musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kadının Altı Ayda Doğum Yapması

 

13443- Katade der ki: Hz. Ömer'e altıncı ayında doğum yapan bir kadın davası getirildi. Hz. Ömer konuyu Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına danışınca Hz. Ali şöyle dedi: "Görmez misin Yüce Allah: "Onun taşınması ve sütten kesitme süresi otuz aydır"[Ahkaf, 15] buyuruyor. Başka bir yerde de: "çocuğun sütten kesilmesi de iki yıl içinde olur''[Lokman, 14] buyurur. Bu durumda burada hamilelik için süre altı ay oluyor." Bunun üzerine Hz. Ömer kadına bir ceza vermedi. Bize bildirilene göre aynı kadın daha sonra yine altıncı ayında bir çocuk daha dOğurmuştur.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/2074), aynısını Hasan' dan rivayet etti.

 

 

 

13444- Ebü Harb b. el-Esved ed-Dili, babasından bildirir: Hz. Ömer'e altıncı ayında doğum yapan bir kadın davası getirildi. Hz. Ömer kadını recmetmek isteyince kadının kızkardeşi Ali b. Ebi Talib'e geldi ve: "Ömer kızkardeşimi recmetmek istiyor! Allah aşkına şayet kardeşimin bundan bir çıkış yolu varsa söylemeni istiyorum" dedi. Hz. Ali: "Evet, var!" karşılığını verince kadın öyle bir tekbir getirdi ki Hz. Ömer bulunduğu yerden bunu duydu. Sonra Hz. Ömer'in yanına gidip: "Ali, kardeşimin bu konuda mazur görüleceğiniz söylüyor" dedi. Hz. Ömer de Hz. Ali'yi yanına çağırıp: "Özrü nedir?" diye sordu. Hz. Ali şöyle dedi: "Yüce Allah: "Anneler çocuklarını, emzirmeyi tamamlatmak isteyen baba için, tam iki sene emzirirler"[Bakara, 233] buyurur. Başka bir yerde de: "Onun taşınması ve sütten kesilme süresi otuz aydır"[Ahkaf, 15] buyuruyor. Bu şekilde bu kadının hamileliği altı ay, çocuğu sütten kesme süresi de yirmidört ay olur." Bunun üzerine Hz. Ömer kadına bir ceza vermedi. Bize bildirilene göre aynı kadın daha sonra yine altıncı ayında bir çocuk daha dOğurmuştur.

 

Tahric: Beyhakl (7/442), "Şuca' b. el-Velld-Ebu Harb b. Ebi'l-Esved" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

13445- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Adamın biri evlendiği kadınla aynı gece ilişkiye girse ve bu kadın evliliğinin altınca ayında doğum yapsa recmedilir mi?" diye sorduğumda Hz. Ali'nin söz konusu fetvasını bana aktardı.

 

 

 

13446- Abdurrahman b. Avf'ın azatlısı Ebu Ubeyd bildiriyor: Altıncı ayında doğum yapan bir kadının davası Hz. Osman'a getirildi. Hz. Osman: "Bana altıncı ayında doğum yapmış bir kadının davası getirildi ki gördüğüm kadarıyla kötü bir şey işlemiş" dedi. Ancak İbn Abbas şöyle dedi: "Kadın şayet emzirme süresini tamamlarsa hamilelik süresi de altı ay olur. Yüce Allah: "Onun taşınması ve sütten kesilme süresi otuz aydır''[Ahkaf, 15] buyurur. Bu durumda kadın çocuğu yirmidört ay emzirirse hamilelik süresi de altı ay olur."

 

 

 

13447- Ebu'd-Duha, İbn Abbas'a (görme yetisini kaybettiğinde) yol gösteren birinden bildirir: İbn Abbas'la birlikteyken Hz. Osman'a altıncı ayında doğum yapan bir kadın getirildi. Hz. Osman kadının recmedilmesini emredince İbn Abbas şöyle dedi: "Şayet kadın Allah'ın Kitab'ına göre sizinle davalaşacak olsa bu davayı kazanır. Zira Yüce Allah: "Onun taşınması ve sütten kesilme süresi otuz aydır"[Ahkaf, 15] buyurur. Bu durumda hamilelik altı ay, emzirme süresi de iki yıl olur." Bunun üzerine kadın cezalandırılmadı.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/2075), Ebu Muaviye kanalıyla A'meş'ten farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

13448- Asım, ikrime ile birden fazla kişiden bildirir: "Hz. Ömer'e de Hz.

Osman'da olduğu gibi bir dava getirildi. Bu dava konusunda Hz. Ali de İbn Abbas'ın söylediğinin aynısını söyledi."

 

 

 

13449- İbn Abbas bildiriyor: Altıncı ayında doğum yaptığı için Hz. Ömer'e getirilen kadının davasında ben de vardım. Oradakiler kadının böylesi bir sürede doğum yapabileceğini kabullenmediler. Ben Ömer'e: "Kadına neden zulmediyorsun?" dediğimde, Ömer: "Nasıl zulmediyorum?" diye sordu. Ona: "Onun taşınması ve sütten kesitme süresi otuz aydır''[Ahkaf, 15] ayeti ile "Anneler çocuklarını iki tam yıl emzirirler''[Bakara, 233] ayetlerini oku. Ayette havl olarak ifade edilen süre ne kadardır?" dediğimde, Ömer: "Bir yıl" karşılığını verdi. Ona: "Bir yıl kaç aydır?" diye sorduğumda: "Oniki ay" karşılığını verdi. Ona: "O zaman iki tam yıl yirmidört ay yapıyor. Yüce Allah da hamilelik süresini dilerse kısa (altı ay) dilerse de uzun tutar" dediğimde Ömer'in buna aklı yattı.

 

 

 

13450- Abdullah b. Ebi Umeyye bildiriyor: Kadının birisine kocası öldükten sonra başkası talip oldu. Onunla evlendikten dörtbuçuk ay sonra da doğum yaptı. Kocası: "Bu ne?" diye sorunca, kadın: "Çocuk senden!" karşılığını verdi. Ancak kocası: "Vallahi bu çocuk benden değil!" dedi. Onların bu durumu Ömer b. el-Hattab'a ulaşınca kadına haber gönderip olayı sordu. Kadın: "Vallahi bu çocuk kocamdan" dedi. Sonra kadının nasıl biri olduğu hakkında çevreye sorunca kadın hakkında hayırdan başka bir şey söylenmedi. Hz. Ömer bu konuda çaresiz kalınca Cahiliye kadınlardan birkaç tanesine haber gönderip yanına çağırdı. Kadınlar gelince bu kadının durumunu onlara anlattı ve nasıl olabileceğini sordu. Kadınlardan biri bu kadına: "Hayız görüyor muydun?" diye sorunca, kadın: "Evet, görüyordum" karşılığını verdi. Bunun üzerine soran kadın şöyle dedi: "Bu kadının nasıl bu şekilde doğum yaptığını ben sana anlatayım. Bu kadın ölen kocasından hamile kalmıştı. Fakat hamile olduğu halde hayız olması üzerine çocuğun gelişmesi durmuştur. ikinci kocasının menisi çocuğa temas edince de çocuk harekete geçti ve büyüdü. Bu şekilde aslında kadın tam olarak dokuzuncu ayında doğum yaptı." Diğer kadınlar: "Kadın doğru söyledi. Bu şekilde gelen doğumun sebebi budur" deyip onu onaylayınca Hz. Ömer kadını kocasından ayırdı ve: "Size kızdığımdan dolayı ayırmış değilim. Zira sizleri sordum ve hakkınızda hayırdan başka bir şey söylenmedi. Ancak diğer kadınların daha dikkatli olmaları ve evlenmede acele etmemeleri için sizleri ayırdım" dedi.

 

Tahric: Beyhaki (7/422), "Leys-Abdullah b. Abdillah b. Umeyye" kanalıyla rivayet etti. Buhari de Tarih'de Abdullah b. Abdillah b. Ebi Umeyye'yi anlatırken bu rivayete değinmiştir.

 

 

 

13451- Abdürrezzak başka bir kanalla aynısını: "çocuğu da ölen kocasının soyundan saydı" ziyadesiyle bildirir.

 

 

 

13452- Sevri der ki: "Kadınla evlenen ve onunla gerdeğe giren kişi sonradan onun önceden hamile olduğunu gördüğü zaman diğer kadınlar gibi normal süresinde doğum yapmazsa karı koca ayrılırlar ve kadın mehrini alır."

 

 

 

13453- Katade der ki: "Adamın biri karısını boşadı. Kadın üç hayızlık süresi iddet bekledikten sonra başkasıyla evlendi. Ancak kadının ilk kocasından hamile olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine Abdulmelik onları ayırdı ve ikinci kocasından aldığı mehri ondan istifadesine karşılık kadına verdi. Doğan çocuğu da ilk kocaya verip kadının iddet beklemesini söyledi."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kadının iki Yılda Doğum Yapması