah onu şaşırtmıştır). Şayet: "Ben üç talakla boşum" deseydi dediği gibi olurdu" deyince, ibrahim: "İkisi de aynı şeydir" karşılığını verdi.

 

Tahric: Farklı kanallarla Said b. Mansur (3/1607, 1608, 1634); Beyhaki (7/347), Abdullah b. el-Velid kanalıyla Sevri'den ve Said b. Mansur (3/1637), İbn Uyeyne kanalıyla Mansur' dan rivayet ettiler.

 

 

 

11915- Mesrük bildiriyor: Bir adam talak yetkisini hanımının eline verince, kadın kendini bir talakla boşadı. Ömer, bu konuyu İbn Mes'üd'a sorunca, İbn Mes'üd: "Ben, bunun bir talak olduğu ve kocasının onu döndürmeye hakkı olduğu görüşündeyim" cevabını verdi. Ömer de: "Ben da aynı görüşteyim" dedi. 

 

Tahric: Farklı kanallarla Beyhaki rivayet etti.

 

 

 

11916- Abdulkerim Ebü Umeyye bildiriyor: Ömer b. el-Hattab zamanında müslümanlardan bir adam hanımının talak yetkisini kendisine verince, kadın onu üç talakla boşadı. Adam: "Vallahi, ben sana sadece bir talak yetkisi verdim" dedi ve durumu Ömer'e arz ettiler. Hz. Ömer, adamın hanımına sadece bir talak yetkisi verdiğine dair kendisinden başka ilah olmayan Allah adına yemin ettirdi. Adam yemin edince Ömer kadını ona geri döndürdü.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1615) bu isnadla rivayet etti.

 

 

 

11917- Zeyd b. Sabit, kişinin talak yetkisini hanımına vermesi ve kadının da onu üç talakla boşamasıyla ilgili olarak: "Bir talak sayılır" demiştir.

 

 

 

11918- Mücahid bildiriyor: Bir adam İbn Abbas'a gelerek: "Talak yetkisini hanımıma verince beni üç talakla boşadı" deyince, İbn Abbas: "Allah onun iyiliğini vermesin. Talak, seni boşamak üzere onun elinde değil, onu boşamak üzere senin elindedir" karşılığını verdi. 

 

Tahric: Farklı kanallarla Beyhaki (7/350) rivayet etti.

 

 

 

11919- Ata (b. Ebi Rebah) bildiriyor: Bir adam talak yetkisini hanımına verince, kadın: "Sen boşsun, sen boşsun" dedi. Bunun üzerine İbn Abbas: "Allah onun iyiliğini vermesin. Talak, seni boşamak üzere onun elinde değil, onu boşamak üzere senin elindedir" dedi. 

 

Tahric: Farklı kanallarla Said b. Mansur (3/1636) "kısa bir metinle" rivayet etti.

 

 

 

11920- İbn Abbas: "Allah iyiliğini vermesin. Neden ''Ben boşum, ben boşum'' demedi?" demiştir.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1635), "Hammad b. Zeyd-İbn Abbas" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

11921- ibrahim(-i Nehai): "Kadın kocasına: ''Sen boşsun'' derse bu bir talak sayılır. Kadının: ''Ben boşum'' demesiyle ''Sen boşsun'' demesi birdir" demiştir.

 

 

11922- Ata (b. Ebi Rebah) ta aynı fetvayı vermiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Talak Yetkisi Kendisine Verilen Kadının "Kabul Ettim" Demesi